Detall guia
Guies de lectura
Literatura i cinema de carretera: La mirada en moviment
El recurs narratiu del viatge com a metàfora de la recerca d'una vida plena de sentit, és un dels més antics de la cultura occidental. Des de Cervantes, el ser humà ha experimentat la necessitat de llançar-se al camí buscant una identitat o una reafirmació d'aquesta.
Ja en la societat moderna, i amb la introducció de l'automòbil, el fet de viatjar es converteix en una escapada, un trencament violent i sense límits. El valor de la persona es jutja més en funció del que pot abandonar que del que pot posseir.
A mitjans del segle XX, Jack Kerouac va ser el primer en expressar la idea de la llibertat de la carretera, com una manera de rebutjar les convencions socials més burgeses i acomodatícies en favor de comunitats lliures i obertes i d'experiències individuals. Amb la seva novel·la A la carretera, Kerouac va popularitzar la road movie i va convertir el viatge en part de la cultura de la joventut. Els espais infinits dels Estats Units permetien alliberar-se de tot el que resultava opressiu. Els viatges sense rumb fixe oferien possibilitats il·limitades de llibertat i mobilitat i la voluntat d'atrapar l'essència fugitiva de les coses, les persones i els paisatges.
En les històries de viatges, els protagonistes i els espais s'identifiquen mútuament. Els espais ajuden a mostrar el que sent el personatge i tota l'acció evoluciona al seu voltant.
Aquesta és una guia que us ofereix històries de recerques, recorreguts que obeeixen a la voluntat de descobrir, explorar territoris i paisatges, també interiors dels mateixos protagonistes. Històries de fugides, on el mateix viatge es tradueix en el descobriment de la impossibilitat del retorn. I finalment, històries de trobades, on contràriament, l'itinerari serveix d'experiència transformadora, d'encontres amb realitats que, sense el viatge, haguessin quedat amagades.
Us proposem, doncs, un itinerari d'itineraris, una mirada en moviment.
Recerques
L'orígen de Notas de viaje és el diari que va redactar Ernesto Guevara el desembre de 1951, a l'edat de vint-i-tres anys, quan va decidir emprendre un llarg recorregut en moto per Llatinoamèrica amb el seu amic Alberto Granada. Junts, van decidir començar la seva ruta a Córdoba per recórrer Argentina i continuar per Xile, Perú, Colòmbia i Veneçuela.
Basada en l'excepcional novel·la de William Faulkner, aquest triomfal i nostàlgic retrat d'una època suposa una aventura tan divertida com apassionant, ambientada en el Mississipi d'inicis del 1900. Boon (Steve McQueen) és un desvergonyit assalariat que agafa prestat el cotxe del seu nou patró, un espectacular Winston Flyer i marxa cap a Memphis. L'acompanya Ned, un mosso encarregat de l'estable (Rupert Crosse) i Lucius (Mitch Vogel), un noi de dotze anys a punt de perdre la seva innocència. Els tres lladres fan un viatge realment salvatge que els porta per tots els llocs possibles, des d'un bordell a una espectacular carrera de cavalls.
Un conductor (James Taylor) i un mecànic (Dennis Wilson), viuen de i per les carreres. En el seu increïble Chevy del 1955, recorren tot el sud-oest d'Estats Units en busca d'altres cotxes contra els que competir. La seva dedicació al món de les carreres és tal que ni tan sols parlen entre ells excepte quan és necessari. En una gasolinera, el conductor i el mecànic, juntament amb una noia jove (Laurie Bird), coneixen a GTO (Warren Oates), un home de mitjana edat que inventa històries sobre les seves proeses. Finalment decideixen fer una carrera fins a Washington, en la que el guanyador es quedarà amb el cotxe del seu oponent. En el camí, la carretera i la carrera representaran metafòricament les vides d'aquestes persones i la lluita pel seu destí.
En el curso del tiempo és una de les millors road movies alemanyes de tots els temps. Bruno (Rudiger Vogler) és un operari de cine que recórrer les petites ciutats de l'Alemanya de l'Oest per arreglar els projectors dels seus cines decadents. L'atzar fa que conegui a Robert en un moment del seu viatge, quan aquest travessa una profunda crisi a causa de la recent separació de la seva dona. En aquest moment els dos iniciaran un improvisat viatge al llarg de la frontera entre l'Alemanya de l'Est i l'Oest, un itinerari vital que desembocarà en una especial relació compartint silencis i reflexions sobre la vida i la mort, la soledat i els canvis que imposa el pas del temps.
Easy Rider: Buscando mi Destino és una pel·lícula clàssica sobre els anys seixanta que reflexa, com cap altra, les idees, els somnis i la forma de viure d'una època, la història de tota una generació. Dos motoristes (Peter Fonda i Dennis Hopper) creuen els Estats Units amb les seves motos per descobrir l'autèntica personalitat d'aquest país.
Després de ser abandonat per la seva última amant, Don Johnston (Bill Murray), rep una carta anònima a on se li informa que té un fill. Aquesta inesperada notícia li impulsa a emprendre un viatge en busca de les seves antigues amants per resoldre el misteri.
Warren Schmidt (Jack Nicholson) es troba en diferents cruïlles al mateix temps. Per començar, s'acaba de jubilar després de treballar tota la seva vida en una empresa d'assegurances i ara se sent completament perdut. A més, la seva única filla, Jeannie (Hope Davis), està a punt de casar-se amb un neci. I la seva dona, Helen, amb la que portava casat 42 anys, ha mort sobtadament. Per intentar trobar algun sentit a la seva vida, decideix emprendre un viatge a la recerca de les seves arrels.
Una tarda del maig de 1982, Carol Dunlop i Julio Cortázar van emprendre un viatge per una autopista del sud, un joc de trenta tres meravellosos dies, amb un reglament sever, obligacions i prohibicions estrictes que ells mateixos es van imposar. Els viatgers van decidir portat un detallat llibre de bitàcola a on havien de registrar no només el rumb, sinó la flora i la fauna fantàstiques que anaven descobrint al llarg del camí i també les amenaces més aterradores: bruixes, agents secrets, ominosos camions de procedència ignota obstinats, inútilment, en fer fracassar tan atzarosa empresa.
Un nen d'onze anys roba el cotxe del seu avi amb la complicitat del seu xòfer i marxen junts cap a Memphis sense adonar-se que a l'automòbil se'ls ha colat el criat negre. La última novel·la de William Faulkner, guanyadora del Premi Pulitzer l'any 1962.
L'orígen de Notas de viaje és el diari que va redactar Ernesto Guevara el desembre de 1951, a l'edat de vint-i-tres anys, quan va decidir emprendre un llarg recorregut en moto per Llatinoamèrica amb el seu amic Alberto Granada. Junts, van decidir començar la seva ruta a Córdoba per recórrer Argentina i continuar per Xile, Perú, Colòmbia i Veneçuela.
A hores d'ara, A la carretera ja és més que una novel·la, és un referent imprescindible per entendre el pensament i el discurs d'una generació -la generació beat- que, amb noms com Neal Cassady, Allan Ginsberg, William Burroughs i el mateix Jack Kerouac, va sotragar als anys cinquanta els fonaments de la societat americana, i, de retop, la seva literatura. A la carretera és la crònica apassionada, rebel i visceral dels viatges a través dels Estats Units d'una colla de joves amb ganes de conèixer el món i pervertir-lo, i és també un àcid retrat d'una joventut que buscava un món diferent, lluny del somni americà.
Aquest és un retrat moral del nou segle XX a través dels ulls de l'autor de El quadern gris. Josep Pla és conegut pel seu agut poder d'observació i per la gràcia àgil del seu estil. Viaje en autobús es pot considerar com una pedra de toc per fer brotar somriures als seus lectors. Pla ens acompanya durant cent quilòmetres de poesia i humor, retratant amb un insuperable atractiu un món i una època determinades.