Guies de lectura

Miguel Mihura (1905/1977)

Miguel Mihura (1905/1977)

Cent deu anys des del naixement de Miguel Mihura, l’autor teatral, creador de la renovació del teatre còmic de postguerra.

Les seves influències li venen d’en Samuel Beckett i d’Eugène Ionesco. A la seva obra el protagonista és l’absurd: situacions encadenades on mostra la tragèdia i la comèdia  de la vida combinada amb la situació política del país. Amb un marcat domini de la llengua,  anul·la la lògica del llenguatge amb referències surrealistes i associacions inversemblants.  Eugène Ionesco el va definir com el precursor del teatre de l’absurd i com a mestre de la combinació d’ elements tràgics i ridículs dins de la irracionalitat.

Els experts en la seva obra la  defineixen  com una resposta a la demanda de novetat per part de la burgesia, i com innovació i creativitat a l’escena.

La creació basada en l’humor ha estat la base de l’eix de tota la seva activitat professional com a  periodista, guionista i autor teatral.

Va començar la seva trajectòria professional com a periodista amb l’humor, sota el pseudònim de  Miguel Santos, a les publicacions "Gutiérrez", "Macaco", "Buen humor", "Muchas gracias", "La ametralladora" i "La Codorniz". (Revista fundada per el mateix Mihura). Com a guionista va realitzar els guions de moltes pel·lícules, destacant  "Bienvenido Mister Marshall", llargmetratge que va ser dirigit per Luís Garcia Berlanga a l’any 1952.  Finalment també va exercir d’autor teatral (el fet que el seu pare fos actor va propiciar la seva inclinació el teatre).

La seva obra és extensa, a continuació es destaquen algunes obres :

"Tres sombreros de copa" va ser escrita a l’any 1932 però no va ser fins 20 anys després que es va estrenar al teatre. A l’obra l’autor posa en relleu el conflicte entre la llibertat i la burgesia posant els valors socials de l’època en dubte.

"El caso de la señora estupenda". "Una mujer cualquiera", "A media luz los tres", "Melocotón en almívar", "Maribel y la extraña família", "Ninette y un señor de Murcia" ( 1964)  amb dues versions cinematogràfiques, l’any 2005.

Va ser coetani dels autors teatrals Antonio Buero Vallejo i Alfonso Sastre. 

 

Més informació:

Data de creació: 26/10/2017

Última actualització: 30/10/2017

Mitjana (0 Vots)

Seccions de la guia

Obres

La Bella Dorotea
Carlota
El Caso de la señora estupenda
El Caso del Sr. vestido de violeta
La Decente
Las Entretenidas
Maribel y la extraña família
Ninette y un señor de Murcia
La Tetera
Tres sombreros de copa
Tornar