Guies de lectura

Històries amb una mica d'optimisme

Històries amb una mica d'optimisme

"Crisi" és una paraula que plou sovint damunt els nostres caps en aquests temps que corren. I dificultat i retallada i...
Hi ha paraigües de moltes mides i colors per aturar-la i també diverses maneres d'afrontar-la, com per exemple, el grapat d'històries que trobareu a continuació.
Totes elles traspuen una mica o un gavadal "d'optimisme" i els seus protagonistes s'arrisquen i emprenen aventures amb tota la il·lusió i la perseverança del món.
 

Data de creació: 04/04/2013

Última actualització: 22/01/2015

I protagonistes que són com tu pots ser: perseverant, aventurer, emprenedor...


 Billy Elliot
Billy Elliot
Burgess, Melvin  
Barcelona : Cruïlla, 2002

Billy, el fill d'un miner del nord d'Anglaterra que es juga la vida en mig d'una duríssima vaga de miners es queda fascinat per la màgia de la dansa i decideix provar-ho malgrat els entrebancs i els prejudicis.
 

 Ciutat d'orfes
Ciutat d'orfes
Avi  
Barcelona : Bambú, 2012

Maks Gelees és un repartidor de diaris adolescent que s'haurà d'enfrontar a un món dominat per l'avarícia i el delicte al Nova York de 1893. Amb valor lluitarà contra forces molt poderoses que amenacen els immigrants nouvinguts i la convivència de la seva pròpia família

 El Jardí curiós
El Jardí curiós
Brown, Peter  
Barcelona : Takatuka, 2010

En Liam descobreix un jardí en dificultats mentre explora la seva ciutat monòtona i grisa. Decideix ajudar a fer créixer les plantes. Amb el pas del temps, el jardí pren vida pròpia i s'escampa per la ciutat, canviant tot al seu pas.

 El Senyor Silvestre
El Senyor Silvestre
Lambeck, Silke , Teich, Karsten  
Barcelona : Takatuka, 2009

En Maurici s'ha traslladat amb els seus pares i el seu germanet a una altra ciutat on tot són problemes. Un dia coneix al senyor Silvestre, un estrany veí que sap fer les millor galetes de taronja del món i moltes altres coses més gens normals i poc corrents.

 El Triomf d'en Polit Bonaveu
El Triomf d'en Polit Bonaveu
Sala i Vila, Carles , Baño, Susana del  
Batcelona : Cruïlla, 2009

En Polit Bonaveu és un home net i polit que viu senzillament en un piset vell de la ciutat. Li agrada molt cantar quan és a la dutxa i un dia l'Amadeu Tucanta li proposa de fer-se artista dels escenaris.

 Els Patins del Sebastià
Els Patins del Sebastià
Prats, Joan de Déu , Rovira, Francesc  
Barcelona : La Galera, 2003

El Sebastià era molt tímid tot i tenir moltes coses a dir i morir-se per dir-les. Un dia es va trobar uns patins abandonats en un banc del parc, se'ls va posar i mentre aprenia a no caure, anava abandonant la timidesa.

 Epaminondes
Epaminondes
Valeri, M. Eulàlia , Sesé, Daniel  
Barcelona : La Galera, 1999

Hi havia una vegada una dona molt pobre al sud de l'Amèrica dels avant passats que va tenir un nen i li va donar un nom important perquè era l'únic que li podia oferir. El pobre Epaminondes prou feina tindrà per encertar-la a la vida però ningú li podrà robar la dignitat i el nom.

 Jonàs, el pescador
Jonàs, el pescador
Zimnik, Reiner  
Barcelona : Viena, 2010

Jonàs és un pescador que viu molt a prop del riu Sena, a París. Té un desig secret: pescar algun dia un peix gran com una balena. Perseguir aquest somni el portarà per tot el món.

 L'Alícia Patapam en els contes
L'Alícia Patapam en els contes
Rodari, Gianni , Cantone, Anna Laura , Cantone, Anna Laura  
Barcelona : Lumen, 2006

L'Alícia Patapam cau de cap dins d'un llibre de contes il·lustrats i vet aquí que començarà a conèixer els personatges més famosos de les rondalles. 

 L'Olivia salva el circ
L'Olivia salva el circ
Falconer, Ian  
México : Fondo de Cultura Económica, 2002

La porqueta Olivia, tan eixerida i valenta ella, salvarà una funció de circ fent tota sola de domadora, trapezista, malabarista... perquè tots els artistes havien caigut malats!

 L'Ovella Paquita
L'Ovella Paquita
Farré, Lluís  
[Madrid [etc.] : Alfaguara [etc.], 2005

L'ovella Paquita està tipa de fer sempre el mateix i deixa el ramat per anar a veure món i fer tot allò que no havia pogut fer mai. Però quan torna de nou al corral, no hi troba el que esperava i comença una nova aventura. 

 La Gallineta vermella
La Gallineta vermella
Martínez, Pilar , Somà, Marco  
Pontevedra : Kalandraka, 2012

La gallina mare de família demana ajuda per conrear uns grans de blat però els seus tres amics mandrosos no l'ajudaran pas. Mesos més tard, l'oloreta del pa ja cuit, fruit del treball fet, els despertarà la gana i llavors voldran compartir-lo. 

 La Nana Bunilda menja malsons
La Nana Bunilda menja malsons
Company, Mercè , Asensio, Agustí  
Barcelona : Magenta, 2011

La petita i grassona Nana Bunilda té la feina de menjar-se els malsons dels nens. Els cuina en una olla màgica gegant i els converteix en dolça xocolata.

 La Senyora dels llibres
La Senyora dels llibres
Henson, Heather , Small, David , Small, David , Small, David  
Barcelona : Joventut, 2010

Sabies que a la serralada dels Apalatxes, als EUA, als anys 30 del segle XX, les bibliotecàries portaven llibres a llocs de molt difícil accés, regions que no disposaven d'escoles ni biblioteques anant a cavall o mula, per tal de facilitar l'accés a la lectura a tothom?

 La Wilma Tenderfoot i el cas dels cors congelats
La Wilma Tenderfoot i el cas dels cors congelats
Kennedy, Emma  
Madrid : Macmillan Infantil i Juvenil, cop. 2010

La Wilma somnia convertir-se en ajudant del famós detectiu Theodore P. Goodman però ell no ho vol de cap de les maneres. La seva voluntat de ferro l'ajudaran a aconseguir-ho i a lluitar contra el crim.

 Plantando los árboles de Kenia
Plantando los árboles de Kenia
Nivola, Claire A.  
Barcelona : Juventud, 2012

Aquesta és la història de Wangari Maathai, Premi Nobel de la Pau 2004, que va dedicar la seva vida a restaurar boscos, horts i rierols per retornar la felicitat a la gent de Kenya.

 Serena
Serena
García i Cornellà, Dolors  
Barcelona : Cruïlla, 2012

Dia de la Candelera de l'any 1428 a Barcelona. Un terratrèmol sacseja la ciutat. La mare de la Serena mor i ella es queda sola amb sis germanes. La lluita per sortir endavant i un descobriment l'ompliran d'esperança.

 Un Pasito... y otro pasito
Un Pasito... y otro pasito
De Paola, Tomie  
Caracas : Ekare, 1986

Quan Nacho era petit va aprendre a caminar pas a pas amb l'ajuda del seu avi. Anys més tard, quan l'avi es fa gran i emmalalteix, serà ell qui, pas a pas, el tornarà a la vida.

 Una Noche, un gato...
Una Noche, un gato...
Pommaux, Yvan  
Sant Joan Despí : Corimbo, 2009

Groucho és un petit gat atrevit que surt per primera vegada de nit. Els seus pares saben que la ciutat està plena de perills però també de grans aventures.

 Una Noia N.O.R.M.A.L. vol fer de fotògrafa
Una Noia N.O.R.M.A.L. vol fer de fotògrafa
Manso, Anna  
Barcelona : Cruïlla, 2011

La Ru, una noia normal de tretze anys té un somni i per aconseguir-ho farà tot el que estigui a les seves mans. Fins i tot fer de fotògrafa de reportatges familiars.

 Xola i els lleons
Xola i els lleons
Atxaga, Bernardo , Valverde, Mikel  
Barcelona : Cruïlla, 1995

La Xola, una gosa patanera, es creu una lleona després de sentir el que diu un explorador de l'Àfrica. I sent una lleona, la seva vida i la del seu amo canviaran radicalment

Torna a l'inici