12 protagonistes al descobert

Guido Brunetti

És un comissari venecià que intenta atacar la corrupció endèmica del sistema, sense obtenir els resultats esperats; això el fa tenir una actitud extremadament cínica. D'altra banda, busca el reconfort en la seva família, la seva dona Paula i els seus fills Raffi i Chiara.  El clima domèstic plàcid contrasta amb la crueltat i la corrupció de la feina.

Carn de canó. Donna Leon.


 


Kostas Kharitos  

És un desenganyat  policia d'Atenes amb somnis de petit burgès, com ara que la seva filla estudiï i tingui una professió liberal.

Liquidació final. Petros Màrkaris.
 

 

 


Marc Sergiot 

Pertany al cos nacional de policia i li agrada treballar en solitari. Arrossega un problema emocional relacionat amb el seu passat i és una mena d'antiheroi. El seu aspecte és desastrat, antiquat, vesteix  amb una gavardina vella i porta un bigoti passat de moda.

La mort del corredor de fons. Jordi de Manuel


 

 


Pepe Carvalho

És un atípic investigador privat d'origen gallec que viu a Vallvidriera (Barcelona). De jove, als anys cinquanta del segle vint, va ser militant del Partit Comunista d'Espanya i el seu activisme contra el règim de Franco, el va duu a la presó. Anys després, ja desencantat, exerceix d'agent de la CIA. I cap al final de la seva vida, protagonitza una aventura on fa la volta al món i reflexiona amarga i melancòlicament sobre la situació sociopolítica.
Professa una passió per adquirir coneixements, però això no el priva de cremar, sovint, els llibres de la seva nodrida biblioteca. També és un bon vivant, li agrada gaudir del menjar i la beguda. Les novel·les estan plenes de receptes de cuina.

El hombre de mi vida. Manuel Vázquez Montalbán


Petra Delicado 

És dura i sensible alhora, i amaga la seva fragilitat sota una màscara d'ironia. Idealista, competent i responsable, a la seva feina és sovint exigent amb els col·legues. 

Crímenes que no olvidaré. Alicia Giménez Bartlett.

 

 


Salvo Montalbano 

Treballa a la localitat de Vigata, un nom inventat per designar un lloc de Sicília. El comissari Montalbano és un personatge que representa un funcionari curós i respectuós amb la llei, tot i que per resoldre alguns casos, no dubta en ignorar-la. Lector voraç i gran amant de la gastronomia de Sicília. El seu cognom és un homenatge a l'escriptor Manuel Vázquez Montalbán.

La dansa de la gavina. Andrea Camilleri

 


Kurt Wallander  

És un inspector de policia ple d'humanitat i de sensibilitat que tan aviat resol una sèrie de complicats assassinats com pensa que s'ha de jubilar, perquè ja no entén les modernitats de la societat on vivim.

Amb l'alè al clatell. Henning Mankell


 


Harry Hole 

Va néixer l'any 1965 a Oppsal, un barri dels suburbis d'Oslo (Noruega). Fa 1,95 d'alçada, és prim i de complexió atlètica. Porta el cabell curt, gairebé rapat. Al seu cap destaquen les gran orelles, el nas i els ulls sempre irritats. Vesteix amb texans gastats i botes del model Doctor Martens. És tossut, arrogant i de gest tosc. Beu molt, és alcohòlic, i intenta substituir la seva addicció amb d'altres menys perilloses. Els seus pares eren mestres i no van veure amb bons ulls que el seu fill es fes policia. Té una germana amb síndrome de Down amb qui se sent molt vinculat.

Escarabats. Jo Nesbo


Erlendur Sveinsson  

És un policia de Reikiavik que té 50 anys i a qui agrada treballar sol. De constitució forta, té el cabell pèl-roig. Vesteix de forma desastrada. Està divorciat i gairebé no té contacte amb els seus fills, als qui va abandonar quan eren petits. Tot i que, esporàdicament, rep la visita de la seva filla drogoaddicta que el desestabilitza. En el seu temps lliure mira reportatges de la televisió i llegeix llibres sobre desapareguts en travesses de  muntanya. No se sent gaire integrat en res, família, ciutat... Tot i així és l'agent amb més experiència de la policia islandesa  i descobreix coses que passen desapercebudes als altres.

La Veu. Arnaldur Indridason.


Philip Marlowe  

És el detectiu literari que ha tingut major influència.  Sota una façana d'home impertinent, cínic i descregut, s'amaga algú amb un profund sentit del que està bé i el que està malament. Un home dur que manifesta que només defensa els seus interessos, però al final defensa els de tots.
A la novel.la "El son etern" fa una descripció d'ell mateix a la pàg. 12:
Tinc trenta-tres anys. Fa temps vaig anar a la universitat, però no sabria expressar-me en un anglès correcte si m'ho demanen. De la meva feina, tampoc puc dir gran cosa. Vaig treballar d'investigador per al senyor Wilde, el fiscal del districte. El seu investigador en cap, el senyor Bernie Ohls, m'ha trucat per fer-me saber que vostè volia veure'm. No m'he casat perquè no m'agraden les dones de policies.

El Son etern. Raymond Chandler


Jules Maigret 

És comissari de la policia francesa. Va néixer l'any 1887 al poble fictici de Saint – Flame, Occitània (França). Comença a estudiar la carrera de medicina però de seguida l'abandona per traslladar-se a Paris i treballar de policia. Allà passa de modest ajudant en una comissaria de barri, a comissari en cap de la Policia Judicial. Maigret té una forma habitual de solucionar els casos que és introduir-se en la vida de les persones al voltant de l'investigat, pensant, menjant i vivint com ells.

Liberty bar. Georges Simenon
 


Amaia Salazar  

És inspectora d'homicidis a la Policia Floral de Navarra. Va néixer al municipi d'Elizondo i la seva infància va estar marcada per la tristesa. Té 34 anys, és alta, prima, rossa i vesteix de forma senzilla. Casada, quan arriba a casa busca refugi i seguretat en el seu marit. Com a policia és una gran professional i amb els col·legues una bona companya però, a sota de la imatge de dona segura, amaga una nena espantada.

Legado en los huesos. Dolores Redondo
 


 També et pot interessar:

Torna al prestatge de Novel·la  ►
Recorreguts literaris  ►

Data d'actualització: 13/01/2016