eSports

Els eSports són les competicions realitzades a través de sistemes electrònics i organitzades a nivell professional. El sistema més habitual, com podem imaginar, són els videojocs. Un dels grans beneficiats del confinament, sens dubte! I sí, considerar els videojocs un esports, com el futbol, l’atletisme o la natació, és certament estrany. És un debat que està sobre la taula, i acostuma a contraposar els conceptes d’esport i competició. Darrerament hi ha hagut debats on es discuteix si es podrien considerar aquests jocs com a esports o, si més no, s’ha treballat des d’organitzacions esportives de cara a teixir aliances i intentar traslladar models i valors dels esports tradicionals als eSports. Ja l’any passat el COI va considerar els eSports com activitat esportiva i ha obert una petita finestra perquè en el futur puguin participar en esdeveniments com els Jocs Olímpics.

Els eSports i les competicions que se’n deriven es poden seguir majoritàriament per Internet. No obstant, canals com BBC3, ESPN o l’alemanya Sport1 n’han projectat tornejos, però encara no ho estan fent amb la mateixa periodicitat que amb els esports tradicionals.

Actualment els eSports estan igual de professionalitzats que qualsevol altre competició, amb equips professionals, patrocinadors, entrenadors... en molts casos s’omplen estadis sencers amb milers d’aficionats seguint en directe les partides, provocant un augment de models de negoci interessats en promoure els esports electrònics.

Els eSports de multijugadors en línia en el camp de batalla han desembocat, també, en múltiples competicions a nivell internacional, on els jugadors són professionals i els premis per als guanyadors, diners en metàl·lic.

Per tal que un vídeojoc es pugui considerar un eSport han de permetre l’enfrontament entre dos o més jugadors, ha d’haver-hi lligues amb equips i jugadors professionalitzats i el vídeojoc ha d’haver arribat a milers d’aficionats per tal que hi hagi demanda informativa.

De competicions d’eSports n’hi ha de molts tipus, però les més conegudes, i ja professionalitzades, són les que tenen a veure amb jocs d’estratègia a temps real, els de lluita i els videojocs d’acció en primera persona, aquests darrers molt popularitzats ens els últims anys.

Durant l’any 2019 380 milions de persones han vist eSports i a nivell econòmic, durant el 2018 es van facturar 452 milions d’euros a nivell mundial i es podrien arribar als 1.500 milions durant el 2020. En aquest sentit cal destacar que no només hi ha ingressos per drets televisius, sinó que també hi ha molt de moviment pel que fa les apostes.

 

Data de creació 09-06-2020 Última actualització 13-02-2023

Un exemple

Team heretics : todo lo que necesitas saber sobre esports

Grefg

Barcelona : Planeta, junio de 2019

> Veure disponibilitat al catàleg Aladí

>Veure la disponibilitat a eBiblio

Els e-sports o altrament coneguts com a esports electrònics, són competicions de videojocs. Aquestes competicions estan organitzades i produïdes pels mateixos jugadors professionals. Les retransmissions d’aquests tornejos acostumen a ser emeses en temps real i premien als guanyadors amb premis en metàl·lic, fent que en molts casos aquests jugadors es dediquin en exclusiva als vídeojocs com a forma per a guanyar-se la vida.

Veure la resta de la recomanació

Els jocs més populars

Els jocs més populars són els anomenats “online battle arena” on dos equips de jugadors competeixen entre si i cada jugador controla un sol personatge. En aquests jocs és molt important l’estratègia d’equip així com la cooperació entre els jugadors del mateix equip. Val a dir que la majoria dels jocs més populars són totalment gratuïts.

D’aquest tipus podem destacar-ne els següents:

Defense of the ancients 2 (DOTA 2): És el videojoc amb més seguidors dins dels eSports. Tant és així que disposen d’una competició pròpia (The International) que el 2019 va repartir més de 33 milions de dòlars en premis. La final va ser vista per més d’1.100.000 persones a tot el món. 

League of Legends (LoL): Aquest joc es troba frec a frec amb DOTA 2. A nivell de jugadors i tornejos, el LoL en té molts més, però DOTA 2 mou molts més diners que no pas aquest joc. Com en el joc anterior, es formen dos equips de fins a 5 persones, cada equip comença des de la seva base, i l’objectiu és destruir el nexe central del campament de l’equip contrari.

Clash Royale: A diferència de la resta de jocs, aquest és exclusiu per a mòbils. És gratuït i es pot descarregar tant per Android com per ios. També és un joc d’estratègia on també hi combina elements de jocs de cartes col·leccionables.

A banda dels jocs de batalla per equips, també hi ha competicions molt importants de jocs First Person Shooter (FPS) on l’objectiu és disparar i eliminar el contrari. La càmera se situa de tal manera que veiem la pantalla en primera persona. Algun exemple és :

Counter Strike: Es tracta d’un joc que enfronta terroristes contra anti-terroristes. El guanyador és aquell equip que acabi amb tots els membres de l’altre equip o, en cas que això no es produeixi, guanya aquell que hagi completat més missions.

També hi ha altres jocs, com els esportius. Per exemple, el FIFA, Pro Evolution Soccer o el Moto GP, però que no són, ni de lluny, tan populars com els d’estratègia que hem mencionat anteriorment.

Els equips més coneguts:

Amb la gran evolució de les competicions de videojocs han crescut una gran quantitat d’equips dedicats a tot tipus de jocs, però com sempre, n’hi ha que destaquen per sobre de la resta gràcies a les seves habilitats en alguns videojocs en concret.

Alguns dels més populars són:

FaZe Clan: És un dels equips més mediàtics que té més de 15 milions de seguidors a les xarxes socials. És molt conegut per les competicions que fa amb el joc Call of Duty i Fortnite.

Team Secret: És un dels equips preferits a les competicions amb videojocs com Rainbow 6, Apex Legends o Age of Empires.

Team Liquid: Aquest equip hi és gairebé des dels orígens (l’any 2000 amb StarCraft) i ha anat creixent fins a ser un dels més importants de tota la història dels eSports. L’any 2019 va ser un molt bon any per aquest equip doncs van aconseguir el segon lloc a The International.

Fnatic: Equip creat el 2004 i que va marcar el camí per a tants d’altres en un creixent panorama dels esports electrònics. Tenen l’estatus de llegenda a League of Legends i Counter Strike. El seu palmarès en aquests 2 jocs és espectacular, i el seu nivell sempre es troba entre els més alts.

100 Thieves: Tot i ser un dels equips creat més recentment (2017), ha aconseguit fites importants, com tenir representació a League of Legends, Call of Duty, Fortnite i Clash Royale. Ha tingut el suport de molts patrocinadors i una presencia sòlida en moltes de les competicions més rellevants, de manera que ha sabut fer-se un lloc al món dels esports electrònics.

 

 

  Vés al prestatge:

Data de creació 12-06-2020 Última actualització 12-06-2020