Satyajit Ray: 1921-2021

El passat 2 de maig es va complir el centenari del naixement d'un dels grans cineastes de la història del cinema, l’indi Satyajit Ray (1921/2021), director de la trilogia d’Apu, però també de molts altres títols mítics i màgics. Per això li rendim aquest homenatge virtual i us animem a endinsar-vos en una cinematografia única, indispensable i irrepetible.

Satyajit Ray (Calcuta, 2 de maig de 1921-23 d’abril de 1992) fou un director, guionista, compositor i escriptor indi. Considerat un dels grans artistes del segle XX pel seu personalíssim estil subtil, auster i líric.  El director de cinema Akira Kurosawa va resumir, amb aquestes meravelloses paraules, tota la importància i el sentit de l’art de Satyajit Ray: ‘La silenciosa, però profunda observació, comprensió i amor per la raça humana que són característiques de totes les seves pel·lícules m’han impressionat molt… No haver vist el cinema de Ray significa existir en el món sense veure ni el sol ni la lluna’.

El director bengalí és autor d’una producció cinematogràfica àmplia i variada que guarda una gran coherència interior, pel que fa a l'estil, tècnica i temàtica. Va estar molt influenciat per directors com Jean Renoir o Vittorio De Sica, el seu cinema és un perfecte exemple de fusió artística entre occident i orient.

Ray va decidir rodar la seva primera pel·lícula adaptant un dels clàssics iniciàtics de la literatura índia. El rodatge va durar més de tres anys ja que fou molt complicat a causa de les dificultats materials i tècniques de l'Índia. Finalment, la ‘Trilogia d’Apu’, la commovedora història en tres episodis d’una família bengalina perseguida per la mala sort, va esdevenir una obra plena de poesia, realisme i humanisme que va sorprendre el món i va generar l’admiració unànime de la crítica; convertint així Satyajit Ray en un nou referent del panorama cinematogràfic mundial.

Us compartim el reportatge elaborat pel programa Días de Cine de Televisió española amb motiu del Centenari de Satyajit Ray:

https://www.rtve.es/alacarta/videos/dias-de-cine/centenario-satyajit-ray-1921-2021/5892535/

  A les biblioteques trobaràs:

Pather Panchali

El sacerdot seglar Harihar Ray, que somia amb una vida millor per a ell i la seva família, deixa el seu poble rural de Bengala a la recerca de treball.Ebiblio

 

Aparajito

Després de la mort del seu pare, un noi se'n va de casa per estudiar a Calcuta, mentre que la seva mare ha de fer front a una vida sola.
Ebiblio

 

Apur Sansar

L'última entrega de la Trilogia d’Apu de Satyajit Ray segueix la vida d'Apu, com un adult orfe que aspira a ser escriptor.
Ebiblio

 

Goddess : Devi

Una dona jove és considerada una deessa quan el seu sogre, un ric senyor feudal, té un somni en el qual la contempla com un avatar de Kali.

 

Llibres de i sobre Satyajit Ray: 

Satyajit Ray : el padre del cine indio/ Cristina Carrillo de Albornoz Fisac
Satyajit Ray / Alberto Elena

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Data de creació 12-05-2021 Última actualització 13-05-2021