Turisme Dark

El dia 26 d'abril és el "Dia Internacional en Commemoració del Desastre de Txernòbil". Aprofitem la commemoració d’aquesta trista efemèride per parlar d’un tipus de turisme que d’uns anys ençà ha anat guanyant adeptes a tot el món, l’anomenat Turisme Dark. Txernòbil n’és un dels destins més populars.

Què entenem com a Turisme Dark o obscur?

Turisme Dark és aquella pràctica turística que prové de l’interès  d’algunes persones per visitar localitzacions marcades per esdeveniments tràgics, misteriosos i, fins i tot, macabres.

Amb l’aparició de sèries com “Dark Tourism” (Netflix) o “Chernobyl” (HBO) aquest fenomen ha crescut exponencialment, fins i tot, hi ha empreses i agències especialitzades en aquest turisme. Aquestes agències  ofereixen experiències de recreació in situ per tal que el turista pugui sentir, sota cert control, les vivències i situacions dels fets succeïts, com si es tractés d’un parc temàtic.

Turisme Dark monogràfic

El Turisme Dark s’ha de fer amb consciència i respectant el rerefons tràgic de la destinació que visitem . Per això hi ha algunes recomanacions a tenir en compte quan optem per aquest tipus de turisme, com ara:

-Esperar que hagi passat un temps mínim abans de visitar un lloc on hagi passat una catàstrofe.

-Tenir precaució amb el tipus de “selfies” que es comparteixen a xarxes ja que poden ferir la sensibilitat de víctimes i persones afectades

-Reflexionar sobre la història que hi ha darrere de l’escenari que visitem i intentar aprendre i prendre consciència del perquè de la situació o de les catàstrofes ocorregudes 

-En la mesura que sigui  possible ajudar en la reconstrucció dels escenaris, ajudar a les víctimes i/o en la difusió i sensibilització dels fets.

  A les biblioteques trobaràs:

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

A Catalunya i Espanya la majoria del Turisme Dark es centra en els escenaris de la Guerra Civil; cementiris, rituals funeraris, tot i que també trobem altres destinacions obscures.

L’amfiteatre anatòmic de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya (Barcelona)

Ubicat a l’Hospital de Santa Creu i Sant Pau, un dels més antics d’Europa, es pot visitar la sala Gimbernat, amfiteatre anatòmic, on es duien a terme disseccions de cadàvers sobre una taula de marbre.

 

Barcelona bombardejada / Mireia Capdevila Candell (2020)

 

 

 

El cementiri del PobleNou i el cementiri de Montjuïc (Barcelona)

Cementiris del segle XVIII, amb històries de destrucció i reconstrucció, amb monuments i criptes espectaculars, tombes de personatges populars, herois, morts per epidèmies… S’organitzen visites guiades regularment.

La Presó Model (Barcelona)

Un edifici imponent del 1900, amb una controvertida història, esdevingut espai històric en el que s’organitzen visites guiades.

La Batalla de l’Ebre (Tarragona)

Les comarques de la Terra Alta i la Ribera d'Ebre van viure un dels dels moments més tràgics de la Guerra Civil l’any 1938. Es poden visitar els escenaris de la batalla on encara es veu el seu rastre a les façanes de les cases, a les trinxeres disperses per les serres o als refugis construïts a la vora del riu. També és visitable el centre de reinterpretació.

Bombes a Cassà de la Selva (Girona)

Al gener de 1939 cinc bombarders de l’aviació feixista italiana van bombardejar el poble de Cassà on van morir 8 persones i més de 54 cases van quedar destruïdes. Actualment s’hi pot fer una ruta que vol servir d’homenatge i de memòria històrica  dels fets i que recorre els escenaris del bombardeig.

El poble fantasma de Belchite (Saragossa, Aragó)

Belchite és un poble on molts dels edificis van ser arrassats per les bombes de l’aviació durant la cruel batalla de Guerra Civil Espanyola que porta el mateix nom.  El poble es va deixar intacte tal i com va quedar després de la destrucció com a record propagandístic de la guerra. Actualment lesrunes de Belchite atrauen  a visitants i curiosos.

Rincones que te sorprenderán / Marta Montmany

 

 

 

  Vés al prestatge:

El Castell de Vlad Dracul (Romania)

Vlad III de Valàquia, conegut com Vlad Dràcula o Vlad l’Empalador, va ser un príncep de Valàquia, Transilvània, de mitjans del s. XV. Fou un personatge amb fama de sàdic i en qui diuen que s’hi va inspirar el novel·lista Bram Stoker pel personatge de Dràcula. Es fan visites al castell.

La ciutat fantasma de Prípiat (Txernòbil, Ucraïna)

Després del greu accident nuclear de l’abril de 1986, la ciutat de Prípiat, construïda per allotjar els treballadors de la central, va ser evacuada en menys de 48 hores. La fugida sobtada va deixar escenaris fantasmes, una ciutat postapocalíptica tal i com la van abandonar els ciutadans en fugir aterrits. Després de l’èxit de la minisèrie de Txernòbil el turisme ha pujat exponencialment tot i la perillositat de la radiació que encara és present en nivells elevats.

Avió estavellat a Islàndia

Enmig d’un paisatge bell i desolador en una platja de sorra negra es troben les restes de l’avió americà Sólheimasandur, estavellat al 1973. Actualment és un escenari que atrau fotògrafs i curiosos, per veure l’esquelet de l’avió i la cabina cremada, enmig de l’impressionant paratge desolat.

Islandia

 

 

 

El Londres de Jack el Destripador (Regne Unit)

Any 1888. El barri de Whitechapel situat a un suburbi de Londres, un lloc de pobresa, prostitució i delinqüència, va ser l’escenari d’una sèrie de crims sagnants que van terroritzar la societat de l'època victoriana. El seu autor era Jack el Destripador, un dels més famosos assassins en sèrie; el cas no es va resoldre. Avui es poden recórrer els carrerons i conèixer-ne tota la història a través de diversos tours turístics.

Camp de concentració d’Auschwitz (Polònia)

Auschwitz va ser el major camp de concentració de l’Alemanya nazi i, avui en dia, rep anualment més de dos milions de visitants amb l’objectiu de conèixer i recordar la seva dramàtica història, massa recent perquè no caigui en l’oblit i que no es torni a repetir. En aquest lloc van ser torturades i moriren milions de persones -jueus, homosexuals, persones d’ètnia gitana, presoners de guerra... El lloc va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco per ser un dels llocs que millor simbolitzen l’Holocaust nazi.

El poble abandonat d'Oradour-Sur-Glane (França)

Oradour-Sur-Glane va quedar aturat en el temps a conseqüència de la matança que va patir l’any 1944, quan un regiment de les SS hi va entrar i va matar més de 600 habitants per motius encara avui desconeguts. El poble fantasma està tal i com es va quedar després dels fets.

Sarajevo War Hostel (Bosnia y Herzegovina)

Hi ha un tipus de turisme dark immersiu, que encara va molt més enllà i ofereix experiències en primera persona, com aquest allotjament a la ciutat de Sarajevo que permet reviure, durant una nit, com era la vida durant la Guerra de Bòsnia: sense energia elèctrica, aigua corrent o calefacció i amb els sons constants de bombarders.

  Vés al prestatge:

Camps de la mort de Cambodja

Aquests camps són el testimoni de la recent i terrible història del país sota el règim comunista dels khmers rojos, entre 1975 i 1979, quan es van executar i torturar a més d’un milió de persones. Es poden visitar les terribles fosses comunes, museus i, especialment, el parc memorial a Choeung Ek i la presó S-21. El govern cambodjà convida als turistes a visitar-lo i retre homenatge a les víctimes.

Funerals dels Tana Toraja (Indonèsia)

L’ètnia Tana Toraja enterra els seus morts en un ritual que inclou l’embalsamament, els sacrificis d’animals, l’exposició dels cossos, etc. Els turistes poden accedir i compartir amb la població les celebracions durant els diversos dies en els quals té lloc el culte als morts.

Cova de Tham Luang (Tailàndia)

El 2018 va tenir lloc el rescat de 12 nens tailandesos que es van quedar atrapats amb el seu entrenador a l’interior d’una cova. El rescat va ser narrat en directe a tot el món i va mantenir pendents a moltes persones durant diversos dies fins que els van salvar a tots, tot i que va morir un dels rescatadors. Des de llavors hi arriben autocars plens de turistes per visitar el lloc de l’esdeveniment.

Terratrèmol i Tsunami al Japó

El 2011 va tenir lloc un terratrèmol de magnitud 9,1 MW​​ que va provocar el posterior tsunami al Pacífic, que va afectar durament a una part de la costa japonesa, sobretot, a la localitat turística de Rikuzentakata. El terratrèmol també va danyar un reactor de la planta nuclear de Fukushima i es va haver d’evacuar la població pel perill de radiació. El govern promou el destí com a turisme de catàstrofe i organitza circuits per anar a veure l’únic pi que va sobreviure d’una immensa pineda arrasada per l’aigua. S’aprofita la inversió que genera l’afluència de turisme  per a la reconstrucció de la zona.

Nova York, la Zona Zero

Tothom té a la retina les imatges tràgiques dels avions estavellant-se contra les dues torres bessones del World Trade Centre, al cor de Manhattan, l’11 de setembre de 2001. Actualment, hi ha el 9/11 Memorial un monument situat a la zona zero en homenatge a les persones que van perdre la vida durant l’atac terrorista i que rep la visita de milions de turistes cada any.

Charles Manson, assassí en sèrie a Los Ángeles

El 2018 va tenir lloc el rescat de 12 nens tailandesos que es van quedar atrapats amb el seu entrenador a l’interior d’una cova. El rescat va ser narrat en directe a tot el món i va mantenir pendents a moltes persones durant diversos dies fins que els van salvar a tots, tot i que va morir un dels rescatadors. Des de llavors hi arriben autocars plens de turistes per visitar el lloc de l’esdeveniment.

La presó d’Alcatraz (San Francisco)

Situada a l'Illa d'Alcatraz, a la badia de San Francisco (Califòrnia) era una de les presons més segures i famoses dels Estats Units. Allà hi van tancar importants gàngsters i hi ha llegendes de mítiques fugides, de les quals se n’han realitzat pel·lícules. Actualment, es conserva com a element turístic i rep aproximadament un milió de visites cada any, de persones curioses que volen veure com era la vida dels presos en el seu dia a dia.

Huracà Katrina a Nova Orleans

Una exposició permanent explica les històries reals dels que van viure i sobreviure a l’huracà Katrina i ofereix en un entorn contextualitzat, una vivència immersiva als turistes. Malgrat que en un inici es va prohibir, per la polèmica d’oferir un tour en un context de desastre, el factor de regeneració lligat al turisme de catàstrofe ha reobert els tours un altre cop per aprofitar la inversió turística en la reconstrucció dels barris més humils de la zona.

Fortí d’Elmina i calabossos inhumans (Ghana)

Conegut com el castell de São Jorge da Mina, va ser construït el 1482 pels portuguesos i es va convertir en un dels principals punts del tràfic d’esclaus a l’Àfrica. Es poden visitar els calabossos inhumans on eren retinguts els esclaus durant mesos abans del seu viatge al Nou Món.

Mercat de màgia negra (Togo)

A prop de la capital de Togo, hi ha el mercat d’Akodessewa, el mercat més gran que existeix relacionat amb la màgia negra i el vudú. A les seves parades hi venen parts del cos de tot tipus d’animals, ossos, pell, que es fan servir com a fetitxes a l’hora de fer els rituals. Tot en un entorn visual i olfactiu molt impactant que atrau molt turisme cada any.

  Vés al prestatge:

Data de creació 13-04-2021 Última actualització 19-04-2021