Guies de lectura

Un país de festes

Repàs per les principals festes populars que tenen lloc a Catalunya i els elements característics de la cultura catalana. Els castellers com Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO al 2010. 

Data de creació: 17/10/2011

Última actualització: 30/08/2023

Cultura catalana


 Arts i oficis
Arts i oficis
Amades, Joan  
Tarragona : El Mèdol, 2004

Joan Amades en Arts i oficis aplega per mitjà de la vida dels gremis, de la seva organització, dels seus rituals i dels seus costums, la tradició artesanal catalana, que va ser un dels pilars de la nostra societat.

 Cants i danses de Catalunya
Cants i danses de Catalunya
Cobla Catalana  
Barcelona : DiscMedi, DL 2002

Selecció de cants i danses representatives dels Països Catalans.

 Catalunya, país de encuentro
Catalunya, país de encuentro
[Barcelona] : Generalitat de Catalunya. Departament de la Presidència, DL 2007

Panoràmica de la història, geografia, llengua, cultura i institucions de Catalunya a través d'onze capítols temàtics i geogràfics àmpliament il·lustrats dedicats a Barcelona, la costa del Garraf, la costa del Maresme, la gran serralada dels Pirineus, la Costa Brava, les Terres de Lleida, la Catalunya Central, la CostaDaurada i les Terres de l'Ebre.

 Cultura popular tradicional
Cultura popular tradicional
Soler i Amigó, Joan  
Barcelona : Pòrtic, 2001

La cultura popular i tradicional de Catalunya en el context del segle XXI, a través de l'àmbit de la festa, el valor vivencial de la tradició -transmissora del passat i projectora del futur-, i el seu caràcter comunitari -. Consta de 6 capítols que tracten aspectes com la ciutat i la festa, les festes majors, el calendari festiu i el territori català com a cruïlla de cultures.

 Córrer la sardana
Córrer la sardana
Aiats, Jaume , Cañellas, Montserrat  
Vic : Grup de Recerca Folklòrica d'Osona, 2006

El llibre, que pot marcar un abans i un després en el coneixement que es té d'aquest ball, documenta el llarg procés que va a portar a la sardana a puntejar-se i a alentir-se, un procés que ha contribuït a fixar una determinada manera de ballar sardanes.

 Desacostumari català
Desacostumari català
Romeu  
Barcelona : Edicions 62, 2003

Incideix en les parts més obscures de la nostra personalitat, on el mestre Joan Amades no va poder arribar. La poesia que regalima cada paràgraf d'aquest assaig està compensada per la cruesa de les descripcions dels costums, biografies, receptes, vides de sants, bèsties i plantes que, sense cap mena de dubte, formen el nucli del nostre tarannà, la personalitat catalana.

 Gastronomia, festes i tradicions a Catalunya
Gastronomia, festes i tradicions a Catalunya
Alsina i Canudas, Jordi-Joan  
Barcelona : Morales i Torres, 2007

L'exemplar que teniu a les mans vol reflectir d'una manera amena, cordial, amb tocs d'humor, tot allò que ha passat de boca a orella a través de les nissagues familiars, sobretot el que fa referència a la cuina tradicional, i s'explica el com i el perquè es fa aquest plat o aquest altre en un moment determinat de la roda del temps-natura

 Guia de federacions
Guia de federacions
[Barcelona] : Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, 1999

Catalunya és un país amb llarga tradició associativa i d'una gran vitalitat cultural. El gran nombre d'associacions de cultura popular, repartides per tot el territori català, es vertebra per mitjà d'un seguit de federacions que dinamitzen les diferents entitats de cada àmbit.

 Jocs, cançons i costums que no hem de perdre
Jocs, cançons i costums que no hem de perdre
Dalmau i Ribalta, Antoni  
Barcelona : Columna, 2008

Jocs tradicionals, cançons populars, embarbussaments, endevinalles, danses i rondalles que ens han acompanyat tota la vida i que, amb l'allau de canvis i de novetats que els nous temps hi puguin aportar, val la pena de continuar preservant i traspassant a les noves generacions perquè són el que veritablement ens caracteritza com a poble.

 L'Os de Cuvier
L'Os de Cuvier
Puig, Valentí  
Barcelona : Destino, 2004

Aquest llibre és molt més que un simple estat de la qüestió de la cultura catalana; és una visió intel·ligent i lúcida dels seus fonaments i els seus mites, mirant enrere per esmicolar les arrels, i endavant per esbrinar cap on anem.

 La Cultura del gust als Països Catalans
La Cultura del gust als Països Catalans
Fàbrega, Jaume  
Tarragona : El Mèdol, 2000

El llibre ens fa un repàs per la cultura gastronòmica tradicional dels Països Catalans.

 La Imatgeria
La Imatgeria
Capdevila i Plans, Jaume  
Manresa : Centre d'Estudis del Bages, 2007

Aquest treball recull la història de les diferents figures del patrimoni tradicional de la ciutat, com els gegants, nans i l'àguila, que en alguns casos es remunta segles endarrere. A més s'inclou un DVD amb els balls i algunes escenes d'actuacions especials.

 La Sardana
La Sardana
Barcelona : Fundació Videoteca dels Països Catalans, DL 2003

La història, la música i els seus intèrprets, la cobla, la pràctica de la dansa i els valors que transmet. La història i les llegendes que envolten la figura de Sant Jordi. La celebració de la festa.

 Les Respostes a la música
Les Respostes a la música
Godoy Tomàs, Joan de la Creu  
Barcelona : DINSIC, 2005

En aquest llibre hi trobareu propostes didàctiques i activitats a l'entorn de l'audició de sardanes i de música per a cobla, basades en cançons tradicionals. Dirigit a tot aquell qui vulgui apropar-se i entrar en el món de la sardana i la música per a cobla, d'una forma lúdica i enriquidora.

 Músiques per acompanyar l'àguila
Músiques per acompanyar l'àguila
Ministrers de la Ciutat  
Sabadell : Ars Harmònica, DL 2007

Músiques per acompanyar l'àguila i altres danses i entremesos històrics propis dels esdeveniments festius catalans.

 Sant Jordi i Catalunya
Sant Jordi i Catalunya
Barriga i Pérez, Francesc  
Madrid [etc.] : Edaf, 2007

Qui va ser Sant Jordi? Què representa per la cultura catalana? Qué es celebra el dia 23 d'abril? D'on prové la lletra dels Segadors? Per què Montserrat és més que una muntanya? Descobrir, conèixer, transmetre traces d'identitat, les arrels de les quals cal cercarles segles endarrrere en una herència material i espiritual tan pròpia com universal.

 Sardanes
Sardanes
Aiats, Jaume , Costal, Anna , Rabaseda, Joaquim  
Girona : Diputació de Girona, 2009

Aquest llibre explica la història de la sardana i fa un mapa de la situació actual de l'activitat sardanista a les comarques gironines. Destaca la presència actual d'agrupacions, de colles, de cobles i de cobles orquestra, i també assenyala les poblacions que, des de l'any 1960, han estat proclamades Ciutat Pubilla de la Sardana.

Torna a l'inici