Detall guia
Guies de lectura
Els anys 20, entre l’esperança i la incertesa
L’any 1918, quan es va acabar la I Guerra Mundial, semblava que tot canviaria per millorar. Una part important de la societat es va mobilitzar per progressar. La dècada dels anys 20 comporta un dialèctica constant entre l’eufòria i la crisi: la Vaga de La Canadenca; la reivindicació dels drets de les dones; la pèrdua d’influència de l’església en la vida pública; la Guerra del Rif, iniciada anys abans, que posa en crisi el colonialisme Francès i Espanyol; o l’especulació financera que porta al crack del 29. Tot plegat servirà per entendre desastres posteriors: la Guerra Civil Espanyola (1936-1939) i la II Guerra Mundial (1939-1945).
Barcelona, Madrid i París van ser escenaris importants d’aquesta dialèctica. Hem fet una tria d’obres que parlen de què va passar en aquestes ciutats, amb la mirada de persones que escriuen avui. Potser podrem aprendre alguna cosa dels errors i dels excessos d’uns anys amb els quals podríem establir paral·lelismes. Us animeu?
París
Molt ben ambientada, recrea amb encert el París dels anys 20. L’acció arrenca amb la troballa del veritable protagonista de la novel·la, el cartell d’un botiga de robes parisina que diu “Aux tissus des Vosges, Alice Humbert, nouveautés”. Teresa el compra a un antiquari sense sospitar que serà el causant que la seva vida gris esdevingui una vida plena de color.
Reprèn la història de la família Péricourt en el període d’entreguerres. La trama comença amb el multitudinari funeral del banquer Péricourt a París. Madeleine, la seva filla, heretarà tot l’imperi financer, però una sèrie de persones del seu entorn conspiren per arruïnar-la i quedar-se amb els guanys.
L’abril de 1940, París està preparant-se per a la invasió de l’exèrcit nazi. Louise Belmont, una jove mestra que treballa en un bar, accepta el tracte que li proposa el doctor Thirion, un client. Louise s’haurà de despullar davant de Thirion i, a canvi, rebrà deu mil francs. El tracte tindrà un final dramàtic.
Amb aquest llibre comença la trilogia de Els fills del desastre. Els protagonistes, Albert Maillard i Édouard Péricourt, són dos joves que s’han salvat de la I Guerra Mundial, però les seqüeles que els han quedat els marcaran per sempre. Premi Goncourt de 2014.
Al París de 1919 Gabrielle Chanel ha revolucionat el món de la moda proposant una nova tendència de línies senzilles i còmodes que trenquen amb l’estil de la Belle Èpoque i que seran la icona de l’elegància. Però un fet tràgic marcarà la vida de Mademoiselle Coco que la portarà a crear el perfum més famós del món, el Chanel 5.
Des dels anys 20 fins als 50, des de Sant Petersburg a Paris i Berlin, la vida d’una jove aristòcrata russa que fuig a Paris, després de la Revolució d’Octubre i allà treballa de costurera per guanyar-se la vida i alimentar els seus dos germans.
Em sap greu la meva pobre aportació, però ja heu dit bastants títols i em costa trobar-ne de nous.
Aprofito per felicitar-vos per últims continguts que heu fet: Sussi, Cristina i M. Angels. No sé com us ho feu, jo no dono l'abast, si no trobo el temps de fer-ho a la biblioteca, a casa és impossible, tinc altres compromisos familiars que m'absorbeixen.
Després de la mort del seu pare, víctima d’un estrany accident, Rodolfo Montero ha de deixar París i tornar a Cariñena, per fer-se càrrec del negoci vinícola familiar. Les relacions que s’establiran en l’àmbit familiar posen en relleu amors, rivalitats, picabaralles, traïcions i secrets.
La història d’aquesta novel.la transcorre als anys 20, a cavall entre el sofisticat i frívol París de l’època i el tancat ambient rural de Cariñena, un poble situat a l’Aragó. El centre són les relacions entre els personatges. Les descripcions de París ens fan viure l’ambient dels seus carrers, les festes, la música, el can-can al Moulin Rouge i la vida artística i bohèmia amb personatges com Hemingway o Buñuel.