Cinema

Sospitosos habituals

Torna al prestatge  ►
Continguts anteriors  ►

Jane Campion
 

The Promise (El piano by Michael Nyman on Grooveshark

Jane Campion ha estat la flamant presidenta del jurat de la recentment clausurada edició 2014 del Festival de Cannes, certamen que la va coronar l'any 1993 com la primera dona realitzadora en guanyar la Palma d'Or per pel·lícula El Piano.

Cannes és un lloc que porta sort a Campion, doncs ja va guanyar el premi al Millor Curtmetratge per Peel (1982) l'any 1986.
 

 

HerostratusExcaliburEn el nombre dl hijoGosfrod ParkThe QueenElisabeth ILa locura del rey JorgeLa deuda

Jane Campion va néixer a Wellington, Nova Zelanada la primavera de 1954, filla d'una actriu i escriptora i un director de teatre i òpera i tant ella com els seus germans varen créixer en un entorn artístic. Però Campion es va interessar més en altres facetes de la cultura i l'any 1975 es va graduar en Antropologia.

L'any següent el va dedicar a viatjar per Europa i va assistir a classes d'art a Londres, fet que la va motivar a estudiar pintura al Sidney College of Arts a la seva tornada, però aviat va veure les limitacions de la pintura com a mitjà artístic i es va decantar pel cinema, rodant el seu primer curtmetratge el 1980 i estudiant a Australian Film, Television and Radio School.

Durant els anys '80, Campion va dirigir més curtmetratges i el 1989 va realitzar el seu debut al llargmetratge amb Sweetie, pel·lícula amb la qual va guanyar diversos premis internacionals. Més ressó va tenir el seu següent film, Un ángel en mi mesa (1990), la biografia de la poetessa Janet Frame.

 

Però el reconeixement internacional li va arribar amb la història de l'escocesa Ada a El piano. Una dona muda es trasllada a Nova Zelanda amb el seu nou espòs, fruit d'un matrimoni concertat, i amb la seva filla Flora. L'Ada es comunica amb la música del seu piano, que el seu nou marit li fa abandonar al mig de la platja.

El piano, però, es rescatat pel seu veí George, que el compra i li demana que li ensenyi a tocar a canvi de que ella es deixi tocar. Poc a poc una relació molt sensual i sexual va creixent entre ells.

 

 

A més a més de la Palma d'Or, la pel·lícula va estar nominada a cinc Premis Òscar, entre ells, al de Millor Director, convertint-se en la segona dona nominada a aquesta categoria a la història dels Premis.

Les dues protagonistes, Holly Hunter i Anna Paquin van guanyar els premis a Millor Actriu i Millor Actriu de repartiment i Campion va guanyar el premi al Millor Guió Original.

La fantàstica banda sonora de Michael Nyman es va fer molt popular.

Els seus films posteriors no han tingut tant èxit com les seves primeres obres ni ha estat una directora molt prolífica.

El 1996 va dirigir Retrato de una dama, una adaptació de la famosa novel·la de Henry James protagonitzada per Nicole Kidman  i John Malkovich.

Al 1999 va estrenar Holy Smoke amb Kate Winslet i Harvey Keitel. Amb aquesta pel·lícula es comença a allunyar del classicisme i es centra en històries més modernes que va continuar explorant amb pel·lícules com En carne viva (2003).

 

L'any 2009 torna als clàssics i a les biografies amb Bright Star, film sobre la història d'amor del poeta anglès John Keats amb Fanny Bawne.

 

Recentment, Campion s'ha passat al format televisiu amb la producció de la mini sèrie de set episodis Top of the Lake (2013). La trama segueix la investigació de l'embaràs i la desaparició d'una nena de dotze anys a un remot poble neo-zelandés per una investigadora local que ha tornat al seu pobre natal després d'una llarga estada a Austràlia.

 

 

Campion és la mare Alice Englert, jove actriu que comença a destacar a pel·lícules com Maravillosas criaturas (2013).

 

Torna al prestatge  ►
Continguts anteriors  ►