Guies de lectura

El meu cos era meu. Persones adultes supervivents d’abús sexual infantil

El meu cos era meu. Persones adultes supervivents d’abús sexual infantil

1 de cada 5 menors a Europa pateixen violència sexual, una de les formes més greus de violència i que genera efectes devastadors en la salut física i mental a curta i llarga durada.

Aquests efectes poden sorgir molts anys després i no és fins a l’edat adulta que moltes persones comencen a treure-ho a la llum. Tot i això, mai no és tard per encarar-ho sense culpabilitat i començar a recuperar-se d’aquella experiència.

Presentem una selecció de llibres que parlen sobre consentiment, procés terapèutic i testimonis de persones que han viscut una situació semblant.

Podeu consultar la guia a la web Bibarnabloc: El meu cos era meu

Consulteu també la guia "El teu cos es teu", llibres i recursos per a la prevenció i atenció de l’abús sexual infantil.

Data de creació: 10/11/2021

Última actualització: 10/11/2021

Viatges i descobertes -per als adults-



 Memorias del desierto :
Memorias del desierto :
Dorfman, Ariel  
[Sant Celoni] : Tushita Edicions, mayo de 2021

L’autor, un escriptor i activista dels drets humans argentí-xilè-nord-americà, i famós per la seva obra teatral La mort i la donzella (1990), descriu amb l’eloqüència que sempre l’ha caracteritzat com a poeta, novel·lista i dramaturg, un llibre de viatge singular, ja que s’apropa més a l’assaig: s'entremesclen la història de Xile amb la seva pròpia vivència personal i d’exili, la recreació de la dura vida d’un miner, i un elogi de la força del mateix desert. Poques vegades un desert ha estat tan ple de vida com el que descriu l'autor en aquest viatge, un paisatge sense rastre d’aigua ni arbres, salpicat de fantasmes d’una època passada de grans pobles miners i de grans riqueses.

 Sin noticias de Ítaca :
Sin noticias de Ítaca :
Vaquerizo Domínguez, Enrique  
[Barcelona] : Laertes, octubre 2022

L’autor, periodista i docent universitari, s’interessa per les dinàmiques de mobilitat dels homes i les dones. Després d'Històries de salacot i Fortasec, aquest és el segon títol d’una trilogia, en què l’autor surt a trobar els murs que bloquegen els humans. S’autodefineix com un “especialista en fronteres”. Amb un títol simbòlic, aquesta aventura comença a Ceuta, des d’on Ulisses va decidir posar rumb a casa: travessa el Marroc, el Sàhara occidental i part de Mauritània. Un llibre de viatge d’experiències viscudes, trobades i converses de persones que es creuen en el camí, uns d’anada i altres de retorn a casa, la calor, la sorra, la soledat experimentada….

 Águilas, renos y camellos :
Águilas, renos y camellos :
López Ferrer, Mayte  
[Valencia] : NPQ, [2021]

Un llibre de viatge per descobrir Mongòlia des d’un punt de vista no convencional. Un dels països del món de menys densitat, però amb una cultura plena d’història i de vida. L’alta taxa de nòmades i seminòmades que voreja el 30%, i el contrast de les estepes, muntanyes i boscos al nord i oest amb el desert de Gobi al sud, són factors que la fan singular. El llibre presenta tres destins: a la recerca dels qui cacen amb  àguiles reals, dels pastors de rens i dels descendents dels camells de la Ruta de la Seda. Un llibre pels qui se senten captivats per la història medieval, les figures històriques llegendàries i amants dels animals.

Torna a l'inici