Guies de lectura

Química recreativa

Química recreativa

En aquesta guia de lectura trobareu llibres i recursos per introduir-vos a aquesta disciplina i conèixer els personatges que han marcat la història, així com obres literàries on la química és la protagonista. Com la història de la Taula Periòdica concebuda per Dmitri Mendeleïev va tenir aquest somni ara fa 150 anys. 

Data de creació: 15/09/2011

Última actualització: 18/02/2019

Noms propis de la química


 Curie y la radiactividad
Curie y la radiactividad
Strathern, Paul  
Madrid : Siglo XXI de España, 1999

Curie i la radioactivitat presenta una brillant instantània de la vida i obra de Marie Curie i ofereix una explicació clara i accessible del significat i importància del descobriment de la radioactivitat i de les implicacions que això tindria per a la vida en el segle XX i en el futur.

 El Nombre y el símbolo de los elementos químicos
El Nombre y el símbolo de los elementos químicos
Bermejo, M. R. , González-Noya, A. M. , Vázquez, M.  
Madrid : Síntesis, DL 2008

La lectura d'aquest llibre permet realitzar un viatge per la història de la nomenclatura química i dels elements que constitueixen la matèria del nostre univers, al mateix temps que es posa en relleu la important contribució de la química espanyola a la construcció del sistema periòdic.

 Experimentos de química clásica
Experimentos de química clásica
Lister, Ted  
Madrid : Síntesis, DL 2008

El present llibre recull 100 experiments senzills, divertits i assequibles, en quant a material i reactius necessaris, i clarament presentats. Tots ells inclouen el tema sobre el que versa, el temps de realització i preparació, el nivell al que es dirigeix, el material i reactius necessaris i el mètode de treball.

 Fleming
Fleming
Camacho Arias, José  
Madrid : Nivola, 2001

La introducció de la teràpia antibiòtica en la medicina va marcar, sens dubte, un abans i un després en el combat contra moltes malalties, eclipsant l'èxit parcial anterior de la quimioteràpia amb les sulfamides.

 Genio obsesivo
Genio obsesivo
Golsmith, Barbara  
Barcelona : Bosch, 2005

En el llibre, l'autora ens descobreix la dona que habita després la icona que entre tots hem construït, una dona que lluita per fer compatible la seva espectacular carrera científica amb les seves obligacions familiars i la seva vida amorosa, enfrontada al mateix temps als prejudicis socials d'una època no tan llunyana.

 Grandes descubrimientos de la química
Grandes descubrimientos de la química
Barcelona : Áncora Audiovisual, [2006]

Enregistrament vídeo en que es presenten de forma didàctica temes com l'oxigen i els àtoms, l'estructura química i la taula periòdica dels elements, les substàncies químiques i l'electricitat, els compostos químics i la radioactivitat, el futur de la química, etc.

 La Tabla periódica y periodicidad
La Tabla periódica y periodicidad
Barcelona : Áncora Audiovisual, [2005?]

Enregistrament vídeo que mostra la relació entre l'estructura atòmica d'un element i les seves propietats.

 Louis Pasteur
Louis Pasteur
Debré, Patrice  
Madrid : Debate, 1995

Debré, metge i biòleg científic i professor de l'Institut Pasteur que el seu cèlebre compatriota va fundar el 1898, ha escrit una densa biografia sobre aquest home de ciència del segle XIX del que es reconeix profund admirador.

 Marie Curie y su tiempo
Marie Curie y su tiempo
Sánchez Ron, José Manuel  
Barcelona : Crítica, 2009

Aquest llibre reconstrueix de manera magistral la vida i obra de Marie Curie, al igual que el món científic i social que la va envoltar, i que no és possible entendre únicament a partir de les seves aportacions científiques.

 Pasteur
Pasteur
Sáez Gómez, José Miguel  
Tres Cantos, Madrid : Nivola, 2004

Louis Pasteur és una figura central en la història de la ciència, coneguda sobre tot per la vacuna antiràbica. Però les seves aportacions es relacionen també amb la salut animal i humana, la química o la indústria de l'alimentació.

 Pasteur
Pasteur
Gosling, Peter J.  
Santa Marta de Tormes : Lóguez, cop. 2001

Vida i la obra d'un dels més grans científics del segle XIX. Explica com els seus descobriments en química bacteriològica i medicina van obrir noves possibilitats d'investigació i teràpia i informa de les raons per les que els descobriments de Pasteur han fet d'ell una figura popular.

 Un Químico ilustrado
Un Químico ilustrado
Pellón, Inés  
Madrid : Nivola, DL 2006

En aquest llibre es presenta la vida i l'obra de Lavoisier, que han reconstruït els especialistes en història de la química, lluny dels clixés erronis, per a difondre una imatge desmitificada, realista i fidel de la seva labor.

Torna a l'inici