L'hort a casa
Laboratoris ciutadans digitals a bibliobusos i biblioteques de municipis petits
Biblioteques participants:
Convocatòria oberta zona Bages, Berguedà i Osona.
Col·laboració:
Data d'inici:
juny 2019
Estat del projecte:
actiu
Documentació per a professionals:
- Info day (Manresa, 18 de juny 2019): Informació del projecte
- Presentació "Laboratoris ciutadans digitals: Innovació participativa en bibliobusos i biblioteques" a càrrec de Bitlab
Altres projectes relacionats:
- Pilot implementat al Bibliobús Pedraforca
- Pilot implementat a la Biblioteca de Sallent
Descripció:
Projecte de sobirania tecnològica on els ciutadans busquen i creen solucions tecnològiques als seus reptes locals.
Els laboratoris ciutadans digitals són un espai per al desenvolupament de les capacitats digitals dels ciutadans, amb un entorn que permet a les persones fer un ús eficaç de les tecnologies digitals obertes.
A través de la participació activa en tot el desenvolupament d'un projecte pràctic de caire cultural o social i impacte comunitari, impulsat des de la biblioteca, la ciutadania es capacita digitalment i guanya consciència de les possibilitats i els riscos de les noves tecnologies.
D’aquesta manera, empoderem a la ciutadania perquè prenguin el co-lideratge en la creació de solucions digitals als seus reptes locals, generant valor social i sobirania tecnològica.
En definitiva, el laboratori ciutadà digital esdevé l’espai físic on es duen a terme les activitats, però també la metodologia per generar i dinamitzar un ecosistema al voltant del coneixement digital obert com a recurs comú de la ciutadania.
L’ecosistema innovador troba en la biblioteca o bibliobús un entorn propici amb les eines, la capacitació i el coneixement per generar valor social amb les tecnologies digitals obertes.
Desplegament dels pilots:
Al principi de cada pilot es constituirà una comunitat de treball. Aquest grup sempre inclourà l’equip de la biblioteca/bibliobús, el personal especialitzat proporcionat per la Gerència de Biblioteques, i els agents locals a la biblioteca/bibliobús, que rebran formació i treballaran plegats en el projecte d’innovació comunitària.
En el període de setembre a desembre 2019, aquesta metodologia es desplegarà en dues modalitats de pilots, que es duran a terme en municipis on hi hagin biblioteques o bibliobusos de la XBM:
a) Modalitat Bibliobús. Projecte pilot a dos municipis amb parada d’un mateix bibliobús
Es seleccionarà un bibliobús per a fer 3 sessions d’innovació participativa a dues parades del bibliobús (un total de 6 sessions, 3 sessions a dos municipis diferents), fomentant el bibliobús com a articulador de xarxa local.
Es realitzarà una 7a sessió a la biblioteca de zona per a fer el retorn de les sessions en format de festival ciutadà a la biblioteca de zona, així com per a altres parades del bibliobús.
b) Modalitat Biblioteca. Projecte pilot a una biblioteca d’un municipi petit
Es seleccionarà una biblioteca d’un municipi petit per a fer 3 sessions d’innovació participativa, posicionant la biblioteca com a node de creació cultural local. Es realitzarà una 4a sessió per a fer el retorn del resultat a la comunitat local.
El resultat esperat final d’aquest procés en cadascuna de les biblioteques/bibliobusos participants en els pilots serà una creació basada en tecnologies digitals obertes, amb valor social i comunitari, i que adreça una problemàtica, repte o interès de rellevància per al territori.
Possibles exemples de resultats, a tall merament demostratiu, podrien ser: una exposició virtual que explica les històries dels represaliats pel franquisme del municipi en base a les dades obertes existents sobre la temàtica; una aplicació senzilla que geolocalitza sobre un mapa de la zona els elements de patrimoni cultural local d’interès per als visitants; un calendari obert que recull el conjunt d’activitats culturals programades al voltant de la biblioteca/bibliobús; un repositori de dades creat per les contribucions de la comunitat que recull els elements de patrimoni cultural immaterial (els patrons característics dels artesans de la zona, els balls i vestits de les festivitats locals); i un llarg etcètera encara per descobrir.