Guies de lectura

La cicatriu colonial. Àfrica explicada pels africans

La cicatriu colonial. Àfrica explicada pels africans

El 18 de gener l’escriptora i metgessa Kopano Matwal conversa amb el periodista Xavier Aldekoa al CCCB sobre com es viu a Sud-àfrica després de l’Apartheid. Àfrica segueix sent un continent colonitzat on encara es conserven moltes males pràctiques a eradicar. Perquè el que més costa es canviar la manera de fer de les persones. Així, els africans han de “descolonitzar la seva ment”, agafant el títol d’una obra de Ngügï wa Thiong’o. I la resta del món ens hem de treure les ulleres del “camaco missioner”, dintre de la línia que l’antropòleg Gustau Nerín explica a Blanc bo busca negre pobre, per començar a escoltar què diuen els africans. Preparats?

 

Coconut / Kopano MATLWA

Escriptora sudafricana nascuda l’any 1985 que tracta, en la seva primera novel·la, Coconut, la generació nascuda lliure d’aparteid. Dues són les protagonistes d’aquesta historia, la Fikile i l’Ofilwe, dues joves johannesburgueses que provenen l’una de la classe negra mitja i l’altra de l’orfenat. Una visió actual del pes dels prejudicis racials, classistes i de gènere dominants al país.

 

Guia creada per:

Data de creació: 18/01/2021

Última actualització: 19/01/2021

Senegal


 El Ventre de l'Atlàntic
El Ventre de l'Atlàntic
Diome, Fatou  
Lleida : Pagès, 2004

Primera novel·la de l’escriptora senegalesa Fatou Diome. Publicada en francès l’any 2003, tracta de dos germans, la Salie i en Madické. Ella és la gran, viu a França, i l’altre és el germà petit, viu al Senegal. Des de l’Àfrica, en Madické somia a retrobar-se amb sa germana i convertir-se en futbolista, com molts d’altres que, com ell, tenen decidit fer el viatge a través de l’Atlàntic.

 Murambi :
Murambi :
Diop, Boubacar Boris  
Barcelona : Wanafrica, 2015

Cornelius és un professor d’història que torna al seu país, Ruanda. La matança de tutsis marca un abans i un després en la seva vida. Recorda la seva família, i vol escriure un llibre per fer front a la barbàrie del genocidi. Un cop al seu país, prendrà consciencia de la magnitud de la història, viscuda en carn i ossos.

Torna a l'inici