Guies de lectura

Novel·la negra imprescindible

Novel·la negra imprescindible

Està generalment acceptat que el gènere policial va néixer com a tal amb Edgar Allan Poe i el seu primer detectiu de ficció Auguste Dupin, que va servir de model a Arthur Conan Doyle per crear a Sherlock Holmes. Amb el pas dels anys el gènere ha anat evolucionant cap a formes narratives més complexes, la resolució del misteri plantejat com un joc de lògica va deixar de ser l'objectiu principal de l'obra, quedant en primer lloc la denúncia social i un intent per comprendre els conflictes de l'ànima humana. Així va néixer el subgènere de la novel·la policíaca que avui coneixem amb el nom de novel·la negra.

La novel·la negra va néixer als Estats Units, de la mà d'autors com Raymond Chandler i Dashiel Hammet.  A diferència dels relats britànics de Doyle o Agatha Christie, en el nou subgènere negre, l'acció s'allunya dels cercles socials privilegiats i s'endinsa als baixos fons de les ciutats occidentals.

Tot i que la novel·la negra va patir una època de crisi durant els anys 60, es pot dir que avui en dia el gènere està més viu que mai, degut sobretot al boom de la novel·la policíaca nòrdica. També cal remarcar el recent auge de la novel·la negra a Espanya i Catalunya, amb referents com Vázquez Montalbán i González Ledesma.

A continuació teniu un recorregut per les novel·les clau del gènere negre, d'aquí i de tot el món, des dels inicis fins a l'actualitat.

 

 Descarrega PDF

 

Guía creada por:
  • Caldes d Estrac. Biblioteca Can Milans

Fecha de creación: 03/03/2015

Última actualización: 03/03/2015

Volver al inicio