Els estadis de San Mamés

L'antic estadi de San Mamés va funcionar 100 anys entre el 21 d'agost de 2013 i el seu enderroc al juny de 2013. A partir de setembre de  2013 s'utilitza el Nou Estadi de San Mamés fet en part sobre l'antic. 

Aquestes són les dates més importants:

1. 20 de gener de 1913 : es posa la primera pedra per construir l'estadi.
2. 21 d'agost de 1913 : s'inaugura l'antic estadi.
3. Mes de juny de 2013: s'enderroca l'estadi.
4. 16 de setembre de 2013: Inauguració del nou estadi.

Però ha estat un canvi curiós tan peculiar com l'Athletic de Bilbao, el club propietari. S'ha utilitzat un sistema de construcció particular que ha possibilitat que convisquin els dos estadis a la vegada (es creuen perpendicularment) i que l'antic hagi pogut celebrar un segle d'existència.

El nou San Mamés es construeix a sobre del solar de l'antiga fira de mostres i de l'antic estadi que només s'enderroca quan s'han acabat tres quartes parts del modern camp,i això fa que es passi a jugar d'un a l'altre sense cap interrupció.

 

Història de l'antic San Mamés

El disseny original de l'estadi és obra de l'arquitecte Manuel María Smith i la primera pedra es col·locà el 20 de gener de 1913, inaugurant-se el 21 d'agost d'aquell mateix any amb un partit contra el Real Unión d'Irún que finalitzà 1-1. Pichichi fou el primer jugador a anotar un gol a San Mamés.

Aquest estadi s'ha considerat la catedral del futbol espanyol. Un públic expert i respectuós, una gespa molt cuidada i apta per la pràctica del futbol i el fet que estigués present a totes les edicions de la lliga fins a la seva desaparició, eren motius d'aquest sobrenom. Per preservar aquesta tradició no s'ha volgut variar l'emplaçament ni la denominació. Només s'ha fet una altra catedral més gran i moderna.

Aquest recinte esportiu rebia el nom de San mamés perquè es va construir als terrenys d'una residència de la tercera edat del mateix nom. Un lleons van menjar-se el sant, per això els jugadors són els lleons.

Esdeveniments i curiositats

Un estadi amb tanta història ha acollit molts actes diferents als típics partits de futbol amb el seu equip com a local. Als darrers anys va acollir concerts de gran importància, amb artistes i grups musicals com Bruce Springsteen, The Rolling Stones, Luciano Pavarotti, Shakira o AC/DC.

Dintre de l'àmbit esportiu, la selecció espanyola va jugar a aquest estadi set vegades entre 1921 i 1967. es dona la coincidència que l'únic cop que s'ha celebrat la final de Copa a San Mamés va ser també l'any 1921. 

San Mamés també va ser el final de la 16a etapa de la Vuelta a España 1960, amb èxit de públic.

Va ser seu de la final de la Copa de la UEFA de 1977 ja que es disputava a anada i tornada entre els equips finalistes. Malauradament la va perdre davant la Juventus.

També va formar part de la candidatura del Mundial d'Espanya de 1982 quan albergà tres dels partits del Grup D, on es trobaven enquadrades les seleccions d'Anglaterra, França, Txecoslovàquia i Kuwait.

Athlètic Club de Bilbao

És un club històric del futbol estatal que es fundà al 1898. Ha guanyat 23 copes i 8 lligues, encara que els últims èxits són de la dècada dels 80. Ha arribat i perdut dues finals europees: una als anys 70 i l'última davant l'Atlètico l'any 2012.

Es distingeix de la resta d'equips per comptar només amb jugadors nascuts o fets al País Basc, Navarra, La Rioja o una part del sud de França. Això davant de la creixent internacionalització del futbol explica que la seva competivitat sigui menor. 

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 01-08-2018 Última actualització 01-08-2018