Joan Pera

Un actor marcat pels seus mestres, Joan Capri i Mary Santpere, més de sis dècades damunt dels escenaris, més de cinc anys "l'estranya parella" de Paco Morán i conegut per doblar la veu de Woody Allen en català i castellà a les seves pel·lícules:

Senyores i senyors amb tots vostès l'inigualable, l'inconfusible, Joan Pera.

Joan Pera i Segura és un actor de cinema i teatre català, nascut a Mataró el 27 de setembre de 1948. És conegut per la seva trajectòria com a actor de cinema i teatre, director i actor de doblatge. Ha treballat durant tota la seva vida per a l'espectacle, gran part d'ella per al teatre, gairebé sempre dins del gènere de la comèdia i també és recordat per presentar la primera emissió de la història de TV3 l'any 1983.

Molts espectadors el recorden en el paper de Félix en la representació "L'estranya parella" del Teatre Borràs de Barcelona juntament amb Paco Morán perquè es va convertir en un autèntic fenomen teatral i va romandre en cartell més de cinc anys d'ençà de l'estrena l'any 1994. Però al llarg de la seva carrera Joan Pera ha actuat en moltes obres de teatre: "La doble vida d'en John", "Òscar. Una maleta, dues maletes, tres maletes", “La jaula de las locas”, “Don Juan Tenorio”, "Visca els nuvis", "L'avar", "El pare de la núvia", "El fantasma de Canterville" i recentment "Júnior". També ha creat produccions pròpies com "El show Joan Pera", "Joan Pera Capri", "Fer riure és un art" per celebrar els cinquanta anys sobre els escenaris.

L'actor ha participat en innumerables pel·lícules i sèries de televisió i ha estat guardonat amb diversos premis al llarg de la seva carrera: Creu de Sant Jordi (2015), Gaudí d'Honor del cinema català (2018), la menció Honorífica de l'Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya (2023), Premi Catalunya de Teatre, que va rebre la menció honorífica el 2023. A més del premi al millor actor dels Premis Dramàtics Internacionals de Seül per la pel·lícula "Pau, la força d'un silenci".

Joan Pera continua actuant i fent riure el públic. En una entrevista recent, va afirmar que "la millor funció és la que vindrà".

"Sempre m'he preguntat per què quan surto la gent riu".

Joan Pera

Repassem 10 obres que han marcat la seva trajectòria.

  A les biblioteques trobaràs:

portada
Prohibido suicidarse en primavera Alejandro Casona

Joan Pera va debutar al teatre com a actor professional l'any 1965 amb l'obra "Prohibido suicidarse en primavera", d'Alejandro Casona, una obra que gira entorn la felicitat i infelicitat de l'ésser humà a través d'un sanatori dedicat a persones que es volen suïcidar.

portada
La Historia del zoo Edward Albee

El seu primer èxit de crítica fou el 1966 amb l'estrena de l'obra teatral Historia del Zoo, d'Edward Albee per part del Grup Experimental de l'Institut del Teatre. El muntatge era dirigit per Hermann Bonnin i entre els intèrprets que acompanyaven en Joan Pera es trobava també en Josep Montaner.

portada
Terra baixa Àngel Guimerà

El Teatre Romea acollia el setembre i octubre del 1976 el primer muntatge de Terra Baixa postfranquista a Catalunya. Sens dubte, aquest va ser un dels moments més importants en la carrera de Joan Pera donant vida al protagonista masculí d’en Guimerà, en Manelic. La seva parella no era altra que la Rosa Maria Sardà en el paper de Marta, en una obra històrica dirigida per en Ricard Salvat i adaptada per en Josep Maria Benet i Jornet.

portada
Aigües encantades Joan Puig i Ferreter

El juny del 1977, el Teatre Grec viuria l'estrena d'Aigües encantades amb la participació d'en Joan Pera en un dels darrers muntatges que l'actor faria amb la Companyia Adrià Gual. La peça creada per Puig i Ferrater i dirigida en aquesta ocasió per Ricard Salvat gira entorn la lluita de la llibertat individual d'una persona davant la massa, i l'esforç per desfer-se dels lligams de la tradició.

portada
Sombras y niebla Escrita i dirigida per Woody Allen

Després d'uns anys allunyat del teatre, l'actor va tornar per interpretar La mort, una comèdia que Woody Allen va escriure en la dècada dels vuitanta i que va portar al cinema el 1992 amb el títol "Ombres i boira", amb Jodie Foster, Mia Farrow i John Malkovich. Aquesta és una de les primeres obres teatrals que va escriure l'autor novaiorquès, una obra expressionista en la qual ja apareixen molts dels fantasmes del cineasta: la mort, l'amor, el sexe, Déu, la transcendència i la reencarnació. Joan Pera és famós per ser la veu com a actor de doblatge de Woody Allen al castellà i al català des de l’any 1987.

portada
La playa vacía. Tiempo de espadas Jaime Salom

El 30 d’octubre de 1982 el desaparegut Teatro Moratín del carrer Muntaner va acollir l’estrena de Tiempo de Espadas un text escrit per Jaume Salomon que recrea la passió i mort de Crist, tal com s'hagués desenvolupat, si hagués succeït a l'època en què fou escrita la peça.

portada
L'Estranya parella: obra en tres actes Neil Simon

La comèdia del dramaturg nord-americà Neil Simon, no ha triomfat en cap altra part del món com ho va fer a Barcelona, i en part va ser gràcies a en Joan Pera i en Paco Moran que durant més de cinc anys van exhaurir entrades del 1994 al 1999. Joan Pera compartia escena amb Sancho Gracia, Ana María Barbany, Gloria Martí, Juan Carlos Ruiz, Carlos Lucena, Manuel Torremocha, Jorge Vico i Francisco Pamies en un muntatge dirigit per Josep Maria Loperena. El 27 de novembre de 1999, en la nit del comiat de l'obra, l'Estranya parella va aconseguir entrar en el llibre Guinness dels rècords com l'obra amb més espectadors de pagament en una sola funció de teatre. Ni més ni menys que 14.797 espectadors es van reunir al Palau Sant Jordi.

portada
Vicios pequeños Edouard Molinaro

Era molt difícil superar l'èxit després de l'aventura del seu darrer treball, però en Joan Pera i en Paco Moran ho van aconseguir novament amb la comèdia La jaula de las locas el 1999 interpretant a la parella de l'Albin i en Georges.Recentment, aquest títol s'ha pogut tornar a veure als teatres catalans en format musical gràcies a l'Àngel Llàcer i en Manu Guix en un espectacle guanyador d'un Premi Teatre Barcelona (2018-19).

portada
L'Avar Molière

L'any 2016 Joan Pera s’enfronta a un nou repte teatral protagonitzant 'L'Avar', un clàssic de Molière. El Teatre Goya va acollir la història del vidu i terriblement avar, Harpagon que vol casar la seva filla Elisa amb Anselm, un vell i ric, disposat a prendre-la sense dot. Entre el repartiment Amb direcció de Josep Maria Mestres entre el repartiment es trobaven figures com Alba Florejachs, Júlia Barceló, Ricard Farré, i Josep Minguell. Escrita fa més de tres segles -es va estrenar al Palais Royal de París el 1668- el muntatge utilitza la versió actualitzada del text que Sergi Belbel va fer per a una producció estrenada al festival Grec del 1996.

portada
El Fantasma de Canterville Oscar Wilde

Joan Pera protagonitza el 2018 una altra adaptació d'un text clàssic. En aquest cas, El Fantasma de Canterville, un text original de l'escriptor Oscar Wilde que va ser adaptat per Joan Yago i dirigit per Josep Maria Mestres. La sinopsi de l'obra és mundialment coneguda: l'empresari nord-americà Hiram B. Ortis es trasllada amb la seva família a un antic castell prop d'Ascot, Anglaterra. Malgrat les advertències del fet que el fantasma de Sir Simon Canterville vaga per la casa, els nous inquilins no fan cas i al contrari, es burlen constantment del fantasma i li fan tot de malifetes.

  També et pot interessar:

"Amb tots vostès, Joan Pera". L'actor Joan Pera està a punt de complir 60 anys dalt dels escenaris. 60 anys de passió pel drama, la tragèdia i, per damunt de tot, la comèdia. L'actor es despulla davant de les càmeres i es disposa a complir un dels seus somnis (Sense ficció. 3Cat, setembre 2023)

  Vés al prestatge:

Data de creació 10-11-2023 Última actualització 13-11-2023