Altres veus

Altres Veus és un cicle de conferències a les biblioteques i entrevistes en directe, pel canal Instagram de @bibliotequesXBM , per tractar temes d’actualitat amb experts. Aquest any el cicle es dividirà en tres àmbits temàtics: "Especial Ucraïna" coordinat per Manel Alías, “Intel·ligència artificial i 5G” coordinat per Albert Cuesta i “Cultura perseguida” coordinat per Laura Huerga.

Aquest cicle vol promoure el debat, fomentar l’esperit crític a l’entorn de temes d’actualitat. Si vols estar al dia sobre aquests temes consulta la nostra proposta i escull la que més s’adapti a tu: conferències presencials a la biblioteca o les entrevistes en directe al nostre Instagram.

El corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a Moscou, Manel Alías, va coordinar aquest cicle especial d’Altres Veus per ajudar-nos a comprendre el conflicte militar entre Rússia i Ucraïna i les seves implicacions socials. 

Entrevistes realitzades:
 

Gemma Nierga entrevista Manel Alías.
Informar sobre la Rússia de Putin...I la dels russos. 

28 de març  de 2022 a les 19 h.

Gemma Nierga entrevista Manel Alías dins del cicle Altresveus, especial Ucraïna.

Manel Alías acaba de tornar del Donbass i de Rússia des d’on ha informat des de primera fila de la l’atac contra Ucraïna ordenat per Vladímir Putin. El periodista de TV3 i Catalunya Ràdio respondrà les preguntes de Gemma Nierga sobre l’actualitat del conflicte i com l’estan vivint els russos i els ucraïnesos. La conversa entre els dos periodistes servirà però també per obrir la mirada i parlar de la del país que ha intentat modelar el president rus en els seus últims anys de mandat i que Manel Alías ha retratat a Rússia, l’Escenari més gran del món.
Manel Alías (Berga, 1977) és llicenciat en Comunicació Audiovisual per la UAB. Va començar a treballar a Televisió de Catalunya el 2001. Va començar a treballar a l’informatiu infantil i juvenil InfoK i, posteriorment es va incorporar a la redacció dels informatius de TV3. També ha treballat per al 30 minuts. En els últims set anys ha estat corresponsal a Moscou per a TV3 i Catalunya Ràdio. El 2021 ha publicat el llibre Rússia, l’escenari més gran del món.

Gemma Nierga (Girona, 1965) és llicenciada en Ciències de la Informació per la UAB. És  una de les periodistes més reconegudes del país. Bona part de la seva carrera va transcórrer a la Cadena SER on va presentar programes com Hablar por Hablar, La Ventana y Hoy por Hoy. La seva trajectòria radiofònica ha estat reconeguda amb el premi Ondas. També ha conduït programes de televisió com Tres senyores i un senyor o Els meus pares, a TV3. Actualment presenta Cafè d’idees a La 2 de TVE.

Sessió disponible al canal d'Instagram @bibliotequesxbm: https://www.instagram.com/p/CbsW7UAFHTC/


Manel Alías entrevista Carmen Claudín.
Fets, pretextos i mentides de la guerra contra Ucraïna. 

4 d'abril de 2022 a les 19 h

Manel Alias entrevista Carmen Claudín dins del cicle Altresveus, especial Ucraïna.El 24 de febrer Vladímir Putin va anunciar una “operació especial” a Ucraïna per “pacificar el Donbass”. Els objectius que va marcar el president rus van ser “desmilitaritzar i desnazificar” Ucraïna, evitar que Kíiv desenvolupés armes nuclears i evitar un atac futur contra Rússia. A l’hora, exigia a l’OTAN i als Estats Units que s’allunyés de les fronteres russes. Carmen Claudín analitzarà l’argumentari de Putin per justificar aquesta guerra. En conversa amb Manel Alías, explicarà quin és el pes real de l’extrema dreta a Ucraïna o per què els acords de Minsk que els dos bàndols defensaven no han servit per aturar l’inici de l’atac rus.

Carmen Claudín (Mèxic, 1949) és investigadora del CIDOB, el Centre d’Investigació de Relacions Internacionals de Barcelona. Ha viscut a la Unió Soviètica i és una gran coneixedora de la història soviètica i de Rússia. És autora del llibre Lenin y la revolución cultural i ha firmat diversos articles sobre temes soviètics i post soviètics per a publicacions de prestigi. Ha sigut observadora electoral de l’OSCE a Rússia i a Ucraïna.

Sessió disponible al canal de YouTube @XBMDiba: https://www.youtube.com/watch?v=uLWz8W4xkKU


Manel Alías entrevista Abel Riu. 
Es podria haver evitat la guerra contra Ucraïna? Es pot convertir en una guerra contra la unió europea? Com es pot aturar? 

6 d'abril de 2022 a les 19 h.

Manel Alías entrevista Abel Riu dins del cicle Altresveus, especial Ucraïna.Occident hauria pogut fer més per aturar l’atac de Rússia amb Ucraïna o Vladímir Putin feia temps que el tenia dissenyat? Com s’hauria de negociar amb el Kremlin? I un cop encetat el conflicte bèl·lic, què es pot fer per aturar-lo? Aquestes seran les preguntes que serviran de punt de partida perquè Abel Riu analitzi el conflicte que des de fa setmanes concentra l’atenció mundial. Riu parlarà també de l’estratègia de l’OTAN i la de Rússia i de, fins a quin punt, l’estratègia del president rus persegueix canviar l’ordre mundial.

Abel Riu (Barcelona, 1986) és llicenciat en Ciències Polítiques per la UB i és el director del centre d’anàlisi Catalonia Global Institute. El seu àmbit d’estudi són els països de l’antiga Unió Soviètica. Ha estat un dels experts de referència per a diversos mitjans de comunicació en conflictes fronterers com el que enfronta Armènia i l’Azerbaidjan per l’Alt Karabakh o la guerra entre Rússia i Ucraïna pel Donbass.

Sessió disponible al canal de YouTube @XBMDiba: https://www.youtube.com/watch?v=p5BkWn7ZKB4


  També et pot interessar:

És probable que el vostre pròxim telèfon sigui compatible amb la cinquena generació (5G) de telecomunicacions mòbils i us permeti gaudir d’encara més velocitat, agilitat i capacitat de connexió als llocs on tingueu cobertura. Però la 5G és la primera que no està pensada per comunicar només persones, sinó sobretot objectes, tant sensors com actuadors. Per això, els seus veritables avantatges es veuran en aplicacions que requereixen connexions ràpides i fiables, aplicacions tan diverses com la telemedicina, els vehicles sense conductor, l’agricultura, el turisme, l’entreteniment i múltiples sectors industrials.

Moltes d’aquestes aplicacions, a més, faran un ús intensiu de grans volums de dades que s’hauran d’analitzar a l’instant per prendre decisions de manera eficient. Hi ha empreses que fan servir sistemes d’intel·ligència artificial per endevinar quin dels seus productes o serveis ens pot interessar més, per preveure si pagarem o no les quotes d’un crèdit, per preseleccionar els aspirants més adients a un lloc de treball i per detectar possibles compres fraudulentes, i diaris amb notícies redactades per algoritmes. Però cada vegada més els encomanarem diagnosticar malalties i hi confiarem perquè ens traslladin d’un lloc a un altre de manera segura, i caldrà evitar els biaixos (de gènere, racials) i preveure les responsabilitats en cas d’incidències.

En les sessions d’aquest cicle, sis especialistes i divulgadors de les aplicacions socials de la tecnologia us explicaran el seu estat actual i respondran els vostres dubtes.

Entrevistes virtuals pel canal d'Instagram @bibliotequesXBM.

Entrevistadora: Laura Huerga, fundadora i editora de Raig Verd, cofundadora i membre de Llegir en català i coautora de Tu, calla! sobre la llibertat d'expressió, manifestació i informació en el marc de la Llei mordassa i la reforma del Codi penal de 2015.

Entrevistes realitzades:

Cultura a judici, on queda la llibertat de creació?

5 de maig de 2022 a les 19:00 hores

Valtònyc, Josep Miquel Arenas Beltran, raper mallorquí condemnat a 3 anys i 6 mesos per les lletres de les seves cançons.

Valtònyc va ser detingut l'agost del 2012 acusat d'enaltiment del terrorisme, apologia a l'odi ideològic, incitació a la violència i injúries a la Corona. Ara viu a l'exili, amb un nou judici pendent el proper 17 de maig. Després de la desaparició d'ETA i de la creació de la llei mordassa —acompanyat de l'enduriment del Codi Penal—, han crescut ràpidament els encausats relacionats amb el terrorisme, vulnerant no només el dret a la llibertat d'expressió, sinó també a la llibertat de creació. La música, l'art, l'humor han vist les seves creacions perseguides i encausades en un moviment que qüestiona els límits d'allò que pot ser dit i de les seves formes. Des de la literalitat dels continguts fins a la intencionalitat, la justícia ha sobrepassat les línies que defensen una democràcia diversa i rica, amb una censura pròpia d'Estats repressius. Amb Valtònyc reflexionarem sobre les conseqüències d'aquestes persecucions judicials a les expressions culturals i artístiques, i les seves conseqüències sobre els ciutadans, en formes com l'autocensura i la desmobilització.

Sessió disponible al canal d'Instagram @bibliotequesXBM https://www.instagram.com/p/CdL46zuI2y6/)


La persecució judicial a l'art

12 de maig de 2022 a les 19:00 hores 

 

Abel Azcona, artista de performance, fotografia i instal·lació.

Abel Azcona és un artista conceptual destacat el 2014 com el millor artista internacional de performance per la premsa anglesa. L'artista ha denunciat en diverses ocasions l'abús sexual i la pederàstia a l'Esglèsia a l'Estat espanyol. Les seves obres s'exposen arreu del món i l'únic lloc on s'ha vist encausat en nou processos judicials per sis obres diferents ha sigut a Espanya. Amb l'artista conversarem sobre la seva obra, molt lligada a la seva vida, i sobre les denúncies i causes que ha rebut i la seva resposta. També reflexionarem sobre què suposa per a un artista haver de combinar l'obra artística amb la defensa del dret de creació, i les conseqüències que pot tenir per altres creadors així com del desgast psicològic i emocional, i de la manipulació, control i conseqüències que pot tenir sobre l'art i els artistes.

Sessió disponible al canal d'Instagram @bibliotequesXBM https://www.instagram.com/p/Cdd6gzzolM_/)

Data de creació 18-03-2022 Última actualització 17-05-2022

Conferències i entrevistes