Servei de préstec

Què necessito?

Cal portar el carnet de la biblioteca sempre que es vulgui fer ús d'aquest servei.


Quants documents em puc emportar en préstec? Per quant de temps?

Pots tenir en préstec fins a un màxim de 30 documents en qualsevol suport (llibre, revista, DVD o altres materials), durant 30 dies naturals cadascun. I en préstec digital 4 documents durant 21 dies, tot i que les revistes i els diaris poden tenir un termini reduït. En el cas de les pel·lícules, pots visualitzar en línia 2 pel·lícules al dia amb un termini de préstec de 3 dies.

Per a més informació, consulta l'apartat Biblioteques - Serveis - Préstec.


I si necessito tenir-los més temps?

Es poden renovar fins a 3 vegades sempre i quan cap altre usuari hagi reservat aquell document i abans que expiri el termini de devolució.

Les renovacions es poden sol·licitar: per internet a través de  El Meu Compte del Catàleg Aladí, per telèfon trucant a la biblioteca perquè t'amplii el termini, per correu electrònic o presencialment a la biblioteca.


Intento renovar un document i el sistema no em deixa, per què?

El sistema t'oferirà un missatge amb informació sobre el motiu. En tot cas, els més comuns són:

  • haver excedit el número de renovacions
  • estar sancionat
  • el document l'ha reservat un altre usuari.

Si no et trobes en cap d'aquestes situacions, pregunta a la teva biblioteca perquè revisi el teu registre d'usuari.


Quines són les sancions pels documents retornats fora de termini?

Si l'usuari torna el document més tard de la data de retorn es penalitzarà 1 punt per document i dia de retard. Per cada 50 punts de penalització, el sistema informàtic bloqueja l'usuari durant 15 dies sense poder utilitzar el servei de préstec.

En cap cas s'ha de pagar multa econòmica.

Pots consultar/veure els teus punts de penalització acumulats a l'espai personal del catàleg Aladí.


Puc reservar documents?

Sí, es poden reservar els documents que estan en préstec (t'arribaran quan siguin retornats) i els exemplars disponibles (nova funcionalitat a partir del 23 de juliol de 2020).

Per fer la reserva d'un document cal que t'adrecis al personal de la biblioteca, o bé des del web/catàleg utilitzant l'opció de tràmits en línia.

Quan l'usuari retorni el document prestat, t'avisarem per a que passis a recollir-lo abans d'una setmana.
Si has fet la reserva d'un document disponible també rebràs un avís de recollida.
Si no hi pots anar personalment, podrà recollir-lo una altra persona de la teva confiança que s’haurà d’identificar i haurà de presentar el teu carnet d'usuari.


Per què hi ha documents disponibles que no es poden reservar?

Si el document està disponible vol dir que es troba col·locat al seu lloc al prestatge de la biblioteca. Podria ser que la biblioteca estigui tancada, per tant, no es poden fer reserves.


Com puc saber tots els documents que tinc en préstec i la data en què els he de retornar?

Des del  Catàleg Aladí, cal que et validis a  El Meu compte. Podràs saber quins documents tens en préstec, a quina biblioteca pertanyen, quan els has de retornar, si has fet alguna reserva, o comprovar les teves dades d'usuari.

Si el teu registre d'usuari té una adreça de correu electrònic, la biblioteca també t'envia missatges de cortesia.

També de manera presencial, si ho demanes al personal de la biblioteca.


Com puc saber de quines biblioteques són els documents que tinc en préstec?

Els documents estan identificats amb el segell de la biblioteca.

També es pot consultar dins El meu compte, a la llista de documents que tens en préstec, fent clic sobre el codi de barres.


Com puc consultar el meu historial de préstecs?

Primer de tot hauràs d'activar l'opció "Activar historial" que apareix a  El meu compte del Catàleg Aladí, una vegada t'hagis identificat. A partir d'aquest moment, tots els teus préstecs quedaran registrats i els podràs consultar.


Puc retornar-los a qualsevol biblioteca?

En principi, els documents s'han de retornar a la mateixa biblioteca on es van prestar. 

Addicionalment, mitjançant el servei de préstec interbibliotecari, encara que no s'hagi fet ús d'aquest servei, l'usuari pot retornar documents des de qualsevol biblioteca.

 

Què passa si algú perd o fa malbé un document...

Si has perdut un llibre o altre material que tenies prestat comunica-ho a la biblioteca propietària del document, perquè el donin de baixa en el catàleg. El document s'ha de reposar (o pagar el que val, si ho estableix el reglament municipal).

Parla amb la biblioteca en cas que el document ja no estigui a la venda o descatalogat.


Com puc demanar un document d'una altra biblioteca?

Si voleu que us portin un document que està a una altra biblioteca , us heu d'adreçar a la vostra biblioteca i demanar que us el portin (Servei de Préstec Interbibliotecari).


Quan de temps triguen en arribar els documents?

Les sol·licituds de préstec interbibliotecari acostumen a arribar en setmana i mitja i dues setmanes. No es pot concretar un període determinat perquè aquest depèn de la biblioteca que el sol·licita i la biblioteca propietària i del circuit de missatgeria entre les dues. Existeixen diferents circuits i diferents freqüències de pas.


Puc demanar directament un document a una altra biblioteca sense acudir a préstec interbibliotecari?

Pots demanar un document de qualsevol biblioteca però l’hauràs d’anar a buscar a la biblioteca que el té. Si vols que te’l portin a la teva biblioteca, hauràs de demanar-ho directament a la biblioteca, no ho pots fer pel catàleg en línia.


Tornar a Preguntes freqüents

<< anterior - següent >>