Nadine Gordimer

 

100 Anys del naixement de Nadine Gordimer

Nadine Gordimer va ser una novel·lista i narradora sud-africana en llengua anglesa que des de ben jove va començar a escriure per a publicacions locals.

Les seves obres giren al voltant del tema social de Sud-àfrica, destacant les conseqüències de la segregació racial, exili i alienació de l’ésser humà. Algunes van ser prohibides pel règim de Sud-àfrica.

En nombrosos actes públics es va mostrar en contra del sistema de govern de la minoria blanca i en favor d’una societat multiracial i igualitària. Va esdevenir una estreta col·laboradora de Nelson Mandela després de ser alliberat el 1990.

El 1991 li fou atorgat el Premi Nobel de Literatura, sent així la primera, i única, dona africana en aconseguir-ho.

Al llarg de la seva vida va rebre una gran quantitat de premis i distincions, així com quinze doctorats honoris causa per diferents universitats, com per exemple Yale, Harvard, Columbia, Cambridge, Leuven a Bèlgica, Ciutat del Cap i Witwatersrand entre altres.

En els seus últims anys, va realitzar activisme en la lluita contra el VIH i la Sida, recaptant fons per a Treatment Action Campaign, un grup que busca ajudar els malalts sud-africans a obtenir medicines gratuïtes per a salvar les seves vides.