Fons especials

Fons especial Fèlix Cucurull - Arenys de Mar. Biblioteca Pare Fidel Fita
Fons especial Fèlix Cucurull

Fèlix Cucurull i Tey va néixer a Arenys de Mar, l'any 1919, en un entorn familiar d'un bagatge cultural i polític elevat, que fa que visqui de prop l'interès per la cosa pública, la vida del poble, el sentit de país. El seu interès intel·lectual va portar-lo a escriure ben aviat. Als quinze anys guanya un accèssit als Jocs Florals de l'Ateneu Arenyenc i als disset guanya la Flor Natural dels I Jocs Escolars de Mataró amb Glòria. Va ser precoç amb política: als dotze anys va fundar, juntament amb altres amics de la vila d'Arenys, la Joventut Catalanista d'Arenys de Mar. Va ser una persona amb un gran interès per la cultura catalana i la lluita política. Escriptor, poeta, militant polític: tres vessants de la personalitat de Fèlix Cucurull, viscudes amb profunditat i amb honestedat. Vessants reflectides clarament en la seva obra escrita i en la seva correspondència.

Va ser becari de la Fundació Gulbenkian, de Portugal, el que li va permetre conèixer a fons la cultura portuguesa i participar activament amb la ideologia del iberisme. Va morir l'any 1996 a la seva vila natal d'Arenys de Mar.

Interessant el fons Fèlix Cucurull, que fou donat per la seva família a la Biblioteca, per la nombrosa correspondència amb escriptors contemporanis seus. Cal destacar la que mantingué amb els escriptors i personatges del món cultural portuguès dels 60. Sense oblidar la correspondència amb els escriptors catalans (Miquel Arimany, Agustí Bartra, Salvador Espriu, Lluís Ferran de Pol i altres). La seva correspondència ens ofereix una visió àmplia dels moviments culturals i polítics de l'època ( Assemblea d'Intel·lectuals Catalans, Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (A.E.L.C.), premi Lletra d'Or, Lo Fellibrige, etc.). És important el recull d'articles periodístics que va escriure en diversos diaris de l'època, principalment a l'Avui. Podeu consultar el seu fons documental a través del següent enllaç: http://felix.cucurull.biblioteca.arenysdemar.cat/

Pel que fa a Arenys és important la documentació sobre el Premi Internacional de Novel·la Ateneu Arenyenc, que Fèlix Cucurull va fundar, l'any 1960 i la que fa referència a la vida sociopolítica del moment.

Forma part del llegat la biblioteca personal de Fèlix Cucurull que està incorporada al fons general de la Biblioteca. Hi ha una representació molt important d'autors portuguesos que ell va conèixer personalment, amb alguns exemplars dedicats.

Si desitgeu conèixer més detalls de la vida d'aquest important escriptor arenyenc i de la seva obra, podeu consultar el següent tríptic informatiu que hem preparat.

 

Temes: Literatura, Política i partits
Etiquetes: fèlix cucurull