Guies de lectura

Química recreativa

Química recreativa

En aquesta guia de lectura trobareu llibres i recursos per introduir-vos a aquesta disciplina i conèixer els personatges que han marcat la història, així com obres literàries on la química és la protagonista. Com la història de la Taula Periòdica concebuda per Dmitri Mendeleïev va tenir aquest somni ara fa 150 anys. 

Data de creació: 15/09/2011

Última actualització: 18/02/2019

Introducció a la química


Autoria: Barcelona Cultura, Ajuntament de Barcelona

A través del portal BARCELONA CULTURA CIÈNCIES presentem, al llarg del 2011, alguns continguts que fan referència a elements químics i molècules, a científics i científiques rellevants i fragments de textos literaris en què la química té presència, explícita o implícita. A partir d'aquests, veurem que la química és a tot arreu. N'han derivat coses molt bones i coses gens bones; s'han salvat moltes vides i hi ha hagut morts per culpa d'un mal ús de la química. Difondre la química i el seu paper ens ha de portar a fer força entre tots perquè aquesta disciplina segueixi aportant beneficis per al bé de la nostra societat i perquè els efectes nocius, per desconeixement o per males pràctiques, siguin cada vegada menors o desapareguin del tot.

Autoria: Societat Catalana de Química, Institut d'Estudis Catalans, Comissió Catalana de Coordinació de l'Any Internacional de la Química

L'any 2011 ha estat proclamat oficialment Any Internacional de la Química. La proposta va sorgir de l'Assemblea de les Nacions Unides el 30 de desembre de 2008, la qual va delegar en la UNESCO i en la IUPAC (la Unió Internacional de Química Pura i Aplicada) la preparació i l'organització dels actes i de les reunions corresponents. El 2011 també es complirà el centenari del Premi Nobel que es va lliurar a Marie Curie, fet que ofereix una oportunitat excel·lent per a recordar no solament les seves contribucions a la ciència, sinó també les d'altres dones científiques.

Autoria: CSIC. Ministerio de Ciencia e Innovación. Gobierno de España

Pàgina creada pel Ministeri de Ciència i Innovació en ocasió de l'Any Internacional de la Química. Exposicions virtuals, materials didàctics, agenda d'activitats, publicacions, etc.

Autoria: Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital (C4D) de la Universitat de Girona

Blog impulsat per la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital (C4D) de la Universitat de Girona per difondre els avenços científics en l'àmbit de la química.

Autoria: Biblioteca de l'ETSEIB

Informació de l'exposició Història de la Química de la Biblioteca de l'ETSEIB amb la que es pretén fer un recorregut des dels seus orígens a través de les obres escrites des de la vessat de la química pura fins l'aplicació de la química industrial.

Autoria: ICIQ - Institut Català d'Investigació Química

Lloc web de L'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ), concebut amb l'objectiu de convertir-se en referent per a la Química en l'Espai Europeu d'Investigació. És l'institut de recerca que proporciona el talent i el lideratge per a la millora de la qualitat de vida dels ciutadans mitjançant l'aplicació de la química en la frontera del coneixement.

Autoria: Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya

Informació sobre l'exposició Tot és química del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.

Torna a l'inici