Any Manuel Cubeles

Any Manuel Cubeles

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, ha impulsat la celebració de l’Any Manuel Cubeles (Barcelona, 25 de desembre de 1920 - La Garriga, 19 de desembre de 2017) amb motiu del centenari del seu naixement. 

Manuel Cubeles i Solé, l’home, el coreògraf, l’activista cultural, va ser protagonista i testimoni del paper fonamental que la cultura popular va jugar en la reconstrucció cultural del país durant el franquisme.

Cubeles és un dels noms destacats del moviment dels esbarts i la dansa a Catalunya, però alhora és un personatge polièdric que al llarg de la seva vida va participar en molts altres àmbits de la cultura. 

Va ser membre de la Federació de Joves Cristians de Catalunya, integrant de l’anomenada lleva del Biberó, director i membre fundador de l’Esbart Verdaguer i l’Esbart Sarrià, membre fundador de l’Obra del Ballet Popular, membre de la Comissió Abat Oliba, cantaire i membre de junta de l’Orfeó Català, guionista de ràdio, cap de producció de TVE a Catalunya, col·laborador de l’Agrupació Dramàtica de Barcelona (ADB) i dels cicles de teatre medieval al Saló del Tinell.

El dissabte 6 de febrer es va celebrar l’acte inaugural de l’Any Manuel Cubeles al Teatre del Casino de l’Aliança del Poblenou. Aquest serà el primer d’un seguit d’actes i actuacions que es portaran a terme al llarg d’aquest 2021. 

 

L'acte és la consigna de recollir el seu llegat per projectar-lo endavant, cap a les noves generacions. Es comptarà amb dues coreografies seves a càrrec de l’Esbart Marboleny de Les Preses, els versos de Sagarra -que ell estimava tant- dits per Valentí Maymó, la veu de la cantant Gemma Humet evocant l’imaginari musical de Cubeles, i unes escenes teatrals que recreen moments fonamentals de la seva vida. Tot plegat, sota la direcció de Jordi Lara. Un acte que suposarà el tret de sortida d’un any dedicat a recordar el creador i l’activista que, ja gran, ens recordava: “L’esperit de lluita i de servei encara crema!”.

També et pot interessar:

Ves al Prestatge de Cultura popular
Ves al Prestatge d'Arts escèniques

Més informació:

27/01/2021