Inici
Espais naturals
Dia Mundial de la Ciència per a la Pau i el DesenvolupamentAvantatge carnet
TEATRE APOLO. EL MÉDICO, EL MUSICALMúsica
Quincy Jones, el gran productor musical del segle XXNovel·la
Dones de ciènciaEspais naturals
23a Fira del Llibre de MuntanyaCinema
Dones de ciència al cinemaCòmics
Ciència en vinyetesCòmics
Futurs distòpics o futurs per aprendre i corregirNovel·la
Ciència-ficció: El futur ja és aquíCuina i Vins
Ciència i cuina: Gastronomia molecular vs cuina molecularNovel·la
Distopies en femeníNovel·la
William GibsonNovel·la
Fiction punkConsum alternatiu
Efemèrides sobre sostenibilitat al mes de novembreEspais naturals
Efemèrides ambientals NOVEMBRELes biblioteques recomanen
100 receptes sense receptes : sense necessitat de recepta, la foto ho diu tot!
Dudemaine, Sophie
Valls : Cossetània, gener del 2024
Un llibre visual, intuïtiu i pràctic, per als que s’atabalen amb mesures. A cada recepta trobem els ingredients i tota la informació per elaborar-ho. Amanides, plats cuinats a foc lent, gratinats, postres… Organitzades segons les estacions de l’any, les receptes de Sophie són tant delicioses com fàcils de preparar.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
Haz: otra mirada a la vida desde el escenario.
Plaza, José Carlos
Madrid : Alianza Editorial, mayo de 2024
Trajectòria personal i professional de José Carlos Plaza. Amb més de 100 obres de teatre i 80 òperes dirigides i més de mil hores de docència, Haz és el seu primer llibre. Plaza entrellaça la seva vida, les seves fonts d’inspiració i la seva experiència en el món de les arts escèniques. Llicenciat en Dret i Psicologia, l’autor aviat desperta la seva passió pel teatre, i combina els estudis oficials amb el que serà la seva vocació: el teatre. En un to directe i sincer, gens nostàlgic, narra les vicissituds per obrir-se pas en el món de l’actuació en una època on gairebé tot estava per fer. La seva etapa al Teatre Experimental Independiente, la repercussió de la dictadura i la transició en les arts escèniques, el període com a director del Centro Dramático Nacional i la seva tornada al teatre fins als seus darrers espectacles. Els seus darrers muntatges han estat “Prometeo” (Festival Internacional de Teatro Clásico de Mérida), l’`òpera “Fidelio” (Teatro de la Maestranza), “Auto de los inocentes” (Teatro de la Comedia) o “Divinas Palabras”. Com a director ha estrenat “Antonio y Cleopatra” con Ana Belén i Lluís Homar, per a la Compañía Nacional de Teatro Clásico (CNTC) “La habitación de María” amb Concha Velasco; “El sueño de la razón” i “La Casa de Bernarda Alba” amb Ana Fernández, Ruth Gabriel, Consuelo Trujillo, Luisa Gavasa, Zaira Montes, Rosario Pardo, Montse Peidro i Marina Salas.
Una mirada experta i lúcida a una manera de fer teatre, a una època de la mà d’un dels grans dramaturgs i directors de l’escena nacional.
El llibre inclou un llistat exhaustiu de les obres dirigides per Plaza i una selecció de més de 70 fotografies, moltes d’elles inèdites, dels seus muntatges preferits.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
Goitier
Pettinger, Josh
Barcelona : Ediciones La Cúpula, [2024]
Primer recull d’històries curtes de Josh Pettinger. Les vides solitàries i buides dels seus personatges estan desbordades per un destí absurd i incert. Amb una bona dosi d’humor els protagonistes del còmic assumeixen que les seves vides estan acabades i buides de contingut però son capaços de les accions més inversemblants per aconseguir els seus somnis: sortir amb el cap d’un xicot que mai han conegut, començar a fumar per formar part d’un experiment, apostar-ho tot a una baralla fins perdre la teva família, conduir en plena gelada perquè la teva cunyada no et torna els motllos dels pastissos ...
Si et sembla que no són motius prou importants es que no coneixes la mestria de Pettinger en crear situacions grotesques i portar a les seves creacions al límit del buit existencial.
Inclou la sèrie “Escuadrón Victoria” on la multinacional Bezos controla el món i la vida de les persones. Aquest còmic és el malson del somni americà.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
La Tierra yerma
Berrocal, Carla
Barcelona : Reservoir Books, mayo de 2024
Un western modern, situat a la devesa salmantina, protagonitzat per dues sagues de dones valentes que s’enfronten a un enemic implacable: Los ellos. Una història d’amor de dues dones de famílies enfrontades. Carla Berrocal utilitza diferents gèneres literaris per oferir-nos un relat d’aventures i amor. Trobem reminiscències del gènere de ciència-ficció en els éssers que ataquen i devoren la terra. Records de Romeu i Julieta en la trama d’amor entre les dues protagonistes. Referències a Joan Crawford en Johnny Guitar de Nicholas Ray, transformada en una vaquera charra. L’autora aconsegueix que els personatges femenins siguin valents però sense masculinitzar-les. Una història dibuixada en groc i negre, amb el traç esquemàtic que caracteritza a Berrocal. Un còmic que renova el gènere del western en el còmic tant en el seu dibuix com en la trama de la història.
* Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
Dune
Villeneuve, Denis
Madrid : The Walt Disney Company Iberia S.L., [2021]
Duna (en anglès, Dune) és una novel·la de ciència-ficció escrita per Frank Herbert l’any 1965.
Va d’un jove que haurà de viatjar al planeta més perillós de l’univers per assegurar el futur de la seva família i de la seva gent. Una gran epopeia enmig del desert, plena de batalles, lluites d’honor i sorra,...molta sorra!
En David Lynch la va dur al cinema, l’any 1984 i recentment (l’any 2021), Denis Villeneuve la va portar a la gran pantalla.
Per on vols començar? Pel llibre o per la pel·lícula?
Més informació:
Recomanat per Cesca Llambès. Bib. L'Atzavara. Òdena.
Come as you are
Azerrad, Michael
Barcelona : Contraediciones S.L., octubre de 2021
Come as you are: la historia de Nirvana és una biografia del grup estatunidenc de Seattle que es va convertir en tot un fenomen musical a la dècada dels 90. L’autor, el periodista nord americà Michael Azerrad, va tenir el privilegi d’estar en contacte amb els membres de la formació, especialment amb Kurt Cobain, i això li atorga una credibilitat a aquesta obra que la converteix en un document molt valuós i interessant. Valuós perquè el text està carregat d’anècdotes i successos que ens permetran endinsar-nos dins l’univers que va donar forma al fenomen Nirvana, des del moment en què els seus membres eren tan sols uns adolescents amb un futur poc prometedor fins a ser un dels grups més cotitzats de l’escena musical a tot el planeta. I interessant, pel fet que al llarg de les més de quatre-centes pàgines s’hi desgrana amb força minuciositat la personalitat del cantant, aquest artista carregat de clars i obscurs que va aconseguir crear-se una aurèola només a l’abast d’alguns escollits.
Per a aquelles persones que en el seu dia van viure l’eclosió del grunge i encara el porten dins, es tractarà d’una lectura apassionant. I, per a la resta de mortals, potser serà l’última oportunitat de conèixer millor al rei del grunge.
Més informació:
- Nirvana a les Biblioteques
- Michael Azerrad a les Biblioteques
- Nirvana a la Viquipèdia
- Nevermind a la Biblioteca virtual
Recomanat per Pol Freixas Gallego. Bibliobús Montserrat.
Yolanda Castaño és la guanyadora del Premio Nacional de Poesía 2023 per la seva obra, en llengua gallega, Materia.
Poeta, estudiosa de la literatura, editora, traductora, assagista i premiada gestora cultural, Yolanda Castaño (Santiago de Compostela, 1977) dirigeix la seva pròpia Residència Literària a la Corunya, a més de –des del 2009– tallers de traducció poètica, festivals de poesia i cicles mensuals de lectures, sempre amb poetes gallecs i internacionals. Amb gairebé 30 anys de trajectòria, el nom més internacional de la poesia gallega ha publicat set llibres de poesia en gallec i castellà (a Visor Libros), volums en anglès, francès, italià, català, serbi, eslovè, macedoni i armeni, a més de poemes en trenta llengües més. És també autora de set poemaris per a públic infantil, obres signades com a editora, estudiosa de la poesia gallega, biògrafa de poetes i traductora. Castaño ha fusionat poesia amb altres llenguatges creatius: plàstica, música, audiovisual, dansa, còmic, cinema en 360°, arquitectura i fins i tot cuina.
Més informació:
Recomanat al Bibarnabloc, l'aparador cultural de Biblioteques de Barcelona.
La Rebelión de las hienas
Gómez, Mer
Manresa : Edicions Bellaterra, octubre 2022
Un viatge autobiogràfic a l’encontre de referents intersex per iniciar una revolució. Els relats dels protagonistes ens mostren la construcció d’una identitat col·lectiva a la recerca d’un present/futur de llibertat i amb drets.
Castelló, 2016. Neix Lola. L’actriu protagonista. Surt a escena. I va trencant, a poc a poc, el seu silenci. Viatja, en cerca de referents. La primera hermafrodita a cavall està allà, esperant a Barcelona. A la vora del Mediterrani n’apareix una altra: la Melero. Una sobtada trucada a la porta a Galícia, juntament amb la saltadora de tanques del COI. Ansiosa, emigra. Instal·lada a València es troba, inesperadament, amb una xiqueta del Cabanyal. Viu les seves catarsis. A Logronyo, balla amb una altra de las “machorras”. Perd el rumb. Descobreix una brúixola intersexual situada en un punt de Mèxic. Següent destí: País Basc. Al pupitre del costat hi seu la Kollontai del segle XXI. Des de Madrid, irromp amb força la veu de la senyora “bien y fetén”. Mentrestant, una au fènix extrabinària travessa el cel gris de Biscaia. I, llavors, posa cara a l’holograma del documental “No box for me”. Què falta? Descobrir “un notes” del districte sud de Sevilla. Tornar a casa. Conversar amb les dues que faltaven. Parar. A Salamanca, escriu i performa. Lola s’empodera i Mer es desarmaritza. Per fi, ha trobat una família intersex. Toca defensar-se, cloquejar ben alt. T’uneixes a la rebel·lió de les hienes?
Més informació:
Recomanat al Bibarnabloc, l'aparador cultural de Biblioteques de Barcelona
Com un batec en un micròfon
Queraltó, Clara
Barcelona : Editorial Anagrama, març 2024
La Gabi, de divuit anys, i en Quim, de trenta-nou, coincideixen unes vacances d’estiu al mateix poble de l’Empordà, i comencen a flirtejar. Com un batec en un micròfon no és una història d’amor o almenys això defensa l’autora, Clara Queraltó, a l’excel·lent entrevista que li feien al pòdcast Gent de Merda aquest passat Sant Jordi.
La novel·la, en tot just dues-centes pàgines, explora el tema de les relacions amb grans diferències d’edat que estem acostumats a veure, sovint, entre homes grans i noies més joves. En realitat, el llibre són dues històries. Durant la primera part llegim la versió de la Gabi, una adolescent que acaba de fer divuit anys i que passarà l’estiu cobrant el seu primer sou fent una substitució a la biblioteca del poble. A la segona, descobrim la versió del Quim, un home fet, amb feina estable i més aviat tímid, que està passant uns dies en una casa rural amb amics de la seva edat. Darrere una actitud inicial aparentment responsable i passiva envers la Gabi, anirem descobrint que el Quim amaga moltes inseguretats, i que no és tan innocent com podia semblar al principi. L’autora evita deliberadament descriure’ns un personatge depravat i maliciós per fer-nos sentir més aviat compassió que fàstic. La història des del punt de vista del Quim està escrita a l’inrevés, comença pel final i va reescrivint les escenes descrites per la Gabi fins arribar a l’inici de la relació. De manera reflexiva, ens fa interpretar els fets des d’una perspectiva contraposada a la que ja coneixíem, mirant cap enrere d’una manera molt original i tan ben trobada que provoca la sensació d’estar girant les pàgines en la direcció equivocada.
Curt i absolutament addictiu, Com un batec en un micròfon està escrit per ser devorat en un parell de tardes. Un llibre que ens convida a reflexionar sobre el poder en relacions desiguals sense infantilitzar la joventut i abordant el tema sense reduccionismes.
Profanando el sueño de los muertos
Sala, Ángel
[Barcelona] : Hermenaute, abril de 2024
Àngel Sala, escriptor, crític de cinema i, des del 2001, director del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges, fa una exhaustiva recerca sobre el cinema fantàstic espanyol. Des dels pioners com Segundo de Chomón, Edgar Neville fins la renovació amb autors com Alejandro Amenábar, Jaume Balagueró i Juan Antonio Bayona. L’autor proposa una ampliació en la definició del gènere fantàstic, tant en la seva accepció teòrica com geogràfica, que ens permet descobrir pel·lícules i cineastes sovint no associades a aquest gènere.
Si el cinema de terror profana el somni dels morts, també aviva el dia a dia dels espectadors, que troben en el cinema de terror un pont entre la realitat i la ficció, entre la quotidianitat i lo supranatural. Els amants del gènere trobaran una filmografia, ordenada cronològicament de totes les pel·lícules i sèries esmentades o analitzades a l’assaig. Una bona excusa per rescatar de l’oblit joies cinematogràfiques del nostre cinema i, alhora, morir-se de por.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
Racons excepcionals de la costa catalana
Bastart, Jordi
Granollers : Editorial Alpina, març 2024
Si t’agrada caminar per llocs excepcionals amb tranquil·litat i acompanyat de la família i dels amics, et proposem la lectura de Racons excepcionals de la costa catalana. Consta de dos volums. En el primer trobaràs 10 racons extraordinaris des del cap de Creus al Garraf: Colera, Cadaqués, Begur, Tamariu, Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Tossa de Mar, Blanes, Calella i Sitges. En el segon, 10 racons més des de la Costa Daurada al delta de l’Ebre: Altafulla, Salou, L’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors, L’Ametlla de Mar, El Perelló, L’Ampolla, Deltebre, Sant Jaume d’Enveja, Amposta i La Ràpita.
Catalunya té 550 km de costa on trobem magnífics llocs per descobrir i gaudir: penya-segats, platges de sorra daurada. Per tant, en aquestes dues guies trobaràs 20 espais d’aquesta meravellosa costa que té Catalunya. Per començar hi ha una breu explicació de la població per tal d’explorar alguna cosa més que el mar i de cada platja o cala, una breu descripció dels serveis que ofereix. Al final de cada capítol s’ha inclòs un apartat d’ “Altres opcions”, que fa referència a activitats aquàtiques, museus o monuments propers a l’indret, com també una “Caminada”, un excursió per completar la jornada, sigui pel tram del litoral o cap a l’interior, acompanyat d’un mapa rel recorregut.
Són dues guies que pertanyen a la col·lecció de Guies familiars, Indrets i paisatges, Descobertes per a totes les edats, amb una informació molt precisa i valuosa.
Recomanació de Lourdes Escrigas Casas. Biblioteca Joan Oliva i Milà.
Rutes : itineraris inoblidables des de l'Antiguitat fins als nostres dies
G.C., Sam.
Barcelona : Mosquito Books, [2023]
Al planeta Terra hi trobem milers de quilòmetres de superfície terrestre per recórrer i tants o més indrets per descobrir. L'ésser humà és una espècie inquieta, tant que ha desenvolupat una necessitat el fet de conèixer nous llocs o construir màquines ben diverses per fer-nos viatjar. Perquè viatjar ens fa sentir lliures, ens obre la ment cap a allò desconegut i ens ensenya a respectar tant el paisatge que ens envolta com les persones que hi viuen.
A través del llibre que et recomanem avui coneixeràs algunes de les rutes més famoses de tots els temps que grans exploradors de la història es van atrevir a realitzar. D'aquesta manera, viatjaràs per els Icefields Parkway, el camí Inca, la Via Àpia, la ruta de les espècies, la del te o la de la seda, resseguiràs el pas del tren transsiberià o passejaràs per la Garden Route, entre d'altres propostes. De cada itinerari trobaràs una fitxa tècnica, una descripció de la ruta, curiositats vàries i personatges clau o relacionats amb ella.
No t'ho pensis més i endinsat a viatjar per indrets ben curiosos que amaguen una trepidant història al darrere.
A les biblioteques trobaràs...
Si vols descobrir encara més indrets del nostre planeta, no et perdis aquests altres llibres que pots trobar a les BibliotequesXBM:
- Viatjar sense pressa / Carl Honoré
- Atlas de las grandes expediciones / Philip Steele
- Grans aventurers / Alastair Humphreys
- Viajar por el mundo / Malcolm Croft
- Intrèpides / Cristina Pujol Buhigas
Recomanat per Cristina Freixas Casanovas. Biblioteca P. Fidel Fita d'Arenys de Mar
Islas del Caribe
Egerton, Alex
Barcelona : GeoPlaneta, abril del 2024
Les illes del Carib són un lloc únic i ple de vida que sorprenen als viatgers: platges de somni, aigües cristal·lines plenes de fauna marina (ocells vistosos, peixos multicolors, tortugues i balenes), una rica cultura del Carib plena d’històries i de musica plena de ritme i una deliciosa i especiada gastronomia criolla. Aquestes illes ofereixen una experiència inoblidable.
Aquesta guia ofereix informació detallada dels llocs per visitar, el menjar i els millors allotjaments.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
Plovien ocells
Saucier, Jocelyne
Barcelona : Editorial Minúscula, març del 2024
Aquesta és la història de tres homes que han triat retirar-se del món i viure als boscos del nord del Canadà. Són tres homes peculiars, ja ancians, que estimen la llibertat. Un dia, tanmateix, algú arriba fins al seu amagatall. Una fotògrafa que busca un dels últims supervivents dels Grans Incendis, un tal Boychuck, els ha trobat. I no és l’única. Poc després apareix la Marie-Desneige, una dona petitona de més de vuitanta anys que arribarà com una brisa lleugera que els esvalotarà la vida. Mentre intenten entendre la història del Boychuck, l’ordre habitual al racó secret del bosc quedarà capgirat i una cosa impensable i extraordinària sorgirà entre tots plegats.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
La Revelació
Homes, A.M.
Barcelona : Angle Editorial, maig de 2024
Què passa quan tens una família modèlica, ets un ciutadà amb fil directe a la Casa Blanca, aportes un dineral al Partit Republicà, et sents al capdamunt del món, però Barack Obama guanya les eleccions presidencials? El teu orgull d'home blanc, conservador i patriota se sent ferit? T'ajuntes amb altres com tu i comences a fer conxorxes contra el futur president, amb tota mena de tripijocs escassament legals? El Paio Gros se sent legitimat per considerar-se entre els bons, entre els escollits, com si descendís directament dels pares fundadors dels Estats Units, i creu que tot i tothom gira al seu voltant. Però anirà descobrint que no és fàcil aferrar-se al poder, que la seva dona i la seva filla tenen idees pròpies sobre la vida, que el món està canviant, que per a ell el somni americà potser serà només un somni, o un malson...
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
La Colònia
Magee, Audrey
Barcelona : Edicions del Periscopi, maig del 2024
Què passaria si un pintor anglès i un lingüista francès decidissin passar l’estiu a una illa remota de la costa irlandesa durant el conflicte entre unionistes i republicans? Partint d’aquesta premisa i reduint un context molt ampli per fer-lo cabre en una petita illa, la irlandesa Audrey Magee explora a La colònia qüestions tan complexes com la politització de la llengua, els efectes de la violència a la vida quotidiana o les diferents cares del colonialisme.
La violència també es percep a les interaccions entre els habitants irlandesos de l’illa i els personatges nouvinguts, en Lloyd –l’anglès– i en Masson –el francès. Aquestes dues figures encarnen de manera força evident l’agressivitat del colonialisme: arriben a l’illa sense intenció de conviure realment amb els habitants irlandesos; no volen conèixer-los de veritat, només volen endur-se’n una experiència que ja tenen preconcebuda.
Extret de www.nuvol.cat
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
Rojo, blanco y sangre azul
MacQuiston, Casey
Barcelona : RBA Libros, octubre de 2019
Casey McQuiston és una escriptora nord-americana que es dedica a l'escriptura de novel·la romàntica coneguda popularment com new-adult. Una de les seves obres més destacades és la novel·la amb la qual va debutar, "Red, White & Royal Blue" que va ser inclosa a la llista dels més llegits de The New York Times i que tracta la història d'amor entre el fill de la primera presidenta dels Estats Units i el príncep d'Anglaterra.
En els darrers anys s'ha publicat una gran varietat de novel·les per adults i també juvenils sota el gènere romàntic però amb protagonistes del mateix sexe com és aquest cas.
Una història d'amor que comença amb el tòpic "enemies to lovers", o el que és el mateix, d'enemics a amants, per explicar-nos la relació entre Alex, fill de la presidenta dels Estats Units, i Henry, príncep d'Anglaterra, els quals porten anys de rivalitat mútua.
El món polític i el de la reialesa s'uneixen per endinsar-nos de ple en una societat on les aparences ho són tot. De fet, molts dels problemes que hauran d'afrontar els dos protagonistes provenen d'aquests mons on ells han de viure forçosament.
Molts moments còmics, altres romàntics i un bon ritme de la narració, fan que aquesta novel·la sigui interessant i ens atrapi des del primer moment.
Les trames polítiques es barregen amb el tema amorós, mantenint-nos en suspens durant tot el llibre.
Un llibre fresc, divertit, gamberro fins i tot en alguns moments, però ple de delicadesa i amor amb uns personatges ben treballats i creïbles.
Si voleu passar una bona estona, riure i emocionar-vos, no dubteu a llegir-lo.
Més informació:
Recomanat per Marta Camps. Bib. El Safareig. Capellades.
Activitats destacades
Gavà. Biblioteca Josep Soler Vidal
Presentació del llibre "El camino del corazón"L'autora gavanenca Loli Cabra és mare d'un jove amb autisme sever. En aquest llibre comparteix el seu viatge d'autoconeixement sobre l'autisme. Entrada lliure i gratuïta.
Gavà. Biblioteca Josep Soler Vidal
Club de còmic amb autorsAmb Josep Busquet i Àlex Xöul comentarem "Los que quedan", Premi Maurice Petitdidier 2019 com a millor àlbum en francès publicat a l'estranger per autors no canadencs. Entrada lliure i gratuïta.
Vilassar de Dalt. Biblioteca Can Manyer
Xerrada: Malalties respiratòriesA càrrec de Fundació La Marató 3cat.
Santa Coloma de Cervelló. Biblioteca Pilarin Bayés
Joan Amades i els instruments musicalsLes obres de Joan Amades contenen descripcions, dibuixos i fotografies d’instruments i d’objectes sonors —de vegades efímers— que trencaven el silenci de les societats tradicionals. A més, en col·leccionava. El Museu de la Música de Barcelona guarda el Fons Amades, un conjunt de 26 instruments aplegats entre els materials d’aquest estudiós. Amb aquest col·loqui de descoberta sonora – amb exemples musicals en directe pretenem fer conèixer aquest fons i enriquir l’imaginari sonor del passat. A càrrec d’Ester Garcia Llop, doctora en Art i Musicologia. Docent i divulgadora.
Sant Boi de Llobregat. Biblioteca Maria Aurèlia Capmany
L'Hora del conte "La maleta" a càrrec de Sara GenovartHa arribat un desconegut. Està molt cansat i arrossega una maleta. Tothom es fa preguntes. Un conte sobre refugiats de l'autor Chris Naylor-Ballesteros.
La teva privacitat és la nostra prioritat
Aquest portal web únicament utilitza galetes pròpies amb finalitat tècnica, no recapta ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu coneixement. No obstant això, conté enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a la de la Diputació de Barcelona que vostè podrà decidir si accepta o no quan accedeixi a ells. Més informació