Guies de lectura

Literatura i cinema de carretera: La mirada en moviment

Literatura i cinema de carretera: La mirada en moviment

El recurs narratiu del viatge com a metàfora de la recerca d'una vida plena de sentit, és un dels més antics de la cultura occidental. Des de Cervantes, el ser humà ha experimentat la necessitat de llançar-se al camí buscant una identitat o una reafirmació d'aquesta.  

Ja en la societat moderna, i amb la introducció de l'automòbil, el fet de viatjar es converteix en una escapada, un trencament violent i sense límits. El valor de la persona es jutja més en funció del que pot abandonar que del que pot posseir.

A mitjans del segle XX, Jack Kerouac va ser el primer en expressar la idea de la llibertat de la carretera, com una manera de rebutjar les convencions socials més burgeses i acomodatícies en favor de comunitats lliures i obertes i d'experiències individuals. Amb la seva novel·la A la carretera, Kerouac va popularitzar la road movie i va convertir el viatge en part de la cultura de la joventut. Els espais infinits dels Estats Units permetien alliberar-se de tot el que resultava opressiu. Els viatges sense rumb fixe oferien possibilitats il·limitades de llibertat i mobilitat i la voluntat d'atrapar l'essència fugitiva de les coses, les persones i els paisatges.

En les històries de viatges, els protagonistes i els espais s'identifiquen mútuament. Els espais ajuden a mostrar el que sent el personatge i tota l'acció evoluciona al seu voltant. 

Aquesta és una guia que us ofereix històries de recerques, recorreguts que obeeixen a la voluntat de descobrir, explorar territoris i paisatges, també interiors dels mateixos protagonistes. Històries de fugides, on el mateix viatge es tradueix en el descobriment de la impossibilitat del retorn. I finalment, històries de trobades, on contràriament, l'itinerari serveix d'experiència transformadora, d'encontres amb realitats que, sense el viatge, haguessin quedat amagades.

Us proposem, doncs, un itinerari d'itineraris, una mirada en moviment.  

Data de creació: 11/02/2015

Última actualització: 11/02/2015

Seccions de la guia

Recerques

Diarios de motocicleta
En el curso del tiempo
En la carretera
Torna a l'inici