Salut

El panga, un peix low-cost

Què és el panga?

El pangasius hypophthalmus, conegut popularment com a panga, és un peix blanc d'aigua dolça i la principal espècie de peix produida al riu Mekong. Aquest, que recórre països com Tailàndia, Cambodja o Laos és un dels punts més importants de la indústria pesquera d'interior del món.

Països com Vietnam, Tailàndia i Cambodja tenen les  piscifactories més grans de producció de panga. Aquest és el motiu pel qual són els principals exportadors mundials d'aquest peix.

Espanya, un gran consumidor

Segons la FAO, l'any 2014 les importacions de filet congelat de panga a Europa es van reduir un 9,2%, amb 130.000 tones. Per contra, a Espanya les importacions es van incrementar en un 1% el 2014, i va arribar a comprar 33.296 tones durant aquell any. De fet, Espanya és el principal importador de panga a Europa, seguit d'Holanda, Alemanya i Itàlia.

 

Per què es consumeix?

El principal motiu que justifica els seu alt consum a Espanya és el seu baix cost. Per exemple, una bossa d'un quilo de panga congelat pot valdre 3,99 euros, mentres que un quilo de lluç congelat se'n va a 7 euros o més. Però també influeix el públic a qui va dirigit: els nens. El panga no té un sabor intens ni espines, ideal per als més joves.

 

El seu valor nutricional

Segons un estudi de la Universitat de Múrcia, el panga és molt poc nutritiu. Aquest peix té un contingut molt baix en àcids Omega-3 respecte a àcids Omega-6. La relació entre ambdós omegues hauria de ser, en teoria, major de 5 perquè tingui un alt valor nutricional.

Però l'índex del panga és molt baix si se'l compara amb altres tipus de peixos de consum comú. Segons aquest estudi, els valors que es confronten quedarien així: panga (0,8), sardina (5,0), llenguado (5,1), rap (6,6), bacallà (7,54), verat (8,2). Els experts creuen que aquesta carència d'omega-3 és degut al règim alimentari a les piscifactories.

 

Els possibles riscos per a la salut dels consumidors

Un altre dels motius que alarma per al consum del panga és l'existència de contaminants en ell. L'any 2010, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) va publicar un informe sobre els possibles riscos per a la salut que podria ocasionar el consum de panga. Com a resultat, van trobar dos contaminants en baixes quantitats. La OCU va analitzar 23 mostres de panga i 6 de perca per assegurar-se de la seva qualitat i seguretat alimentària. De les 23 mostres analitzades de panga, a 4 d'elles van trobar trifluralina, un herbicida prohibit a Europa. El mercuri va ser el segon dels tòxics trobats a 9 de les 29 mostres de panga i perca. Però tot i això, les quantitats trobades no foren alarmants per no superar el límit legal de 0,5 mg/quilo.

L'Agencia Española de Seguridad Alimentaria (AESAN) mitiga les alarmes i destaca que el mercuri és un dels contaminants habituals dels aliments perquè la seva presència és conseqüència de la contaminació mediambiental. Respecte a la trifluralina, justifiquen la seva presència en el peix degut a la seva persistència en el medi marí i a la seva acumulació en els organismes vius.

 

La producció i el risc per al mediambient

Els problemes mediambientals que ocasiona la producció d'aquest peix és una altra de les raons que qüestionen el seu consum. Segons Greenpeace, la seva producció suposa una alteració del medi ambient. A la vegada, la construcció de barreres artificials als rius impedeix que el cabal flueixi naturalment, afectant a la seva morfología.

 

Qui ha vetat el seu consum?

Països com França o Bèlgica han prohibit la seva venda. A Espanya, la Diputació General d'Aragó va treure a concurs l'any passat el servei de menjador-escolar on es concedien més punts a les empreses que eliminessin el panga i els menjar precuinats dels seus menus.

En resum, tot i que els peixos no es crien en les millors condicions, les anàlisis mostren que el nivell de porqueria que li arriba al consumidor és tolerable. Però la gran pregunta és: si nutricionalment el panga no és millor que els peixos de la nostra costa, té sentit abandonar el consum local per un estalvi de preu tant minso?

 

L'APUNT...

Una producció poc sostenible

Del panga importat, el 90% procedeix del Vietnam. L'incessant augment de la seva producció ha provocat que el riu Mekong augmenti cada cop més, ocupant terrenys que abans estaven dedicats al cultiu d'arròs. No només s'ha produït un canvi en la morfologia del riu, sinó també un canvi en la vegetació.

 

font: informació extreta de la premsa diària

 

Sabies que...

La Xarxa de Biblioteques Municipals rep els principals diaris en paper de difusió general, local i internacional. També pots accedir de franc a l'hemeroteca de La Vanguardia (edició impresa digital) amb el teu carnet de biblioteca, prèvia validació a El meu compte del catàleg Aladí. Si vols consultar la premsa històrica local i comarcal digitalitzada, pots fer-ho a través del portal web Trencadís . Per a més informació consulta a la teva biblioteca.

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 06-03-2017 Última actualització 14-06-2022