La música alta és perjudicial per la salut

iStock © mattjeacockCada cop són més les persones que escolten música a tot drap

Escoltar música amb uns auriculars a tot volum s'ha convertit en quelcom habitual, especialment entre els joves. El problema és que no som conscients que les oïdes mereixen la nostra atenció i la salut auditiva en pot resultar força perjudicada a llarg termini. Són diversos els estudis que corroboren aquestes sospites.

Afectació de la memòria

En un estudi publicat per la revista Brain Research l'any 2013, científics explicaven que la música o els sorolls elevats durant la fase de creixement poden acabar afectant la memòria o els mecanismes d'aprenentatge i atenció. A més dels auriculars també les discoteques poden contribuir a aquestes conseqüències. Les proves es van realitzar amb ratolins i tot i no poder-ho comprovar amb infants, els indicis són evidents.

Ja se sabia que els sorolls forts poden causar alteracions auditives, cardiovasculars i endocrinologies, a més d'estrés i d'irritabilitat. Però el que no s'havia vist fins ara són els canvis morfològics al cervell.

Propicia la sordesa

En un altre estudi realitat per la Universitat de Leicester, al Regne Unit, s'assegurava que augmentar el volum de la música a través dels auriculars pot suposar un mal similar al que provocaria estar a prop del motor d'un avió en funcionament. Incrementar el volum de la música o escoltar sorolls persistentment danya la capa que recobreix les cèl·lules nervioses que s'encarreguen de transmetre les senyals de so al cervell, la mielina, cosa que pot causar sordera temporal, o permanent si l'exposició és repetida.

Els científics van descobrir que l'exposició a sons elevats, majors a 110 decibelis, poden destruir aquesta capa i interrompre l'arribada d'informació al cervell. El nivell mig de decibelis d'un mp3 pot causar sordesa permanent. Però aquest mal a la mielina pot revertir-se i es pot aconseguir que les neurones tornin a funcionar amb normalitat. Així s'explica que, en alguns casos, la sordesa pugui curar-se.

Una altra conseqüència de sotmetre's a una exposició sostinguda de sons major de 90 decibelis (el nivell mig dels aparells d'mp3) pot originar el tinnitus, que és un transtorn que comporta la sensació d'un zumbeig continuat a l'oïda.

Què fer?

Si teniu problemes d'oïda, acudiu al vostre metge de capçalera. A més, podeu anar als centres auditius, on us aconsellaran i ajudaran els seus professionals, un cop hagueu estat atesos pel vostre doctor.

 

font: latorredebarcelona.com

 


 La informació proporcionada al prestatge de Salut ha estat plantejada per donar suport, no reemplaçar,
la relació directa que hi ha entre els pacients/visitants d'aquest portal web i el seu metge.
Si té problemes de salut, consulti al seu metge.


 

 

  Cerca per PARAULA CLAU al Catàleg Aladí:

A les biblioteques trobaràs: 

 

"Por qué nos gusta la música: oído, emoción, evolución" / Silvia Bencivelli; traducción de Jorge Rizo"

"M de música : del oído a la alquimia emocional" / Josep Maria Romero Fillat

 
" Mucho ruido + curiosidades curiosísimas del sentido del oído" / Elena Gisbert, Nuria Rodríguez, Tony Amago
 
CONTE INFANTIL

"El oído musical: la preparación auditiva del niño" / Edgar Willems

 

 Selecció de webs:

 

Vés al prestatge de Salut ►

Vés al prestatge de Música ►

Data d'actualització: 21/04/2016