Guies de lectura

Alzheimer: la malaltia de l'oblit

Alzheimer: la malaltia de l'oblit

Amb motiu de l'Any Internacional de l'Alzheimer, volem fer una aproximació a les malalties mentals amb especial menció a l'Alzheimer. Des del malalt, la família i les investigacions que es duen a terme per conèixer millor aquesta malaltia. A més un recull de novel·les i pel·lícules sobre el tema.

 També et pot interessar:

Data de creació: 26/07/2011

Última actualització: 22/01/2015

Històries reals


 Adolfo Suárez
Adolfo Suárez
García Abad, José  
Madrid : La Esfera de los Libros, 2005

Ho va tenir tot i ho va perdre tot. A Adolfo Suárez, un polític tan irrepetible com la Transició que va gestionar, el destí li va tornar definitivament l'esquena.

 Bicicleta, cullera, poma
Bicicleta, cullera, poma
Carles Bosch , Bosch, Carles  
Barcelona : Cromosoma, DL 2011

A Pasqual Maragall se li va diagnosticar l'enfermetat d'Alzheimer la tardor de 2007. Aquesta pel·lícula es converteix en un testimoni excepcional, amb intel·ligència, sinceritat i humor del dia a dia amb la seva lluita personal.

 Bucarest
Bucarest
Albert Solé Bruset , Solé, Albert , Solé, Albert  
Barcelona : Cameo, DL 2008

"Bucarest. La memòria perduda", va aconseguir un gran impacte a les sales de cinema i amb l'emissió per televisió del film que repassa la història de la lluita política de Jordi Solé Tura.

 El Dia que vaig oblidar el meu nom
El Dia que vaig oblidar el meu nom
Alòs, Marta  
Lleida : Pagès, 2005

El dia que vaig oblidar el meu nom és, per damunt de tot, una història d'amor que es veu malbaratada per la terrible malaltia de l'alzheimer.

 El Diario de Noa
El Diario de Noa
Madrid : Tripictures, DL 2005

Un home anomenat Duke llegeix una vella i descolorida llibreta a una dona a la qual visita regularment en la residència d'ancians.

 El Hijo de la novia
El Hijo de la novia
Darín, Ricardo , Alterio, Héctor , Aleandro, Norma , Campanella, Juan José  
Madrid : El País, cop. 2006

Rafael pensa que les coses haurien d'anar-li millor. Des de fa molt temps no visita a la seva mare, internada en un geriàtric perquè pateix el mal d'alzheimer.

 Historias del olvido
Historias del olvido
Saracino, Luciano , Isusi, Javier de , Rubín, David  
Palma de Mallorca: Dolmen, 2007

Daniel té al seu pare amb alzheimer ingressat a una clínica, a partir d'aquí coneixem la vida de nou personatges que s'entrecreuen al llarg de nou històries teixides de diferents maneres entorn dels oblits.

 Jo, el desconegut
Jo, el desconegut
Dalmases, Antoni  
Barcelona : Cruïlla, 2005

L'Arnau enyora les bogeries de cap de setmana amb els amics. Està penjat per l'Olga, i ara s'ha de dedicar, darrere d'ella, al voluntariat. Aquesta mossa li interessa, i està disposat a perdre cada tarda, si cal, cuidant un avi amb inici d'Alzheimer.

 La Caja de Pandora
La Caja de Pandora
Madrid : Karma, DL 2009

Tres germans de quaranta i tants anys reben la notícia de la desaparició de la seva mare, ja major, de la seva casa en un llogaret de muntanya de la costa del Mar Negre. Guanyadora de la Petxina d'Or del Festival de Sant Sebastià en 2008.

 La Filla del curandero
La Filla del curandero
Tan, Amy  
Barcelona : Edicions 62, 2001

LuLing Liu Young és una xinesa de setanta-set anys, emigrada als Estats Units, que pateix l'Alzheimer. La seva filla Ruth, que col·labora en llibres d'esoterisme i autoajuda, troba un feix de papers escrits en xinès que són el testimoni de la memòria de la seva família.

 Lejos de ella
Lejos de ella
Polley, Sarah , Christie, Julie , Pinset, Gordon , Dukakis, Olympia  
Barcelona : Manga, DL 2008

Fiona i Grant, casats des de fa molt temps, han superat junts els moments difícils de les seves vides. Ara gaudeixen d'una convivència tan còmoda i tranquil·la com merescuda, però aquesta situació es veu interrompuda quan ella comença a patir pèrdues de memòria.

 Los Artistas de la memoria
Los Artistas de la memoria
Moore, Jeffrey  
Madrid : Maeva, 2006

Stella i Noel Burun, mare i fill, pateixen greus problemes de memòria que els impedeixen portar una existència normal. Stella pateix Alzheimer i, per la seva banda, Noel pateix el problema contrari, és un sinestèsic hipermnèsic.

 Maragall vs. Alzheimer
Maragall vs. Alzheimer
Vinent, Àngela  
Barcelona : Cromosoma, 2010

En aquest llibre Pasqual Maragall ens explica la seva pròpia lluita contra l'alzheimer.

 Mi madre
Mi madre
Ben Jelloun, Tahar  
Barcelona : El Aleph, 2009

Durant els últims mesos de la seva vida, escriu Ben Jelloun, la meva mare va patir una pèrdua de memòria que la va sumir de nou en la seva infància.

 Siempre Alice
Siempre Alice
Genova, Lisa  
Barcelona : Ediciones B, 2009

Alice Howland està orgullosa de la vida que tant esforç li ha costat construir. Quan comença a sentir-se desorientada i oblidadissa, un tràgic diagnòstic canvia la seva vida, al mateix temps que la seva relació amb la seua família i amb el món, per sempre.

 ¿Y tú quién eres?
¿Y tú quién eres?
[Madrid] : Monofilms, DL 2007

L'Ana està estudiant i decideix romandre en la capital per a avançar en els seus estudis i estar prop del seu avi, Ricardo, mentres la seva família marxa de vacances. Durant el transcurs de l'estiu el mal de l'alzheimer aguaita a Ricardo.

Torna a l'inici