Friedrich Dürrenmatt

Nascut a Konolfingen, Suïssa, l'any 1921. Escriptor en llengua alemanya, va destacar per les seves obres de teatre, que va escriure en major part durant els anys cinquanta i seixanta. Pel que fa a la novel·la, aconseguí certa notorietat amb la sèrie de novel·les protagonitzades per l'inspector Barlach. Les seves obres han estat adaptades al cinema i al teatre en nombroses ocasions. Juntament amb Max Frisch, és un dels millors representants de la literatura suïssa. Actualment es pot visitar el centre Dürrenmatt en memòria de l'escriptor a la localitat de Neuchatel.

Biografia

Dürrenmatt tenia un avi que proclamava la llibertat de premsa, cosa que l'havia portat problemes amb les autoritats. La lluita de l'individu envers el món, les vicissituds de la vida que enfronten les persones als representants de l'ordre públic, sovint amb conseqüències fatals, són al centre de la seva obra. És un defensor del sentit comú envers el poder de l'autoritat.

El seu pare va ser un pastor calvinista, fet que va dotar-lo d'un sentit crític envers la religió i el seus representants. En general, va defugir qualsevol adscripció dels individus en qüestions religioses, polítiques i econòmiques, qualsevol causa maximalista que ofegui les vides de les persones en el transcurs del tren de la història.

De la seva època d'estudiant, destaca les anades i vingudes en tren primer a Zurich i després a Berna, amb motiu dels seus estudis de filosofia i lletres a ciutat. Més endavant, substituiria el tren per l'automòbil, un mitjà de transport que serviria per ambientar les seves novel·les, algunes de les quals poden ser vistes com autèntiques road movies suïsses.

La Promesa / Friedrich Dürrenmatt

La plàcida i tranquil·la Suïssa cantonal és l'escenari d'aquesta investigació policial: una nena ha estat trobada morta a plena llum del dia. Les sospites cauen sobre un venedor de quincalla, tot i que cap prova l'involucra en el crim. L'inspector al càrrec del cas, lluny de tancar el cas en fals, es dedicarà en cos i ànima a buscar el veritable culpable. La promesa que li fa a la mare de la nena, de trobar el culpable, el perseguirà tota la vida. El comissari Barlach veurà impotent la caiguda del seu company en el seu particular infern.

 

El Jutge i el seu botxí / Friedrich Dürrenmatt

Un policia trobat mort en el seu cotxe mentre conduïa per una carretera local és el punt de partida d'una trama detectivesca. Estirant el fil de la investigació, l'inspector Barllach descobrirà la falsa identitat d'un notable personatge suís.

eBiblio

 

La Sospecha / Friedrich Dürrenmatt

Un fugitiu nazi s'amaga darrera de la identitat d'un metge en una clínica suïssa. L'inspector Barlach el descobreix durant la seva estada per curar el seu càncer. Un atrevit relat que tracta el tema de la suplantació d'identitats, amb el rerefons de la recuperació alemanya dels traumes de la guerra i de la seva derrota.

eBiblio

 

La Avería / Friedrich Dürrenmatt

Un marxant fa nit en un hostal i és converteix en el protagonista d'un joc macabre, representar el judici de la seva pròpia vida.

eBiblio

 

Ròmul el Gran : una comèdia històrica gens històrica / Friedrich Dürrenmatt

Recreació històrica de la caiguda de l'últim emperador romà, Ròmul el gran. Adaptació lliure de la vida i de les circumstàncies adverses que porten al protagonista a acceptar passivament el deteriorament del seu món. Un món concebut com caòtic, que es precipita cap a un final tràgic, però també còmic a causa d'un desenllaç que es preveu, fatídic. Destaquem la introducció de Javier Orduña, un document accessible per conèixer millor l'autor.

 

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 14-02-2021 Última actualització 14-02-2021