Recomanació

Triomfador

Miralles, Joan Jordi

Barcelona : Editorial Males Herbes, gener 2023

Per a triomfar en l’esport d’elit cal sacrifici, exigència i competitivitat. L’Ulisses és un noi de tretze anys de Manresa que, a banda de tenir un talent natural per al bàsquet, reuneix aquestes tres aptituds i algunes més com, per exemple, ser ben conscient de quin és el seu món. Un cop de sort li permet fitxar pel Barça i entrar a La Masia, el somni de qualsevol jove amb les seves habilitats. 
Però a finals dels anys 80 el planter blaugrana no és el lloc idíl·lic que ens podíem imaginar. Allà, l’Ulisses s’enfrontarà a un ambient opressivament hostil per part d’alguns companys, així com a una negligència total del club vers els joves que tutela.

Tot i que en aquesta novel·la Joan Jordi Miralles (1977) ficciona la seva pròpia experiència a la residència blaugrana, l’esport, el Barça i La Masia només són l’escenari on transcorren els fets. El vertader pinyol de la novel·la, penso, són les pertorbadores relacions d’abús que es poden establir entre els adolescents, especialment quan se’ls deixa desemparats. La crueltat d’uns davant l’instint de supervivència d’altres. La voluntat de sotmetre enfront de la determinació de no cedir. El pànic a no ser acceptat i el pànic a no triomfar. La masculinitat tòxica. 

Triomfador té un estil directe i un ritme de lectura absorbent. A estones insuportablement violenta, a estones tendra i fins i tot un punt divertida, és, sens dubte, la novel·la de Miralles amb què més he connectat, i la que m’ha permès superar les meves reticències a tornar a llegir-lo. La incomoditat que m’havien provocat obres seves anteriors com Una dona meravellosa o Marginàlia, on no acabava d’entendre el perquè de tanta sordidesa, s’ha convertit ara en gaudi. Aquesta vegada sí que m’atreveixo a recomanar a qui crec que s’ha convertit en un excel·lent escriptor.

 

Més informació:

Recomanat per Vanessa Rodríguez. Bib. Josep Soler i Vidal. Gavà

24/11/2023