Guies de lectura

2024 Any Internacional dels Camèlids

2024 Any Internacional dels Camèlids

Amb aquesta guia es pretén contribuir a la celebració de l’Any Internacional dels Camèlids proclamat per la Unesco en aquest 2024, una celebració molt lligada als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). D'una banda, per fer valdre la funció dels camèlids al món: la capacitat que tenen per generar resiliència davant el canvi climàtic; i com contribueixen a la seguretat alimentària, la nutrició i al creixement econòmic per a moltes comunitats del món, a més de la seva rellevància social i cultural. D'altra banda, una oportunitat per conscienciar sobre el potencial no explotat d’aquestes espècies (camells, camells bactrians, dromedaris, alpaques, guanacs i vicunyes) i animar a fer inversions i investigacions al respecte per desenvolupar capacitats, pràctiques i tecnologies innovadores.

Una guia adreçada a tots els públics: els camèlids seran els protagonistes dels contes infantils, a través dels quals els infants creixeran com a persones, i en general, gaudiran de la lectura; i per als adults s’ofereix una selecció de documents d’economistes i persones compromeses amb el medi ambient i el futur de la nostra espècie per crear debat i reflexió, i altres documents relacionats amb els camèlids i el desert com a escenari.

 

Data de creació: 19/06/2024

Última actualització: 02/07/2024

Contes per a infants de 8 a 10 anys



 Loana y el misterio del agua
Loana y el misterio del agua
Castro, Sabela , Russo, Maria Octavia  
Sevilla : Babidi-bú, junio 2021

A l'Amazònia, hi viu una nena en una cabana amb la seva alpaca Mariha i la seva família. Un dia, en arribar al riu, l'aigua havia desaparegut... Una aventura per fer valdre la valentia i la tenacitat, i inculcar el valor de l’amistat, la solidaritat, el respecte i l’amor per la natura en els infants. I fer arribar també un missatge important: la importància de l’aigua com a recurs i el dret a disposar d’aigua potable.

 Smara
Smara
Carballeira, Paula , Hénaff, Carole  
Sevilla : Kalandraka, 2006

Si un dia viatges al desert, a la ciutat de Smara, pregunta per l’àvia Ugago, una poderosa maga capaç de protegir la ciutat dels intrusos. Ella guarda els secrets del Sàhara, contes bonics i també terribles: històries d'una cultura llegendària i amb una gran dosi de màgia i misteri. Una obra amb molts premis reconeguts i narrada amb lirisme i certa melangia.

 Un Camell amb tres gepes
Un Camell amb tres gepes
Pla Villar, Joan , Cabo, Toni  
Alzira : Tàndem, octubre 2023

Un camell amb tres gepes neix a un zoo, i  lluny de convertir-se en una raresa, aquesta diferència resultarà una característica admirada per tothom. No obstant això, cansat de tanta expectació i exposició, decideix canviar de vida… Joan Pla, un referent de la literatura infantil i juvenil a València, ofereix un conte que provoca reflexions que podem traslladar al comportament humà. 

Torna a l'inici