Esports

Els estadis de San Mamés

 

L'antic estadi de San Mamés va funcionar 100 anys entre el 21 d'agost de 2013 i el seu enderroc al juny de 2013. A partir de setembre de  2013 s'utilitza el Nou Estadi de San Mamés fet en part sobre l'antic. Així, l'agost de 2015, l'antic terreny de joc fa en realitat 102 anys i el nou només 2.

Aquestes són les dates més importants:

1. 20 de gener de 1913 : es posa la primera pedra per construir l'estadi.
2. 21 d'agost de 1913 : s'inaugura l'antic estadi.
3. Mes de juny de 2013: s'enderroca l'estadi.
4. 16 de setembre de 2013: Inauguració del nou estadi.

 

Però ha estat un canvi curiós tan peculiar com l'Athletic de Bilbao, el club propietari. S'ha utilitzat un sistema de construcció particular que ha possibilitat que convisquin els dos estadis a la vegada (es creuen perpendicularment) i que l'antic hagi pogut celebrar un segle d'existència.

El nou San Mamés es construeix a sobre del solar de l'antiga fira de mostres i de l'antic estadi que només s'enderroca quan s'han acabat tres quartes parts del modern camp, i només falta la graderia de darrera d'una de les  porteries i això fa que es passi a jugar d'un a l'altre amb un únic estiu sense utilitzar cap dels dos. Recentment s'ha completat l'anell de seients.

Història de l'antic San Mamés

El creixement com a club esportiu de l'Athletic Club de Bilbao que havia guanyat ja alguns campionats d'Espanya, obliga a plantejar-se l'existència d'un estadi a la ciutat. Abans havien tingut dos camps a poblacions de les rodalies. El disseny original de l'estadi és obra de l'arquitecte Manuel María Smith i la primera pedra es col·locà el 20 de gener de 1913, inaugurant-se el 21 d'agost d'aquell mateix any amb un partit contra el Real Unión d'Irún que finalitzà 1-1. Pichichi fou el primer jugador a anotar un gol a Sab Mamés.

Aquest estadi s'ha considerat la catedral del futbol espanyol. Un públic expert i respectuós, una gespa molt cuidada i apta per la pràctica del futbol i el fet que estigués present a totes les edicions de la lliga fins a la seva desaparició , eren motius d'aquest sobrenom. Rebre el nom d'un sant (com veurem) també té relació. Per preservar aquesta tradició no s'ha volgut variar l'emplaçament ni la denominació. Només s'ha fet una altra catedral més gran i moderna.

Aquest recinte esportiu rebia el nom de San mamés perquè es va construir als terrenys d'una residència de la tercera edat del mateix nom. Un lleons van menjar-se el sant, per això els jugadors de l'equip són coneguts per lleons.

L'aforament inicial era de 3.500 espectadors, fins a mitjans de la dècada de 1920 que s'amplià fins a 9.500. Seguirien altres reformes fins a arribar als 47.000 espectadors de capacitat l'any 1952 gràcies a la creació de la tribuna central, coronada per l'arc que era l'ensenya de l'estadi bilbaí.

L'any 1997 s'eliminaren les tanques que separaven el públic del terreny de joc i se suprimiren les 10.000 localitats de peu per tal d'adequar l'estadi a les normatives del moment. L'aforament quedà reduït als 40.000 espectadors actuals.

Esdeveniments i curiositats

Un estadi amb tanta història ha acollit molts actes diferents als típics partits de futbol amb el seu equip com a local. Als darrers anys va acollir concerts de gran importància, amb artistes i grups musicals com Bruce Springsteen, The Rolling Stones, Luciano Pavarotti, Shakira o AC/DC.

Dintre de l'àmbit esportiu, l'any 1921 va ser el primer cop que la selecció espanyola va jugar a aquest estadi, aquell mateix any es va celebrar la final de Copa. Ha estat l'únic cop. El combinat d'Espanya va jugar set cops, l'últim l'any 1967.

San Mamés també va ser el final de la 16a etapa de la Vuelta a España 1960, amb èxit de públic.

Va ser seu de la final de la Copa de la UEFA de 1977 ja que es disputava a anada i tornada entre els equips finalistes. Malauradament la va perdre davant la Juventus.

També va formar part de la candidatura del Mundial d'Espanya de 1982 quan albergà tres dels partits del Grup D, on es trobaven enquadrades les seleccions d'Anglaterra, França, Txecoslovàquia i Kuwait. Es van veure els tres partits d'Anglaterra, els altres tres partits del grup es van jugar a Valladolid.

Dades del Nou Estadi de San Mamés (2013) 

L'inici de les obres del nou estadi va ser l'any 2010 i encara que es va inaugurar el setembre de 2013 no ha estat fins fa poc que s'ha acabat totalment la seva construcció. La seva realització va ser possible perquè els socis del club van aceptar el projecte presentat pels mandataris. Té la màxima categoria de qualitat segons la UEFA, això permet que en el futur organitzi partits de caire internacional. Ja ha tingut la seva estrena internacional amb quatre partits de Champions League ja que l'Athletic es va guanyar el dret a disputar-la l'any 2014-2015.

Athlètic Club de Bilbao

És un club històric del futbol estatal que es fundà al 1898. Tenia molts èxits com són els campionats d'Espanya o copes eliminatòries, ha guanyat 23, a més de 8 lligues, encara que els últims èxits són de la dècada dels 80. Ha arribat i perdut a dues finals europees: una als anys 70 i l'última davant l'Atlètico l'any 2012.

Es distingeix de la resta d'equips per comptar només amb jugadors nascuts o fets al País Basc, Navarra, La Rioja o una part del sud de França. Això davant de la creixent internacionalització del futbol explica que la seva competivitat sigui menor. Cada temporada lluita per arribar a la final de Copa i classificar-se per jugar l'Europa League.

A les biblioteques trobaràs:"Aquellos domingos de gloria

"Campeonato de España : finales de 1903 a 2008"

"De Riotinto a la Roja : un viaje por el fútbol español 1887-2012"

"Històries sense futbol"

 Selecció de webs:

 També et pot interessar: