Cinema

Sospitosos habituals

Torna al prestatge  ►
Continguts anteriors  ►

Steve Buscemi
 

Considerat uns dels actor més suggerents del cinema independent nord-americà i secundari de pel·lícules més comercials, Steve Buscemi, gairebé sempre s'ha posat en la pell de personatges inadaptats, nerds, loosers simpàtics o tipus estranys.

Els Sr. Rosa de Reservor Dogs, el "tipus estrany" de Fargo, Tony B. en Los Soprano, el paparazzi de Delirious, l'assassí en sèrie de Con Air, l'astronauta boig d'Armageddon i més recentment el corrupte gàngster i polític Nucky Thompson a la sèrie Boardwalk Empire, són alguns dels personatges inoblidables que ha interpretat.

 


Nick Reve, Living in oblivionSenyor Rosa, Reservoir dogsCarl Showalter, FargoDonny Kerabatsos, Big LebowskiTony Blundetto, The SopranosCrazy Eyes, Mr.DeedsNucky Thompson, Boardwalk empireLes Galantine, Delirious

 

Trajectòria

Nascut a Brooklyn, Nova York el 1957, és fill de pare d'ascendència siciliana i mare d'origen irlandès.

Tot i que la seva primera professió va ser la de bomber, als pocs anys va decidir dedicar-se a l interpretació i es va matricular a l'Institut Lee Strasberg, on va estudiar interpretació al mateix temps que apareixia en produccions teatrals, actuava en espectacles còmics i començava a intervenir en el cinema, debutant en el film d'Eric Mitchell The way it its (1984).

En aquesta primera etapa com a actor va intervenir en episodis de conegudes sèries de televisió, com Corrupción en Miami o La ley de Los Angeles.

El seu primer paper important al cinema li va arribar de la mà de Bill Sherwood, qui li va donar el paper protagonista a Miradas en la despedida (1986), pel·lícula que va convertir Buscemi en una de les cares més importants i usuals del cinema independent.

En els anys 80 també va intervenir en títols com Corazón de medianoche (1989) de Matthew Chapman o Historias de Nova York (1989), el film d'episodis que van dirigir Woody Allen, Martin Scorsese i Francis Ford Coppola.

El 1990 va coincidir per primera vegada amb els germans Coen en la pel·lícula Muerte entre las flores (1990), intervenint amb posterioritat en gairebé tots els títols filmats per la fraternal parella com Barton Fink, El gran salto, Fargo i El gran Lebowski.

El títol que va elevar a Steve Buscemi a la fama va ser Reservoir Dogs (1992), film debut de Quentin Tarantino. 

A partir d'aquest any, Buscemi alternar aparicions en pel·lícules independents, com A la sopa (1992) d'Alexandre Rockwell o Vivir rodando (1995) de Tom DiCillo, amb títols de major impacte comercial, estil Sol Naixent (1993) de Philip Kaufman, Con Air (1997) de Simon West, Armaggedon (1998) de Michael Bay o 28 dies (2000) de Betty Thomas.

L'any 2001 va compartir crèdits amb Thora Birch i Scarlett Johansson en Ghost World.

L'any 1992 havia debutat com a director i guionista realitzant el curt What happened to Pete? (1992). El seu primer llargmetratge va ser Trees Lounge (Una última copa) (1996), un títol ben rebut per la crítica del seu país. La seva següent pel·lícula com a director va ser Animal Factory (2000), seguides de Lonesome Jim (2005) i Entrevista (2007). 

També ha dirigit nombrosos episodis de programes de televisió, incloent: Homicidi: Vida al carrer, Los Soprano, Oz, 30 Rock i Nurse Jackie.

Des de 2010, ha protagonitzat la sèrie Boardwalk Empire, que li va fer guanyar dos Premis del Sindicat d'Actors, un Globus d'Or i dues nominacions per a un premi Emmy.