Guies de lectura

Alzheimer: la malaltia de l'oblit

Alzheimer: la malaltia de l'oblit

Amb motiu de l'Any Internacional de l'Alzheimer, volem fer una aproximació a les malalties mentals amb especial menció a l'Alzheimer. Des del malalt, la família i les investigacions que es duen a terme per conèixer millor aquesta malaltia. A més un recull de novel·les i pel·lícules sobre el tema.

 També et pot interessar:

Data de creació: 26/07/2011

Última actualització: 22/01/2015

Malalties mentals


 Abordaje terapéutico grupal en salud mental
Abordaje terapéutico grupal en salud mental
Madrid : Pirámide, cop. 2010

En aquesta obra es reflecteix el treball quotidià que duu a terme un equip multidisciplinari des de les àrees de la psiquiatria, de la psicologia, de la infermeria en salut mental i des de la teràpia ocupacional.

 Breve historia de la locura
Breve historia de la locura
Porter, Roy  
México : Fondo de Cultura Económica, 2003

Breu però exhaustiu viatge pel tractament que de la bogeria han procurat les diferents cultures: des de les civilitzacions dels grans rius, on ja es realitzaven trepanacions de sorprenent habilitat quirúrgica, fins al divan del doctor Freud, passant pels vincles entre la bogeria i pecat imaginats pels cristians.

 Catàleg de follies i infelicitats
Catàleg de follies i infelicitats
Jordà Lapuyade, Lluís  
Barcelona : Pòrtic, 2002

Aquest llibre conté un catàleg complet de trastorns mentals d'una classe i altra, sobretot dels que podríem anomenar alienacions i infelicitats quotidianes. La lectura de l'obra ens ajudarà a descobrir-ne l'origen de moltes i, en molts casos, a posar-hi remei.

 Cuando el cerebro envejece
Cuando el cerebro envejece
Whalley, Lawrence  
Barcelona : Entretrés, 2006

Com i per què envelleixen els nostres cervells? I què podem fer, si és que podem, per prevenir la deterioració mental quan envellim?. Existeix un motiu per ser optimista en relació amb la vellesa, sobretot observant que els trastorns metalls i físics són menys habituals en la gent gran que fa vint anys.

 Cómo volverse loco
Cómo volverse loco
Pio Abreu, José Luis  
Barcelona [etc.] : Paidós, cop. 2008

Des de l'humor i la ironia, l'autor repassa una àmplia gamma de malalties mentals, aconsellant al lector la millor manera d'aconseguir la bogeria.

 El Libro de Radio Nikosia
El Libro de Radio Nikosia
Barcelona : Gedisa, 2005

Acompanyat d'un reportatge fotogràfic realitzat durant més d'un any de convivència per Marcelo Augelli, el llibre ens presenta a través del conjunt de veus radiofòniques i semblances personals, un retrat íntim de la bogeria, una mirada des de dins dels seus laberints.

 El Mito de la enfermedad mental
El Mito de la enfermedad mental
Szasz, Thomas  
Madrid : Amorrotu, 2008

Si s'entén i estudia tota conducta humana com un tipus especial de comunicació que es dóna en el marc de certs rols i regles establertes, comprendre una "malaltia mental" és desxifrar el seu missatge i elucidar les "regles del joc".

 Globalización y salud mental
Globalización y salud mental
Barcelona : Herder, cop. 2007

Aquest conjunt de textos explora l'impacte de la globalització sobre els habitants del món ric des de diferents perspectives, però sota una òptica psicològica.

 La Invención de trastornos mentales
La Invención de trastornos mentales
González Pardo, Héctor  
Madrid : Alianza, 2008

Durant les últimes dècades han augmentat tant el nombre de persones afligides de trastorns mentals com el nombre de teràpies farmacològiques, psicològiques i d'una altra índole per al seu tractament.

 Salud mental
Salud mental
Madrid : Asociación Española de Neuropsiquiatría, 2008

Recull bona part dels treballs presentats en les XIX Jornades de la AEN, Salud mental, diversidad y cultura, celebrades a Barcelona a l'any 2004.

 Tratamiento de trastornos mentales
Tratamiento de trastornos mentales
Nathan, Peter E.  
Madrid : Alianza, 2005

En psicologia hi ha diferents enfocaments i formes d'abordar el tractament psicològic. Actualment, la majoria dels psicòlegs clínics i psiquiatres, tendeixen a utilitzar uns mateixos criteris de classificació i denominació de les diferents malalties mentals.

 Una Cierta verdad
Una Cierta verdad
Barcelona : Manga, DL 2009

Prenent com a punt de trobada el centre hospitalari Parc Taulí de Sabadell, ‘Una certa veritat' és un documental que es fixa en la vida de cinc pacients esquizofrènics.

 ¡La Vida es bella, disfrútela!
¡La Vida es bella, disfrútela!
Fuertes Rocañín, José Carlos  
Burgos : Dossoles, 2000

A través d'una sèrie de cites cèlebres que obren cada capítol els autors van analitzant comportaments quotidians, sempre, això sí, deixant entreveure la seva experiència professional en el camp de la psiquiatria.

 ¿Por qué trabajamos?
¿Por qué trabajamos?
Alonso-Fernández, Francisco  
[Madrid] : Díaz de Santos, cop. 2008

En aquesta obra s'analitzen ambdues vessants a través de temes d'interès palpitant, com el treball personalitzat, l'ocupació del temps lliure, l'estrès, la depressió, l'alineació, la desocupació i la violència en el lloc de treball.

 ¿Qué me pasa, doctor?
¿Qué me pasa, doctor?
Fuertes Rocañín, José Carlos  
Barcelona : Random House Mondadori, 2007

La ignoracia -i moltes vegades l'arrogància- fa que confonguem estats d'ànim o respostes emocionals lògiques amb patologies. No és el mateix la tristesa que la depressió, ni el nerviosisme que poden provocar determinats reptes amb una neurosi.

Torna a l'inici