Guies de lectura

Els anys 20, entre l’esperança i la incertesa

Els anys 20, entre l’esperança i la incertesa

L’any 1918, quan es va acabar la I Guerra Mundial, semblava que tot canviaria per millorar. Una part important de la societat es va mobilitzar per progressar. La dècada dels anys 20 comporta un dialèctica constant entre l’eufòria i la crisi: la Vaga de La Canadenca; la reivindicació dels drets de les dones; la pèrdua d’influència de l’església en la vida pública; la Guerra del Rif, iniciada anys abans, que posa en crisi el colonialisme Francès i Espanyol; o l’especulació financera que porta al crack del 29. Tot plegat servirà per entendre desastres posteriors: la Guerra Civil Espanyola (1936-1939) i la II Guerra Mundial (1939-1945).
Barcelona, Madrid i París van ser escenaris importants d’aquesta dialèctica. Hem fet una tria d’obres que parlen de què va passar en aquestes ciutats, amb la mirada de persones que escriuen avui. Potser podrem aprendre alguna cosa dels errors i dels excessos d’uns anys amb els quals podríem establir paral·lelismes. Us animeu?

Data de creació: 04/01/2021

Última actualització: 04/01/2021

Seccions de la guia

Madrid

 La Mitad de una mujer
La Mitad de una mujer
Arce, Juan Carlos  
Barcelona : Planeta, 2001

Novel.la que tracta sobre les passions i les emocions que dominen la vida. Protagonitzada per dues persones que les duran a terme fins a les últimes conseqüències. Una d’elles és un metge que cerca el plaer de l’assassinat i l’altra, una dona que cerca el plaer de l’amor.

La història transcorre al Madrid de 1928. La ciutat viu un ambient d'aires de llibertat -amb la proximitat de la Segona República- i tertúlies literàries, i personatges com Valle-Inclán recorren els seus carrers.

 La Torre de los siete jorobados
La Torre de los siete jorobados
Carrere, Emilio,  
Madrid : Valdemar, 2004

Publicada l’any 1920 i plantejada a mode de fulletó d’aventures, l’autor ens transporta pel Madrid dels baixos fons de l’època on es desenvolupen peculiars i enigmàtiques escenes amb misteriosos personatges de bandes de carrer i estafadors. Emilio Carrere va formar part de la bohèmia madrilenya de principis del segle XX. La novel·la va ser adaptada al cinema el 1944 per Edgar Neville.

 Descubrimiento de Madrid
Descubrimiento de Madrid
Gómez de la Serna, Ramón,  
Madrid : Cátedra, 1974

Un llibre imprescindible per conèixer el Madrid dels anys 20 de la mà de un dels seus millors cronistes. Amb la seva mirada vantguardista Ramón Gómez de la Serna ens acompanya pels carrers i racons de la gran ciutat amb un estil que beu de la gran tradició francesa de la qual, el major exponent el trobem en l’obra “El esplín de París” de Charles Baudelaire. 

 La Universal
La Universal
Martínez de Lezea, Toti  
Madrid : Maeva, cop. 2010

La crisi econòmica a causa de la pèrdua de les colònies, la successió de governs ineptes i corruptes i la repressió policial arran de l’atemptat contra Alfons XIII el dia del seu casament fan que la capital d’Espanya no visqui el seu millor moment. Però les dificultats aguditzen l’enginy d’Antón Ozaeta, que primer funda la pensió La Universal i després embarca els seus estadants en una empresa disparatada: la creació d’un circ.

 Papel y tinta
Papel y tinta
Reig, María  
Barcelona : Suma de Letras, 2019

Relata la vida d’Elisa Montero, una dona que vol ser periodista en el Madrid de principis del XX. D’origen humil, creix a l’empara de la seva padrina, una dama de l’alta burgesia madrilenya, rígida i de moral estricta. Elisa haurà de lliutar contra les convencions del moment per assolir el seu objectiu. I durant aquesta lluita s’adonarà que no només les dones estan condicionades, sinó que també els homes vesteixen la seva cotilla social.

Torna a l'inici