Malnoms de persones, noms de casa i de poble

A molts pobles del nostres país hi ha la tradició de posar un malnom o motiu a les persones que coneixem, aquest nom passa de pares a fills i moltes vegades sense saber el per què. Aquest motiu individualitza i fa que sigui molt més fàcil localitzar les persones del nostre poble i de la nostra terra.

Amb els anys l’augment del nombre d’habitants de cada municipi ha fet que els motius s’hagin anat perdent, quedant només en el record dels nostres avis.

Hi ha pobles molt sensibilitzats per aquest tema que han fet un recull d’aquests motius, per tal de preservar aquests noms, ja que és una manera de conèixer una mica més la nostra historia local. En el nostre catàleg s’hi pot trobar informació dels sobrenoms de molts municipis.

A vegades la transmissió del record d’un motiu pot patir canvis, ja que la informació es transmet de forma oral. Aquest fet pot provocar canvis d’escriptura, de gènere ... sense voler.

Els motius poden contenir una dosi de bon humor, ser irònic o ofensiu, però n’hi ha que fan referència als oficis, a un tret físic, a una feina, al lloc d’origen a una anècdota per recordar, a una situació familiar…..

Alguns exemples :

Ca la Marieta de les pomes / Cal fraret / Cal gitano / Cal moro / Cal titardo/ Can bigoti /Can coll curt / Can mama dits / Can mata porcs /Can Mosques /Can Popa / Can Pau dels ous / Can pobret de mi / Can set culs / Can sis dits /El butxaques / El mut / El sord /En cagallamps/ En cara de cigró / En fil i vetes / En Joan de les ametlles / En llarg /En llaunes / En merda de gat /En Pim-pempis /En sí si / En vermell / La Conxita pentinadora / La trons …

Aquests motius són d’Arenys de Mar, Arenys de Munt i Cabrils.

 

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Data de creació 05-04-2020 Última actualització 13-06-2022