Ingmar Bergman

Ni som crítics de cinema, ni ho volem ser, però som amants del cine i hem vist milers de pel·lícules. Sabem el que ens emociona i perquè, i Ingmar Bergman és un dels creadors que ens arriba al més profund de l'ànima. Així que et prescrivim una recepta amb les obres imprescindibles del cineasta suec. Si ja el coneixes tens una oportunitat per revisitar-lo i si no el coneixies, prepara't per transitar entre les grans preguntes de la humanitat, que  no et deixaran indiferent.

Bergman va canviar el cinema i probablement a tu també et canviarà.

 

El Top 5 de les pel·lícules de Bergman:

Hem fet una tria de les 5 pel·lícules imprescindibles, però ens ha costat quedar-nos en cinc, ja que Bergman és un dels cineastes que més obres mestres té a la seva filmografia. Podríem haver-hi inclòs "Gritos y susurros", "Los comulgantes", "El manantial de la doncella" o "Un verano con Mónica", el millor veure-les totes i gaudir d'un pioner del cinema d'art i assaig. 

5- El séptimo sello (1957) Conversant amb la mort sobre el sentit de la vida.

Bergman no s'està per romanços i a les seves primeres pel·lícules ja jugava fort: La mort, el sentit de la vida, l'existència de Déu i el dubte constant davant la fe cega de la religió. Tot embolcallat amb un blanc i negre medieval, colpidor i asfixiant de la mà del director de fotografia Sven Nykvist. Una obra mestra atemporal.

 
 

4- Secretos de un matrimonio (1973) La vida matrimonial al divan. 

Estàs en un bon moment amb la teva parella? Pensa dos cops el que vas a veure. La lucidesa de Bergman radiografia la vida matrimonial i no deixa arestes sense polir. La mirada arriba fins als racons més amagats de la psique en parella. I per si faltava poc, si li sumem la combinació d'una meravellosa Liv Ullman i  un brillant Erland Josephson.

 

 

 

3- Persona (1960) Posa't davant del  mirall i pregunta't, qui sóc?

Et convidem a una de les obres que omplien els cinemes d'art i assaig de la Barcelona progre a cavall dels 70's i 80's i font d'inspiració de molts cineastes actuals. Una reflexió sobre la identitat i un qüestionament sobre el jo més íntim., en una pel·lícula on els primers plans i la fotografia d'Sven Nykvist són protagonistes.

És complexa? Sí. Té un ritme pausat? Sí. Necessita la complicitat de l'espectador? Sí. Però un cop la vegis, mai la podràs oblidar. 

 

 

2- Fanny & Alexander (1982) El món dels adults en ulls d'un nen

Bergman treballà molts anys a la televisió, i molts dels seus projectes abans van ser sèries a la televisió pública sueca.Fannny i Alexander n'és una mostra, primer fou una sèrie i després un llargmetratge que s'alçà amb 4 Òscars. Si abans hem parlat de la mort, l'existència de Déu, la identitat i el matrimoni, ara parlem d'un dels temes que més han marcat la trajectòria personal de Bergman, la figura del pare.

 

 

 

1- Fresas salvajes (1957) Compte amb el que somies...

I arribem al primer dels cinc films de culte que perviuen en els panteons de les millors pel·lícules de tots els temps. Una road movie, si, si, una pel·lícula de carretera i manta. De descobriment i de reflexió. Una mirada a tota una vida des de l'atalaia de la vellesa, construïda a partir d'un somni pertorbador.    

 

 

Mulholland drive (David Lynch, 2002) 

 

 

La Infancia de Iván (Andréi Tarkovski, 1962) 

 

 

Tacones lejanos (Pedro Almodóvar, 1991) 

 

 

Interiores (Woody Allen, 1978) 

 

 

La cinta blanca (Michael Haneke, 2009) 

 

 

Trespassing Bergman

Ingmar Bergman vist per directors actuals: Woody Allen, Michael Haneke, Martin Scorsese, Ridley Scott, Tomas Alfredson, Francis Ford Coppola, Wes Anderson, Takeshi Kitano, Isabella Rossellini, Zhang Yimou, Ang Lee, Robert de Niro, Claire Denis, Olivier Assayas, Alejandro González Iñárritu, Wes Craven, John Landis, Holly Hunter, Thomas Vinterberg y Lars von Trier.

 
Data de creació 06-08-2018 Última actualització 30-07-2019