Guies de lectura

1zonaLIJ: propostes de lectura

1zonaLIJ: propostes de lectura

Abans de presentar aquesta guia de lectura ens agradaria dir un parell de paraules sobre 1zonaLIJ, el grup que les confecciona, integrat bàsicament per bibliotecàries de la comarca d’Osona, l’equip de la llibreria El Petit Tresor de Vic i alguna promotora de lectura que ha participat en les nostres trobades periòdiques.

El grup sorgeix com a resultat de tres anys de tertúlies, des de 2019, que, majoritàriament, han tingut lloc a la llibreria El Petit Tresor. La dinàmica de les trobades, la participació conjunta en altres esdeveniments relacionats amb la Literatura Infantil i Juvenil i la vocació que ens impulsa a promoure la lectura allà on siguem, ens ha aplegat i ha donat cos a aquest grup que avui es presenta amb nom i imatge pròpia (creada per l’il·lustrador vigatà Christian Inaraja), un col·lectiu obert sempre a nous aprenentatges i noves incorporacions.

La intenció i compromís d’1zonaLIJ amb aquesta guia és oferir a un públic divers (famílies, mestres, bibliotecaris...) recomanacions de lectures per a infants de totes les edats, des que són nadons fins que arriben a l’adolescència. La idea és elaborar una guia per a cada etapa de creixement i evolució lectora: descobriment (1-4 anys), aprenentatge (5-6 anys), autonomia lectora (7-9 anys) i perfeccionament (10-12  anys).

Esperem que aquesta guia, Quan ja llegeixo, siguin del vostre gust i que comportin alguna utilitat a l’hora de triar lectures.

Bona lectura i fins la propera!

 

Guia creada per:
  • Torelló. Biblioteca Dos Rius
  • Taradell. Biblioteca Antoni Pladevall i Font
  • Vic. Biblioteca Pilarin Bayés
  • Centelles. Biblioteca La Cooperativa
  • Roda de Ter. Biblioteca Bac de Roda
  • Torelló. Biblioteca

Data de creació: 09/12/2019

Última actualització: 27/10/2022

Quan ja llegeixo


 Amics monstruosos
Amics monstruosos
Manso, Anna , Salvadó, Gabriel , Salvadó, Gabriel  
Barcelona: Animallibres, 2014

Als pares de la Sandra els falta pràctica per arribar a ser uns “pares professionals” i sempre necessiten que ella els ajudi. Tot es complica quan una nit comencen a aparèixer uns amics monstruosos a la seva habitació.

 Animalari
Animalari
Larreula, Enric  
Barcelona: Cruïlla, 2007

Animals grans com un elefant! Animals peluts, voladors, nedadors, que fan pessigolles al cap!. Tot tipus d’animals s’han posat d’acord per fer-te passar una bona estona.

 Armstrong: l'agoserat viatge d'un ratolí a la lluna
Armstrong: l'agoserat viatge d'un ratolí a la lluna
Kuhlmann, Torben  
Barcelona: Joventut, 2017

Has somiat mai en volar fins a la Lluna? I  què has fet d’aquest somni? Doncs l’Armstrong, fascinat per la lluna, decideix fer realitat aquest somni. Ho aconseguirà?

 Bona nit: poemes per a l'hora d'anar a dormir
Bona nit: poemes per a l'hora d'anar a dormir
Comelles, Salvador  
Barcelona: Abadia de Montserrat, 2016

L’astronauta, el músic, el pirata i el mag ens xiuxiuegen petits poemes per anar a dormir. Petits esquitxos plens de ritme i dibuix que ens ajudaran a anar al llit. Shhh... bona nit!

 El carter de l'espai
El carter de l'espai
Perreault, Guillaume  
Barcelona: Joventut, 2018

T’imagines treballar com un carter enmig de l’espai i repartir el correu de planeta en planeta a bord d’una nau espacial? Descobreix tot això i molt més amb en Bob, el carter de l’espai. Però atenció! No tot és el que sembla...

 El meu pare és una pissarra
El meu pare és una pissarra
Cela, Jaume , Español, Montse , Español, Montse  
Barcelona: Barcanova, 2017

Per què els adults es fan dibuixos al cos? Què són els tatuatges? El pare d’en Pep en porta tants que sembla una pissarra!!! I en aquest llibre s’explicarà la història de cada un.

 El secret d'en Lluís
El secret d'en Lluís
Ramos, Mario  
Sant Joan Despí: Corimbo, 2012

En Lluís, el jove llop, acaba d’arribar a un col·legi de porquets. Tothom l’observa: -fa una mica de por, sembla dolent, segur que fa pudor...-murmuren. En lluís età sol i trist. Com aconseguirà fer-se un lloc en aquest món de porquets?

 El segrest de la bibliotecària
El segrest de la bibliotecària
Mahy, Margaret, , Blake, Quentin , Blake, Quentin  
Barcelona: Viena, 2018

Serena Laburnun, la bonica bibliotecària, és segrestada per uns bandolers malvats. El que no saben aquests bandolers és que la srta. Laburnun compta amb les seves pròpies armes...T’imagines quines són? Un llibre sobre l’estima cap a les persones i els llibres.

 En Bernat i el pirata Barba-rossa
En Bernat i el pirata Barba-rossa
Castanyer i Angelet, Xavier , Pol , Pol  
Barcelona: Abadia de Montserrat, 2014

En Bernat és el protagonista d’aqueta aventura, un noi somniador que ens apropa ala Catalunya del s. XVI, quan la costa catalana era constantment atacada pels pirates.

 Gran i petit 1
Gran i petit 1
Chanti  
Lleida: Pagès, 2016

En Nacho és el centre de l’univers fins que... arriba el seu germà! No et perdis les divertides històries entre dos germans i altres personatges que segurement et resultaran molt familiars.

 Irene la valenta
Irene la valenta
Steig, William  
Barcelona: Blackie Books, 2018

La Irene ens ofereix una gran demostració de valentia quan s’enfronta a una tempesta de neu per tal de lliurar un vestit de gal a la duquessa abans que comenci el ball. Malgrat les inclemències, la Irene no defalleix. Però... ho aconseguirà?

 L'any del gat
L'any del gat
Copons, Jaume , Comotto, Agustín , Comotto, Agustín  
Barcelona: Bambú, 2018

Pertanys a una d’aquelles classes que acaben amb la paciència de tots els professors? La d’aquest llibre sí, fins que apareix un gat molt especial i tot canvia radicalment.

 L'home de les mans de xocolata
L'home de les mans de xocolata
Sala i Vila, Carles , Farré, Lluís , Farré, Lluís  
Barcelona: Arcàdia, 2016

A la majoria dels nens i nenes els agrada la xocolata. Però vigileu que no us passi com al personatge d’aquest llibre! Sort que la xocolata no és una bona aliada del sol...

 L'illa dels records
L'illa dels records
Julià Satorra, Marta , Capdevila, Gemma , Capdevila, Gemma  
Algemesí: Andana Llibres SL, novembre, 2018

Els contes que l’àvia explica a l’Eulàlia parlen d’una illa que guarda per empre els records. Quan l’Eulàlia descobreix que l’àvia està perdent la memòria, decideix emprendre un viatge mar endins per trobar aquesta illa. Creieu que recuperarà els records de l’àvia?

 L'increïble nen menjallibres
L'increïble nen menjallibres
Jeffers, Oliver  
València: Andana, cop. 2013

Has provat mai de menjar-te un llibre? L’Enric ho va fer i després no podia parar. Es va convertir en l’increïble nen menja llibres. Advertiment: es recomana no menjar-se aquest llibre.

 L'Otto és un rinoceront
L'Otto és un rinoceront
Kirkegaard, Ole Lund  
Cangas do Morrazo, Pontevedra : Sushi Books, 2014

Què faries si et trobessis un llapis màgic? Endinsa’t en aquesta divertida història amb l’Otto, en Topper i els seus amics i cargola’t de riure amb les seves peripècies.

 La boira pudent
La boira pudent
Sennell, Joles , Torrent, Marc , Torrent, Marc  
Barcelona: Casals, 2011

El bosc del regne ha esta envaït per una boira pudent. En Bernat, amb l’ajuda d’una llonganissa i d’un saquet d’olor, s’endinsa al bosc per trobar l’origen d’aquesta pudor insuportable i eliminar-la.

 La casa de les pors
La casa de les pors
Alcántara, Ricardo , Maier, Ximena , Maier, Ximena  
Barcelona: Baula, 2011

En Jan és el fill perfecte. Però també amaga alguna cosa... Un dia va al parc d’atraccions i ha de pujar al tren fantasma, una atracció que tant el fascina com l’atemoreix.  Aconseguirà superar les seves pors?

 La cena con la reina
La cena con la reina
Modan, Rutu  
Logroño: Fulgencio Pimentel, 2017

Atenció, pares: si voleu que els vostres fills aprenguin bones maneres a taula, no deixeu que llegeixin aquest llibre! Atenció nens i nenes: si voleu riure de valent i veure com seria sopar a la mateixa taula que una reina, no dubteu en llegir aquest còmic!.

 La meravellosa medecina d'en Jordi
La meravellosa medecina d'en Jordi
Dahl, Roald, , Blake, Quentin , Blake, Quentin  
Barcelona: Estrella Polar, 2013

L’àvia d’en Jordi rondina per tot, sempre el renya i té uns costums molt estranys. En Jordi decideix fabricar una medecina per curar-la, una medecina amb uns efectes increïbles!

 Les mans de la Blanca
Les mans de la Blanca
Martí i Orriols, Meritxell , Salomó, Xavier , Salomó, Xavier  
Barcelona: Arcàdia, 2014

Un quadre, unes botes, un osset de peluix...tots els objectes que ens envolten tenen alguna cosa per explicar. Us heu preguntat mai quina història amaguen? Aquest llibre parla de la importància de donar una nova vida als objectes.

 Narval, unicorn marí
Narval, unicorn marí
Clanton, Ben  
Barcelona: Joventut, 2018

Ets aventurer? T’agraden les festes? No pararies mai de menjar gofres? Llavors segur que encaixes a la perfecció a la colla d’amics de Narval i Medu, dos intrèpids habitants del gran oceà.

 Naszka
Naszka
Rodríguez, Mónica , Celej, Zuzanna , Celej, Zuzanna  
Lleida: Pagès, 2018

La Karina i la seva gossa, la Nazska, viuen una aventura inoblidable als boscos de Sibèria. Una història plena d’emoció amb un final sorprenent.

 Ottolina va a l'escola
Ottolina va a l'escola
Riddell, Chris  
Barcelona: Cruïlla, 2009

L’Ottolina té vuit anys i va a l’escola per primera vegada. Però aquesta escola és molt molt especial!... Un llibre d’aventures, humor i misteri.

 Paraulotes de les fines
Paraulotes de les fines
Molist, Pep  
Algemesí: Andana, 2017

Sapastre, xitxarel·lo, babau, cul d’olla, gamarús... aquestes són algunes de les paraules prohibides o, més ben dit, de les “paraulotes de les fines” que trobareu en aquest llibre.

 Però jo sóc un ós!
Però jo sóc un ós!
Tashlin, Frank,  
Barcelona: Viena, 2013

S’acosta l’hivern i un ós s’arrauleix en una cova. Quan es desperta, quatre mesos més tard, tot ha canviat, ja res és com abans... un llibre per recordar que a vegades hem de fer cas al nostre instint.

 Plouen poemes!
Plouen poemes!
Amat, Vanesa , Bernal, M. Carme , Muntañá, Isabel , Amat, Vanesa , Bernal, M. Carme , Muntañá, Isabel  
Vic: Eumo, 2017

Gotes de paraules, d’emocions, colors, ritmes i sensacions. Aqueta antologia de poemes per a petis i no tant petits és una excel·lent oportunitat per regar la fantasia dels infants i, com diu la poetessa Lola Casas, per regalar “capsetes de somnis amb trossets de vida”.

 Que bé que ens ho hem passat!
Que bé que ens ho hem passat!
Morpurgo, Michael , Blake, Quentin , Blake, Quentin  
Barcelona: Bambú, 2017

T’imagines com seria passar una setmana sencera amb tota la classe en una granja? Arrencar patates, munyir vaques, portar dues-centes ovelles a pasturar... Serien els deures de cada dia.

 Un fantasma fet a mida
Un fantasma fet a mida
Nöstlinger, Christine , Bellón, Teresa , Bellón, Teresa  
Barcelona: Cruïlla, 2018

En Joschi vol espantar la seva germana petita, que no té por de res, però s’emporta una sorpresa majúscula quan intenta fer-ho amb un fantasma fet a mida.

 Un pesat al terrat
Un pesat al terrat
Gough, Julian , Field, Jim , Field, Jim  
Barcelona: Baula, 2017

En Conill està fart dels roncs de l’Óssa i els tac tac tac d’un ocell molt pesat. Ell només vol pau i silenci... En aquest volum d’Ossa i Conill, aprendrem a mirar el món d’una altra manera.

Torna a l'inici