Novel·la

Recorreguts literaris anteriors

Ves al prestatge de novel·a  ►
Continguts anteriors  ►


Les 20 ben negres
 

La novel·la negra i policíaca catalana està d'enhorabona. Amb uns pares fundadors com Rafael Tasis, Manuel de Pedrolo i Jaume Fuster, el gènere va viure una època d'esplendor als anys vuitanta, amb col·leccions com "Seleccions de la Cua de Palla" i "La Negra", i autors de la talla d'Andreu Martín o Ferran Torrent. A mitjans els noranta van desaparèixer les col·leccions i el gènere va anar llanguint, fins que amb l'arribada del nou segle retorna "La Negra" i apareixen noves col·leccions com "crims.cat" i "Llibres del Delicte". Es publiquen antologies que apleguen bona part dels autors actuals, com Crims.cat, Crims.cat 2.0, ambdues editades per Àlex Martín Escribà i Sebastià Bennasar, i Elles també maten, editada per Anna M. Villalonga. A finals de gener té lloc Tiana Negra, el festival de la novel·la negra catalana.

Aquí tens un petit ventall d'autors d'arreu dels Països Catalans, amb històries que van del misteri a la novel·la negra passant per l'humor, i amb arguments de màxima actualitat. No t'ho perdis, seria un crim!
 

 Bibliografia destacada



"La Mort del corredor de fons"
Jordi de Manuel



"Dur de pair"
Salvador Balcells


"El crepuscle dels afortunats"
Juli Alandes


"Torn de nit"
Agustí Vehi


"El país dels crepuscles"
Sebastià Bennasar



"Fronts oberts"
Pau Vidal


"Societat negra"
Andreu Martín


"La visita del vent"
Andrea Robles


"Els neons de Sodoma"
Xavier Aliaga


"Si quan et donen per mort un dia tornes"
Llort



"Arran de pell"
Albert Hernández i Xulvi


"La mala dona"
Marc Pastor


"Blau de Prússia"
Albert Villaró


"L'hora zen. Un crim refinat"
Teresa Solana


"Emulsió de ferro"
Sebastià Jovani



"La pell dels altres"
Joan Francesc Dalmau


"Zanzíbar pot esperar"
Xavier Moret



"Tots els camins porten a Romania. Un cas del detectiu Rafel Rovira"
Ramon Usall



"Mossegar-se la cua"
Manuel de Pedrolo


"Un crim al Paralelo"
Rafael Tasis i Marca


Recomanacions
 

La mala dona

La Mala dona

Pastor, Marc

Barcelona : La Magrana, 2011


Marc Pastor
és nascut a Barcelona l'any 1977 i forma part del cos de policia dels Mossos d'Esquadra, amb aquesta novel·la guanyà el I Premi Crims de Tinta l'any 2008. 
Novel·la policíaca ambientada a la Barcelona de l'any 1912 el protagonista de la qual és l'inspector Moisès Corvo, qui freqüenta els barris populars i té predilecció per les cases de barrets. Serà a partir de les confidències d'una prostituta, que s'interessarà pel cas de les desaparicions de les criatures del barri del Raval, fet conegut pels seus residents però menystingut per les autoritats. De fet el llibre es fa ressò d'uns fets verídics que van ser protagonitzats per Enriqueta Martí, la mala dona, coneguda per la Vampir del carrer Ponent. Fetillera, alcavota, proxeneta, corruptora de menors, segrestadora i assassina, es desconeix el nombre d'infants a qui manllevà la vida. 

Més informació:

Recomanat per Jordi Parcerisa. Biblioteca La Muntala de Sant Vicenç de Montalt.
 



Fronts oberts


Fronts oberts

Vidal, Pau

Barcelona : Empúries, 2012

 

Pau Vidal Gavilán, Barcelona, 1967. Es va Diplomar en Filologia per la Universitat Autònoma de Barcelona a l'any 1990. És traductor i escriptor català. Se'l coneix sobre tot per ser el traductor d'Andrea Camilieri, però també tradueix altres autors italians com Antonio Tabucchi, Roberto Saviano i Erri De Luca.

 

Des de 1992 és l'autor dels molts encreuats de l'edició catalana del diari "El País". Ha publicat amb el Marius Serra 4 reculls de mots encreuats i el llibre "En perill d'extinció: 100 paraules per salvar" (2009)

Va ser presentador, amb l'Elisenda Roca, del programa de televisió "Joc de paraules" . També va treballar com a guionista de "Tot B", un joc del canal barceloní BTV.

Ha estat responsable de les seccions de llengua catalana en diversos programes radiofònics com "Els matins" i "El cafè de la república", de Joan Barril a Catalunya Ràdio

Obres més destacades:

· "Homeless" (Empúries, 2003), recull de relats. (Premi Documenta 2002)

· "Joc de paraules" (Empúries, 2004) amb Elisenda Roca

· "Aigua bruta" (Empúries, 2006), (Premi de Literatura Científica 2005)

· "RodaMots: Deu anys fent Cada dia un mot" (Empúries, 2009) amb Jordi Palou

· "En perill d'extinció: 100 paraules per salvar" (Empúries, 2009)

· "Fronts oberts" (Empúries, 2011), (Premi Marian Vayreda Ciutat d'Olot 2011)

· "Catanyol.es" (Barcanova, 2012)

Fronts Oberts:

El propi autor qualifica l'obra com una paròdia de la novel·la negra amb aquestes paraules "Fronts oberts per mi és com Aigua bruta: un joc lingüístic amb excusa literària. Em veig obligat a matar algú per posar en marxa una dinàmica literària de novel·la negra i introduir aquest missatge de joc lingüístic amb resultats reals o tangibles, miro que la llengua tingui un paper preeminent i decisiu".

A la primera pàgina ja ens presenta el gos Neeskens, que troba un cadàver; i el Camil, un professor filòleg que col·labora pels Mossos d'Esquadra com a investigador sense vocació, perquè dedica tota la seva capacitat mental en allò que realment li agrada, que és l'estudi i la perfecció de la llengua. El nom real del Camil és Miquel Camiller, cognom que l'autor utilitza per fer un homenatge a Camillieri.

El protagonista viu al Barri de Gràcia de Barcelona amb la seva padrina Mallorquina de 108 anys totalment aviciada a la lectura de les novel·les negres que li porta el seu nét.

El professor-investigador també compta amb els serveis a mitja jornada de la Juli (alumna-becària-cuidadora de la padrina), una noia molt ben plantada que té la facilitat de canviar fàcilment de registre lingüístic: pot passar de l'argot juvenil al català correctíssim en un segon, i sense cap dificultat.

El Camil va pels carrers on transcorre l'obra recollint tota la informació que li permetrà resoldre el crim però també recull mostres del llenguatge parlat, donat que ha inventat una disciplina anomenada "entomofilologia".

L'acció se situa a la Vila de Gràcia de Barcelona i entre Benassal (Alt Maestrat), l'Escola de Policia de Catalunya de Mollet, el Campus de la Vall d'Hebron, Nou Barris, Santa Coloma de Gramenet i el Parc de Sant Martí.

Un cas molt sinistre on hi caben els jocs de paraules, els canvis de registre, l'humor i les variants dialectals.

Un llibre per reivindicar la llengua i passar una estona divertida amb una literatura molt intel·ligent.

Si t'agrada el gènere negre, i a més a més, descobrir paraules noves, no pots deixar de llegir aquesta magnífica novel·la. 

Més informació:

Recomanat per Susi Rodríguez. Bib. Districte 3. Terrassa.


Esdeveniments


Durant els dies 24 i 25 de gener se celebrarà la segona edició de Tiana Negra.

Més informació:

Del 30 de gener al 8 de febrer, Barcelona es torna a convertir en capital de la novel·la negrocriminal europea. 

Més informació: