Cinema xic

El cinema per nens i nenes gairebé sempre es troba vinculat als dibuixos animats. Segons l'Enciclopèdia Catalana, l'animació és la tècnica que permet la simulació d'un efecte de moviment en dibuixos o en objectes inanimats.La història del cinema ens mostra com des de sempre l'home ha volgut donar moviment a les imatges. De l'evolució d'aquest moviment i de la tècnica que el fa possible en sortirà un gènere anomenat animació, però la història del moviment de les imatges no comença amb el cinema, sinó molt temps abans amb personatges com Émilie Reynaud, James Stuart o Émile Cohl.

Però l'animació no va ser considerada com un gènere a explotar fins al 1914, any que el dibuixant de còmics Windsor McCay crea el curtmetratge Gertie the Dinosaur, considerada per molts la primera obra mestra en la història de l'animació.

 

 

 

Des d'aleshores, les històries adreçades als més petites, però sobretot les tècniques emprades han evolucionat molt. Des que Walt Disney va estrenar l'any 1937 un dels primers llargmetratges d'animació, Blancaneus i els set nans, adaptació del conte clàssic dels Germans Grimm, es va veure que els dibuixos podien competir amb les pel·lícules d'imatge real.

 

 

És en aquesta moment quan es creen personatges tan carismàtics com Mickey Mouse, Bugs Bunny o el Pato Lucas, que, amb el pas del temps, van cedir el seu testimoni a d'altres que han forjat la seva llegenda a la televisió. De de Tom i Jerry a en Son Goku, passant pel Correcaminos, Els Picapedra i tants d'altres. Les noves tecnologies van suposar una revolució i una democratització a l'hora de fer aquest tipus de cinema, però també ha servit per obrir el camí a noves companyies com  Pixar, Dreamworks o Blue Sky que han marcat un abans i un després en aquest tipus de cinema, no només per les habilitats dels seus animadors sinó per la grandesa de les seves històries. Però no tot el cinema per nens es fa als Estats Units. Companyies com la japonesa Ghibli, dirigida pel gran Hayao Miyazaki, han sapigut connectar amb tots tipus de públic gràcies a les seves històries tendres i plenes de fantasia però també de realitat.

 

 

A Espanya la indústria del cinema per als més petits ha començat a funcionar a partir dels anys '80 gràcies a la tasca de companyies com la dels germans Moro, autors d'un dels primers èxits del cinema d'animació fet aquí: Los cuatro músicos de Bremen.

 

 

La revolució digital ha permès que el talent espanyol en aquest camp s'hagi exportat, amb animadors treballant per les grans companyies nord-americanes però també amb produccions pròpies que han suposat grans èxits de crítica i públic. És el cas de pel·lícules com Planet 51 o Tadeo Jones.

Tot seguit us proposem un seguit de pel·lícules que creiem que poden agradar als més petits de la casa, i als més grans, també!
 

Data de creació 11-12-2017 Última actualització 13-02-2023