La Cubana

L’any 1980 Jordi Milán i Vicky Planas, -provinents d'El gall groc, companyia teatral amateur-, funden La Cubana. La companyia neix principalment com un grup d’accions de teatre de carrer, a pobles i ciutats. L’any 1983, amb "Cubana’s Delikatessen", on busquen sorprendre els passejants utilitzant  els aparadors com a escenaris improvisats, el grup inicia el camí de la professionalització, amb molt d’èxit.

El nom de La Cubana, fa referència als nombrosos "americanos" que, durant el segle XIX van sortir de Sitges per emprendre el camí de les Amèriques, la majoria amb Cuba com a destí. És pera això que a la vila se’ls coneixia com a Cubanos. Aquest fet, i el nom d’una antiga botiga anomenada La Cubana, va ser l’origen de la denominació del grup.  Sitges és una vila on la tradició teatral ve de lluny. Als anys seixanta hi trobem tres teatres actius: El Casino Prado, el Retiro i el Patronat, i el 1967 es crea el Festival Internacional de teatre de Sitges, que fins a l’any 2003 va acollir les propostes més innovadores del teatre nacional i internacional.

La Cubana entén el teatre com un joc. Practiquen un teatre global, fan teatre dins el teatre, a partir de la vida quotidiana, on qualsevol acte de la vida pot esdevenir teatre, capgirant-ne el sentit, i sempre buscant la participació del públic i l’humor.

"La Tempestat", a partir de l’obra de Shakespeare, és el primer muntatge on porten les accions de teatre de carrer als escenaris: fan teatre dins del teatre. Aquesta manera de fer, marca tota la producció posterior del grup, amb obres com "Cómeme el coco negro", on recreen el teatre de revista, i que va suposar el primer gran èxit del grup i el reconeixement del gran públic.

Després van venir programes de televisió mítics com  Per Cap d’Any TV3 no fa res, o sèries tan exitoses com les "Teresines" o accions tan diferents com l’exposició "Equipatge" pel 2000, on barregen el llenguatge expositiu amb el teatral.

L’any 2021 el Centre Cultural Miramar de Sitges va acollir l’exposició “La Cubana, 40+1 anys: un viatge des del ‘no-res’ fins al 2021”. Una ‘versió visitable’ de La Cubana on tothom podia descobrir la seva història i el seu món a partir d’objectes, compartir el seu univers i reviure tots els seus espectacles.

El 13 de febrer de 2023, coincidint amb el Dia Mundial de la Ràdio, s’estrena el pòdcast "Les Teresines pim, pam, pum", una ficció sonora de 8 capítols de 30 minuts, que passarà diversos temes d'actualitat i d'interès social pel sedàs dels històrics personatges de TV3.

La Cubana ha estat un important gresol de professionals de les arts escèniques. Actrius i actors de teatre i televisió tan coneguts com Mont Plans, Anna Barrachina, Yolanda Ramos, Mònica Pérez, Santi Millán, José Corbacho o Santi Ibáñez, han iniciat la seva carrera dins del grup.

La proposta en línia: Més enllà de La Cubana

La història de la companyia teatral La Cubana a través dels seus millors gags i de les veus d'alguns dels 172 artistes que han format part de la "família" al llarg dels seus primers 42 anys de vida.

Et proposem una marató d'obres de teatre i sèries de la Cubana disponibles en línia:

1. Cómeme el coco, negro (1989)

Estrenat al Mercat de les Flors el 1989, l’espectacle és un homenatge a les companyies de còmics ambulants amb un to humorístic i ple d’originalitat, factors claus de l’estil de La Cubana al llarg de la seva trajectòria. L’obra representa les vivències de la companyia ambulant Teatro Cubano de Revista just en acabar el seu espectacle de music-hall, on el públic és partícip del desmuntatge juntament amb les intimitats dels membres de la companyia.

 

 

2. Cegada de amor (1994)

Un dels grans èxits de la companyia amb més d’un milió espectadors/es i el reconeixement de la crítica, amb el premi Max a Millor espectacle de teatre en la seva 1a edició l’any 1998, Cegada de amor és un viatge pel món del cinema a través del teatre i del fenomen de les nenes-prodigis dels anys 60. Protagonitzada per Estrellita Verdiales i interpretada per Anna Barrachina, l’obra juga amb l’experimentació tècnica i la implicació del públic dins d’una atmosfera exagerada sense fre.

 

 

3. Una nit d'òpera (2001)

La Cubana s’endinsa en el món de l’òpera a través d’aquest espectacle estrenat al Teatre Tívoli de Barcelona, el qual agafa com a referència Aida de Verdi, i el resultat esdevé una versió poc convencional i plena de sorpreses. El muntatge també ret un homenatge a tots els professionals i artesans del gènere operístic, des dels responsables d’escenografia a vestuari sense deixar enrere l’estil esbojarrat de la companyia.

 

 

4. Campanadas de boda (2012)

Darrere de qualsevol episodi quotidià sempre hi ha teatre per La Cubana, i en l’espectacle Campanadas de boda, és l’acte matrimonial el que dóna el tret de sortida a una nova aventura divertida i multicultural a ritme de Bollywood i del vodevil.

 

 

5. Gente bien (2016)

Teatre, cinema, opera i amb Gente bien, musical! La companyia catalana nascuda a Sitges s’endinsa en l’univers dels musicals a través d’un sainet de Santiago Rusiñol que porta el mateix títol i publicat l’any 1917. Un espectacle que representa un viatge en el temps i els personatges del dramaturg modernista, a més d’una peça actual sobre els nous rics d’ahir i també d’avui.

 

 

6. Teresina S.A. (2016)

És una sèrie amb idea original de La Cubana, del tipus comèdia de situació, produïda i enregistrada per Televisió de Catalunya que es va estrenar a TV3 el 2 de abril de 1992. Al llarg de tretze capítols d’uns 25 minuts que discorren pels dotze mesos de l’any, tres germanes que viuen al barri barcelonès de Gràcia es guanyen la vida preparant diferents comandes que fan des de casa involucrant i donant feina als veïns de l’escala del seu edifici. El Festival Serielizados Fest de l'any 2022 va retre homenatge a la sèrie amb motiu del seu 30è aniversari.

Capítols: 1: Festa major | 2: Tots Sants | 3: Sants innocents | 4: Nadal | 5: Carnestoltes | 6: Setmana Santa | 7: Rams | 8: Les falles | 9: Sant Jordi | 10: Pel maig, comunions | 11: San Fermín | 12: Turisme | 13: De nou, festa major

 

 

7. Documental La Cubana 40 anys (2020)

Reportatge especial dedicat als 40 anys de La Cubana que explica la història de la companyia teatral catalana creada l’any 1980 i professionalitzada tres anys després. Des d'aleshores han produït 18 espectacles teatrals i 5 sèries de televisió.

 

8. Adeu Arturo (2018)

Arturo Cirera Mompou (escriptor, pintor, escultor, col·leccionista d'art, poeta, compositor musical, dramaturg, actor i director) nascut a Andorra i criat a Barcelona, mor als 101 anys. És una persona poc amant dels homenatges post mortem, i deixa dit que quan es mori no vol que li facin un funeral. Enlloc d'una trista cerimònia en un tanatori vol que li facin una festa on hi participin tots els seus amics per celebrar haver viscut 101 anys intensament fent el que li ha donat la gana, gaudint minut a minut de tots els moments, practicant un carpe diem continu. Cap funerària de Barcelona es veu amb cor de preparar aquest funeral tan especial i la família i la Fundació Cirera Mompou encarreguen el funeral a La Cubana.

 

  A les biblioteques trobaràs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 02-12-2020 Última actualització 13-02-2023