Recomanació

L'Últim amor de Baba Dúnia

Bronsky, Alina

Sant Cugat del Vallès : Editorial Les Hores, setembre 2019
> Veure disponibilitat a l’eBiblio

La Baba Dúnia no és una dona qualsevol. Decideix, convençuda, tornar al poble on va néixer, prop de Txernòbil, on, malgrat les advertències sanitàries, encara hi habiten algunes persones. Cases abandonades, plenes de records, són part d’aquest escenari decadent però fèrtil. Cuida el jardí, l’hort que l’alimenta i ajuda els seus veïns: allà és lliure i feliç. L’acompanyen els fantasmes del seu marit mort i d'en Konstantin, un gall d’indi que s’ha cruspit. 

“Ser vella té de bo que ja no et cal demanar permís a ningú, ni per viure a la teva casa d’abans ni per deixar-hi les teranyines.” 

Tot transcorre harmoniosament fins que un fet inesperat ho trasbalsa tot.

Una història tant bonica com entranyable sobre els llaços i les cures en un entorn sentenciat per la radiació. 

“Aviat arribarà la primavera a Txernobo. L’herba fresca brotarà i els arbres es tenyiran d’un verd tendre. Jo aniré al bosc i recolliré la saba dels bedolls. No perquè vulgui arribar als cent anys, sinó perquè és un sacrilegi rebutjar els regals de la natura. Els ocells piularan a les pomeres florides.”

Alina Bronsky, escriptora i periodista nascuda a Rússia i resident a Alemanya, escriu aquesta novel·la amb una dimensió poètica que farà que un cop llegida perduri un temps a la nostra memòria. La traducció de Ramon Farrés també hi ajuda, sens dubte. 
L’últim amor de Baba Dúnia (2015) va ser preseleccionada com a candidata al Premi del Llibre Alemany. També ha estat finalista de l’International Dublin Award 2018. La trena de la meva àvia (2019, Les hores 2022), és la seva darrera publicada.

Imperdible, de tot cor.

Més informació:

Recomanat per Anna Casamartina. Bib. de Ponent. Sabadell

24/01/2023