Vols muntar un hort al balcó? Proposta de llibres i recursos

Potser estàs pensant en tenir un hort a casa però no saps per on començar? Sempre hem associat un hort a una parcel·la de terra però en els darrers anys, més conscienciats de la necessitat de seguir una alimentació més sana, s'han posat de moda el que en diem balcons comestibles, horts urbans o cultiu en torretes.

És evident que a la ciutat no n'obtindrem gran produccions, però sí que ens podrem beneficiar de quantitats petites de verdures saludables, del plaer de tenir cura i veure créixer les nostres pròpies plantes, així com la possibilitat d'afavorir la biodiversitat d'insectes i altres animals beneficiosos. 
S'ha demostrat que tenir cura d'un hort té propietats terapèutiques i pedagògiques: fomenta la responsabilitat, el respecte i la sensibilitat en els infants i fins i tot pot millorar les facultats físiques i mentals de la gent gran.

Què cal tenir en compte per iniciar un hort urbà:
L'ubicació; que les plantes gaudeixin d'unes quantes hores de sol; un contenidor (si no teniu testos podeu fer servir la imaginació reciclant estris que tingueu per casa); una bona llavor; un substrat que permeti la vida de la planta i regs freqüents.

En tots els casos vol dedicació, constància i paciència.

Si vols muntar un hort urbà, et recomanem aquestes propostes:
 

  A les biblioteques trobaràs:

““
El Huerto ecológico en macetas/ Hortensia Lemaître, José T. Gállego

L'hort és vida, vida que es transforma, que creix i s'alimenta a una altra vida. Els horts urbans són racons amables on la natura té el seu espai, llocs on la ciutat resulta menys inhòspita.
Els autors d'aquest treball, experts horticultors ecològics, resoldran tots els teus dubtes a mesura que aprenguis a conrear les teves pròpies hortalisses durant tot l'any. Viuen amb la seva filla en una granja d'un petit poble de Barcelona on escriuen, conreen l'hort i crien animals de manera ecològica. Tots dos van créixer a la gran ciutat, ella va estudiar Filosofia i ell Periodisme però, després d'uns anys i farts de l'estrès urbà, es van mudar a el camp buscant una vida més sana i tranquil·la. Van descobrir que vivien millor a el ritme de la natura, conreant amb les seves pròpies mans aliments ecològics a la recerca de l'autosuficiència i el contacte amb el jo interior. Des de llavors intenten transmetre aquest coneixement a altres persones.


> Veure disponibilitat a l'eBiblio
> Veure disponibilitat a l'Aladí

 

““
Cómo construir un huerto vertical: 20 proyectos para minijardines comestibles/ Sybille, Rebekka i Michael Maag

T'agradaria conrear les teves pròpies verdures i hortalisses, però no tens espai a casa? Les parets i les superfícies verticals dels petits jardins i terrasses ofereixen excel·lents oportunitats per conrear en àrees petites. Aquest llibre t'explica detalladament com fer-ho!
Aprèn els conceptes, les tècniques i els materials bàsics per crear un hort a casa amb 20 projectes per fer tu mateix. 

> Veure disponibilitat a l'eBiblio
> Veure disponibilitat a l'Aladí

 

 

““
Minihuertos: una guía paso a paso para revolucionar tu balcón/ Marta Rosique i Raúl Piqueras

Des d'una terrassa a la lleixa de la finestra o el taulell de la cuina, qualsevol espai és susceptible d'esdevenir un minihort, disposat a omplir les nostres cases i els nostres plats de verd. Qualsevol persona, no importa l'espai o l'experiència, pot conrear a casa. No cal tenir una mà especial o un estrany superpoder que faci que les plantes no es morin. L'únic que es necessita per convertir-se en un expert hortolà és una miqueta de creativitat i la informació adequada. I aquest llibre et pot ajudar en els dos aspectes.

> Veure disponibilitat a l'eBiblio
> Veure disponibilitat a l'Aladí

 

 

““
El Huerto curativo: una guía para plantar tomates y cosechar felicidad/ Tomás Mata

L'arquitecte i el porter parlant de les seves tomaqueres a l'ascensor? Sí, tan apassionats que et fan pujar al terrat perquè les vegis i provis una de les seves vermelles meravelles, d'una varietat mai vista al supermercat. I, tenen raó, el primer mos i l'aroma de la planta en els teus dits et traslladen a un lloc de la memòria on fa sol, fa olor de terra i tot és molt més calmat. Els horts s'estan multiplicant en balcons i terrasses, en petites parcel·les i en patis escolars. Cultivar-los és cultivar-nos: alliberen de l'estrès, motiven a fer exercici i estar a l'aire lliure, ...

> Veure disponibilitat a l'eBiblio
> Veure disponibilitat a l'Aladí

 

 

““
Cómo crear un huerto orgánico en su balcón Pequeña guía práctica para principiantes - consejos, técnicas, plantas y recursos/ Cristina Rebiere

Estàs cansat dels pesticides i altres químics que enverinen les nostres vides i el nostre planeta? Vols menjar sa, conrear verdures fresques i plantes aromàtiques per decorar i donar sabor als seus àpats? Vols participar en el canvi que està passant a la nostra consciència per protegir la Terra i la Natura aplicant els principis de la permacultura? T'agradaria descobrir un passatemps creatiu, genuí i saludable que també li porti benestar, verdures saludables i herbes aromàtiques fresques? Creus que no pots tenir tot això pel simple fet de viure en un apartament?

> Veure disponibilitat a l'eBiblio

 

““
Huerto en macetas/ Bénédicte Boudassou

"Huerto en macetas" Bénédicte Boudassou Aquest és un manual ideal per a tothom qui vulgui provar a tenir el seu hortet en un espai reduït com pot ser una terrassa i aprofitar-lo al màxim. Eminentment pràctic, ens fa una introducció amb els preparatius inicials molt ben pautats i l'explicació de tots els passos que haurem d'anar fent posteriorment. Segueix l'explicació de les feines que s'han de fer mes a mes, desenvolupant els passos que ens havia explicat anteriorment.
A continuació ens dóna consells sobre les millors i pitjors combinacions entre verdures, flors i herbes aromàtiques perquè els conreus siguin més productius a la vegada que els protegeixin de possibles plagues i fins i tot en cuida la part estètica per fer que el nostre hort llueixi com si fos un jardí. Fa un petit incís en la conservació quan la producció és abundant i ens recorda que també hem de col·laborar en l'atracció d'alguns insectes i ocells que ens ajudaran en la nostra tasca de tenir un hort sa i amb criteris ecològics. Per acabar ens dóna la fitxa bàsica de 50 fruites i verdures, com conrear-les, cuidar-les i combinar-les adequadament.

> Veure disponibilitat a l'Aladí

 

““
La Meva primera guia sobre l'hort urbà/ Josep M. Vallès, Òscar Julve

A vegades als menuts de la casa els costa el món de les verdures, però segur que el conrear-les ells mateixos pot suposar un incentiu a despertar les seves ganes de tastar-les, a la vegada que els servirà per aprendre moltes coses sobre les plantes i els insectes que hi viuen associats. Aquest llibre ajudarà a aprendre a fer-ho de manera fàcil a la quitxalla que viuen en un entorn urbà i que disposen de poc espai. Està dividit en quatre grans apartats: "Abans de començar", amb 10 consells bàsics per a poder fer l'hort i una introducció al món de les plantes. "L'hort", amb les instruccions pràctiques per a dur-lo a terme, la situació, el sol, el reg, els adobs, la sembra, etc. seguit d'un pràctic calendari de feines i de cultius. Aquest apartat també fa incís en les plagues i malalties. "Les hortalisses", amb una complerta fitxa de les 20 més comunes, ceba, pèsol, enciam, pastanaga, patata, rave... Les varietats de cadascuna, l'època de sembra, el tipus de reg, les plagues més comuns, etc. I finalment "Diari de cultiu", que no és més que un plec de fulls en blanc per anar anotant la planificació, procés i observacions que puguin ser útils en un futur.

> Veure disponibilitat a l'Aladí

 

““
Hort fàcil: amb nens/ il·lustracions: Màriam Ben-Arab; textos: Jordi Font

D'on venen les hortalisses?Com es pot organitzar un hort a una terrassa? I a l'escola? Quan s'han de plantar els carbassons o les maduixes? I com se sap quan s'han de recollir les patates? És necessari mantenir tots els animals allunyats de l'hort? Quina és la diferència entre les llavors i els planters? Hort fàcil amb nens és un llibre il·lustrat amb grans dosis d'humor que hi trobaràs les respostes a aquestes preguntes i d'altres que puguin sorgir a l'hora de cuidar i cultivar el teu hort.
També hi trobaràs: Activitats bàsiques d'horticultura, adequades als nens i explicades pas a pas, per a fer en família, consells per cultivar les teves hortalisses preferides de manera ecològic, amb idees de reciclatge o d'estalvi d'aigua i explicacions amb les quals aprendràs moltíssimes coses sobre les plantes d'una manera pràctica i divertida.

> Veure disponibilitat a l'eBiblio
> Veure disponibilitat a l'Aladí

 

Més llibres:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Llibres infantils sobre horts:

 

 

Contes infantils sobre horts:

 

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

A la Biblioteca Mercè Rodoreda de Sant Joan Despí es va iniciar el projecte per crear un hort urbà i, aprofitant aquesta oportunitat, l'Ester Casanovas, aficionada i divulgadora dels horts urbans i autora del llibre Pagesos de ciutat, ens va ajudar a preparar-ho. En aquest vídeo ens explica, d'una manera clara i didàctica, com preparar un hort urbà des del començament fins al final, pas a pas, així com consells i tècniques per aconseguir treure'n el màxim profit.

 


L'hort de la Mercè, tal com s'ha anomenat l'hort de la biblioteca, es manté gràcies a voluntaris. Com pots veure, de raons, n'hi ha moltes, i aquí t'oferim tota la informació i eines necessàries perquè ho puguis fer. Què estàs esperant!!!!

  Vés al prestatge:

Data de creació 16-04-2020 Última actualització 10-06-2022