Tom Waits, camaleó del setè art

Músic, compositor, cantant i actor. L'home que va néixer d'una ampolla de bourbon, deutor de Bukowski i Kerouac. Mr. Tom Waits té un bon grapat de discos a l'esquena i un bon nombre d'aparicions al cinema fins a formar part d’una trentena de pel·lícules amb títols tan recents com ara ‘The Old man & the gun’ (2019) o 'The Dead don't die’ (2019).

Caracteritzat per unes interpretacions sòrdides, una música histriònica i, sovint, inquietant amb una veu magnètica, Tom Waits és una presència inesborrable per a l'espectador. O és que podríem oblidar el foll de Renfield a ‘Dracula’ de Francis Ford Coppola?

 

Va debutar per casualitat amb Sylvester Stallone. El va contractar per fer de pianista maleït a 'Paradise Alley' (1978). Waits no tenia ambicions de ser actor, però a poc a poc es va anar fent un lloc a la gran pantalla.

 

Durant la seva carrera cinematogràfica, Waits ha representat tota mena de papers. Gairebé sempre ha encarnat personatges desarrelats aprofitant l’aura de bohemi i marginal que el defineix. Els primers passos els va donar gràcies a Coppola amb la banda sonora de 'One from the heart', per la qual va estar nominat a l'Oscar. Al cinema ha fet de tot, però sobretot d'ell mateix. Ha estat porter de bar, animador del Cotton Club, bàrman filosòfic i pres sota la direcció de Jim Jarmusch, un dels seus grans valedors. Personalitats i cançons fora del to comercial de Hollywood que han marcat la seva filmografia.

La relació de Waits amb el cinema ve molt marcada per la composició de bandes sonores o la inclusió dels seus temes a múltiples pel·lícules. És el cas de ‘Down by law’ de Jim Jarmusch, on Waits és part del trio protagonista que es completa amb John Lurie i Roberto Benigni. La pel·lícula, a més, comprèn els temes "Jockey Full of Bourbon" i "Tango Till They're Sore" del mateix Waits.

 

La connexió amb Jarmusch és tan estreta que el director li ha dirigit dos videoclips al músic: ‘It's All Right With Me’, on en dues escenes es pot albirar el rostre de Jarmusch i ‘Don't Wanna Grow Up’ del premiat disc ‘Bone Machine’ de 1992. Tot i ser un tema original de Waits es va popularitzar per la band punk The Ramones.

Una de les escenes més representatives de Tom Waits és la que va coprotagonitzar amb Iggy Pop a ‘Coffee and Cigarettes’ (Jim Jarmusch, 2003):

 

Fem, doncs, un recorregut per la trajectòria cinematogràfica del més gran dels ‘Fills de Lee Marvin’.

 

  A les biblioteques trobaràs:

La Ley de la calle / dirigida por Francis Ford Coppola
Down by law / director: Jim Jarmusch
El Rey pescador / directed by Terry Gilliam
Drácula de Bram Stoker / dirigida por Francis Ford Coppola
Coffee and cigarettes / escrita y dirigida por Jim Jarmusch
El Imaginario del Doctor Parnassus / una película de Terry Gilliam
Licorice pizza / escrita y dirigida porPaul Thomas Anderson
Blue Valentine / Tom Waits
Burma shave / Tom Waits
Corazonada / director: Francis Ford Coppola
Noche en la tierra / escrita, producida y dirigida por Jim Jarmuscht
Tom Waits : el aullido de la noche / Isabel López, Miguel López ; prólogo de Jesús Ordovás
Tom Waits : la coz cantante : biografía en dos actos / Barney Hoskyns ; traducción de José Serra

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 29-06-2023 Última actualització 29-06-2023