Festival In edit
In-Edit Festival 2020
La pandèmia no va aturar el festival in-edit
La música electrònica gironina sedueix al públic en l’edició més reivindicativa dels darrers anys
A la darrera edició no es va organitzar cap acte presencial degut a les mesures establertes per combatre la propagació del coronavirus. L’IN-EDIT, però, porta molts anys explorant la via on-line i les circumstancies no van enxampar desprevingut a un festival acostumat a moure’s en la virtualitat. Tot i això, sap greu no haver pogut gaudir a la pantalla de les interessants propostes de l’edició d’enguany. La presència de la dona ha estat especialment significativa en aquesta ocasió.
El festival es posava en marxa amb White Riot, de la directora londinenca d’origen indi Rubika Shah. Un relat que ens transporta a la convulsa Anglaterra de finals del anys setanta per conèixer la història del moviment Rock Against Racism.
I la clausurà tingué lloc amb Sisters With Transistors, de Lisa Rovner, un film que ens dóna a conèixer les autèntiques precursores de la música electrònica, dones que van ser les primeres en fer servir computadores i sintetitzadors per crear música d’ambient a la BBC.
A més, la figura homenatjada va ser la cineasta francesa Marie Lossier, de la qual es van programar dues pel·lícules i nombrosos curtmetratges.
Entremig, s’han pogut gaudir de molts més títols dirigits i/protagonitzats per dones, com són:
Dark City Beneath the Beat, de Kirby Griffin
Dead Souls' Vacation, de Keko Chelidze
Faith & Branko, de Catherine Harte
Keyboard Fantasies, Poxy Dixon
It’s yours: a story of Hip Hop and the Internet, de Marguerite de Bourgoing
The Go-Go’s, de Alison Ellwood
The Ballad Of Genesis and Lady Jaye, de Marie Losier
Felix in Wonderland, Marie Losie
El premi a millor documental musical internacional va anar a parar a All I Can Say. (Danny Clinch, Taryn Gould, Colleen Hennessy, Shannon Hoon, 2019), completíssim retrat de Shannon Hoon, el líder dels Blind Melon que va morir de sobredosi als 28 any d’edat.
Sempre dijous fou reconegut com el millor documental musical nacional. El film de Joan Colom ens explica l’evolució personal i professional de l’artista Júlia Colom.
El premi atorgat pel públic va anar a para a Nou Set Dos (Albert Domenech, Oscar Sanchez, 2020), un autèntic recorregut per l’escena electrònica gironina que a les últimes dècades del segle XX esdevingué l’epicentre de la cultura de club a la península, amb sales emblemàtiques com Blau, La Sala del Cel o Le Rachdingue.
L’IN-EDIT 2020 va concloure el 8 de novembre, però podem continuar gaudint de molts dels documentals que s’han projectat al festival durant els darrers anys.