Salut

Salut per temes

Vés al prestatge de salut  ►

Salut a la tardor



A la tardor, petits i grans, tornen a reprendre les activitats qüotidianes a ple rendiment i s'afronta un nou cicle, de vegades adornat per un munt de propòsits i reflexions que la desacceleració de l'època estival ha permès fer.

Els canvis a nivell climàtic, d'activitat i els nous plantejaments vitals donen a aquesta estació uns elements vinculats amb la salut molt característics.

 

Vacunació contra la grip


La grip és una infecció vírica de les vies respiratòries molt contagiosa. A Catalunya arriba amb l'hivern, la majoria de les vegades a partir de la segona quinzena de desembre. Per això la tardor és el període adequat per vacunar-se.

Webs recomanats:

  • 3Clics. Portal amb informació sobre vacunació dels adults.

I per si finalment ens refredem...

  • Remeis de l'Àvia. Remeis casolans recollits per l'Agència de Salut Pública de Barcelona, eines per respondre a problemes freqüents evitant la medicalització de la vida qüotidiana.

 

Al·lèrgies també a la tardor

La majoria de les plantes floreixen entre març i juny, però se'n poden trobar algunes que actuen durant els mesos més freds.

Plantes com el blet (Chenopodiaceae), fan la pol·linització principalment al setembre i l'octubre. També tenim els xiprers que pol·linitzen principalment a l'hivern, però poden començar a partir del mes d'octubre.

El ventall de símptomes de les persones afectades per al·lèrgies és molt extens: esternuts, congestió nasal i picor al paladar, la gola i l'oïda són els símptomes més benignes i també més freqüents. Però una al·lèrgia més greu es pot caracteritzar per conjuntivitis, tos, dificultats respiratòries o fins i tot asma.

Precaucions per minimitzar el risc de contacte amb al·lergògens:

  • Mantenir tancades les finestres de casa i del cotxe
  • Reduir al màxim l'activitat al matí, perquè el pol·len s'emet generalment entre les cinc i les deu
  • No estendre la roba a l'aire lliure
  • Evitar tallar la gespa o posar-se a prop d'una gespa acabada de tallar
  • Rentar-se el cabells abans d'anar-se'n al llit per treure'n el pol·len acumulat durant el dia
  • Les persones entre els 14 i els 25 anys han de mantenir una atenció especial, ja que estan dues vegades més exposades a aquest tipus d'al·lèrgies que els altres.
 
Més informació:

L'aerobiologia és la disciplina que s'ocupa de l'estudi dels organismes vius aerotransportats, la seva diversitat, modes de vida, dependència i repercussió a l'entorn. Entre altres disciplines científiques implica la Botànica i la Medicina, a causa de la notable proporció de pol·lens i espores que afecten la salut.

 

A les biblioteques trobaràs:

 

Reprenem els estudis i la feina


Després d'una bona temporada de gaudir de l'aire lliure, tornem a passar un munt d'hores asseguts, molts petits carretejant motxiles pesades i, de vegades, en companyia d'animalets indesitjables com els polls. Aquí trobareu alguns recursos de salut per les persones en aquestes situacions:

A les biblioteques trobaràs:

 

Menjar a l'escola i al lloc de treball

Tornem a les rutines diàries, tan infants com pares i mares es veuen obligats molts cops a fer algun àpat fora de casa.

Lectura recomanada:

Els bolets



Amb l'arribada de la tardor, reneix l'afició d'anar a collir bolets als boscos. Cal anar amb compte amb les espècies tòxiques, algunes amb conseqüències nefastes per la salut!

 

 

Els bons propòsits

En iniciar un nou cicle després d'un període de descans és freqüent fer una llista de bons propòsits, entre ells per què no el de deixar de fumar?


Lectura recomanada:




 


"Avui deixo de fumar: com aconseguir-ho superant l'ansietat"
Dolors Marín Tuyà

 

 

A les biblioteques trobaràs:


Fer més esport, un altre clàssic del bons propòsits.

Cal fer exercici! Cadascú segons el seu nivell. Trenta minuts diaris d'activitat física representen un gran benefici per la salut dels adults.

 

 

La depressió

 

S'estima que, durant aquesta època de l'any al voltant d'un 10% de la població experimenta sentiments de tristesa, baixa energia per emprendre nous projectes, menys desig sexual i un alentiment en els processos mentals. Les persones que pateixen una depressió poden experimentar un augment de la seva simptomatologia durant els mesos de la tardor. És el que s'anomena depressió estacional.


Aquests canvis estan vinculats a la variació de les hores de llum solar que afecta la generació de melatonina i serotonina.


Alguns consells per prevenir-la o per millorar l'estat d'ànim:

  • Una lleugera migdiada pot reduir l'estrès i augmentar la productivitat. 

  • L'exercici físic moderat té efectes beneficiosos per a la salut, ajudant a regular el metabolisme i els ritmes biològics. Si és possible practicar-lo a l'aire lliure. 

  • L'alimentació. Hi ha aliments que ajuden a augmentar els nivells de serotonina i de dopamina que son hormones relacionades amb el benestar. Son especialment beneficiosos els aliments que aporten vitamina B i vitamina C així com els rics en calci i magnesi.

  • No és aconsellable prendre tranquil·litzants a no ser que s'estigui en tractament farmacològic controlat pel metge.

  • Evitar el consum d'alcohol, cafeïna, marihuana o altres substàncies psicoactives.

  • Evitar l'estrès, fer activitats que el contrarestin: ioga, tai-chi, relaxació, caminar o altres activitats que resultin plaents. Fetes en companyia d'amics beneficiaran així mateix les relacions socials que són també una font potencial de benestar.

  • Tot i que la llum artificial no substitueix a la llum del sol, quan els símptomes son molt acusats, especialment en països nòrdics on hi ha escasses hores de llum solar, s'ha aplicat amb cert èxit la fototeràpia que consisteix en l'exposició, durant un temps programat i amb unes condicions determinades, a la llum d'unes làmpades especials que produeixen una intensitat lumínica d'entre 2.500 i 10.000 lux, similar a la llum solar però sense raigs ultraviolats.

  • En general pensar que, en absència de malaltia, hi ha daltabaixos que es poden considerar normals. Si s'observen dificultats més greus consultar sempre a professionals de la salut.

 

Webs recomanats:

 

A les biblioteques trobaràs:

 
  

 

Vés al prestatge de salut  ►