Sons del Llobregat
Els sons del Llobregat
Biblioteques participants:
- Biblioteca del Casino (Manresa)
- Biblioteca Guillem de Berguedà (Puig-Reig)
- Biblioteca Sant Antoni Maria Claret (Sallent)
Col·laboració:
Data d'inici:
- octubre 2020
Estat del projecte:
- actiu
ocumentació per a professionals:
Altres projectes relacionats:
- Laboratoris ciutadans digitals a bibliobusos i biblioteques de municipis petits
- Lab ciutadà del Bibliobús Pedraforca
- Lab ciutadà de la Biblioteca de Sallent
Descripció:
Els Sons del Llobregat és un projecte de ciència ciutadana en l’entorn rural que pretén empoderar a la ciutadania per documentar i catalogar els sons del riu. En col·laboració amb les biblioteques i els municipis de Manresa, Sallent i Puig-Reig, es formarà i dinamitzarà un grup de voluntaris en la utilització d’un sensor de ciència ciutadana especialitzat en dades sonores en entorns oberts (Audiomoth). En el decurs de les activitats i tallers participatius, es desplegarà un procés de documentació col·lectiva per detectar i catalogar de manera col·laborativa els orígens dels sons del riu Llobregat i els seus afluents (sons d’aigua, diverses espècies de flora i fauna, fenòmens meteorològics com el vent, treballs agrícoles, vehicles rodats, sons idiosincràtics locals d’origen antròpic com campanes, entre d’altres). Amb els resultats d’aquest procés científic ciutadà, es co-crearan amb la ciutadania recomanacions de polítiques públiques per preservar i potenciar el patromoni sonor fluvial d’aquests entorns. Per últim, el projecte experimentarà amb la creació d’una instal·lació artística que posi en valor les dades recollides per comunicar i generar impacte en la ciutadania.
El projecte té quatre objectius:
- Crear consciència ciutadana dels efectes nocius de la pèrdua de biodiversitat, tant per a la salut dels ecosistemes fluvials com per a la vida social i la identitat dels espais rurals.
- Capacitar a la ciutadania en tecnologies digitals obertes i col·laboratives que permeten generar dades útils per a la reflexió col·lectiva envers el problema de la pèrdua de biodiversitat, mitjançant un procés de ciència ciutadana.
- Impulsar un procés de re-disseny sonor dels entorns fluvials, en el marc del qual els agents veïnals i institucions del barri despleguen sensors, generen evidències de la quantitat i qualitat dels sons existents en el dia a dia del barri, i proposen accions concretes per millorar l’entorn sonor del barri en base a aquestes evidències.
- Explorar usos artístics de les dades sonores per a divulgar el coneixement generat, generar consicència, i apalancar canvis d’hàbits ciutadans cap a actituds més socialment i mediambientalment responsables envers els ecosistemes fluvials, generant un prototip d’instal·lació artística interactiva que es pugui exposar en els municipis participants
La metodologia del projecte també està basada en la filosofia de la innovació oberta, l’aprenentatge mitjançant la pràctica, i el servei comunitari. El projecte contempla l’assoliment de les següents fases:
- Fase de Contextualització: recabar informació sobre els agents, necessitats i interessos locals dels municipis, per poder adaptar totes les intervencions a la casuística, reptes i oportunitats del territori.
- Fase de Planificació: les comunitats locals debaten, enriqueixen i validen les activitats del pilot.
- Fase d’Implementació: la comunitat passen a ser ciutadans-científics i aprenen a desplegar, calibrar i operar els seus sensors segons els estàndards científics.
- Fase d’Avaluació: analitzar col·lectivament i donar sentit a la recollida de dades, generant resultats científics vàlids i recomanacions de polítiques públiques i accions comunitàries.
- Fase de Valorització Artística: explorar noves maneres basades en les arts per generar sensibilització i impacte en el canvi d’actituds ciutadanes, a partir d’un prototip d’instal·lació artística que posi en valor les dades sonores generades