Què és el theremín?

Si preguntem al públic en general sobre aquesta paraula és molt probable que obtinguem un “com dius”? I és que d’entrada sona estrany.

La majoria desconeixem que és un instrument electrònic, que ja té més de 100 anys d’història, i que va ser inventat per casualitat pel científic i músic rus Lev Sergeyevich Termen, més conegut a Occident com a León Theremin (1896-1993) mentre provava un circuit electrònic per mesurar la densitat de gasos. 

El científic va descobrir que el circuit emitia uns sons, més o menys aguts, segons la densitat ambiental i es va adonar que segons s’apropava o s’allunyava del circuit, el to també variava. I com que afortunadament era músic, va pensar en adaptar aquest circuit electrònic per fer música, a partir d’un instrument que no es toca, ja que no hi ha pràcticament contacte directe. 

“La història de com León Theremin va aconseguir la patent de l’instrument mereix un documental perquè és realment increïble”, diu Toni Hernández, thereminista, que viu a Terrassa i és capaç de tocar aquest instrument meravellós.

Aquí el podem veure i escoltar interpretant la peça Jenny of Oldstones:

 

 

 

Segons Hernández, el theremín és un instrument que a les bandes sonores de pel·lícules sí que pot tenir un paper molt interessant, ja que la falta de precisió absoluta fa que recordi o s'assembli a la veu humana, a vegades tremolosa, a vegades lírica. 

En aquest sentit, algunes pel·lícules que l'han fet servir són: 

“Ed Wood” (1994) i “Mars Attacks!” (1996) de Tim Burton, “El maquinista” (2004) de Brad Anderson, "First Man" (2018) dirigida per Damien Chazelle, la sèrie de ficció “Loki” (2021) que es pot veure a la plataforma Disney+, i "La vida eléctrica de Louis Wain" (2021), amb Benedict Cumberbatch, que s'estrenarà l’abril de 2022.

Una de les millors thereministes que ha existit mai és Clara Rockmore, que aquí la podem veure interpretar “The Swan” de Saïnt-Saëns, acompanyada per la seva germana al piano, Nadia Reisenberg, al seu apartament de Nova York, el 1976:

 

 

 

 En motiu del 105è aniversari del naixement de Clara Rockmore, Google va fer un doodle amb el qual poder "practicar" una mica amb el theremin:

i també va crear una altra web pensada per als més petits de la casa:

- App

 Si voleu veure el Toni Hernández en directe, no us perdeu la seva actuació aquest dissabte 18 de desembre, a les 12 del migdia, a la Biblioteca Central de Terrassa.

En aquest cas, farà un homenatge al desaparegut compositor italià Ennio Morricone interpretant bandes sonores de les seves pel·lícules més conegudes. Us hi esperem!!!

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 16-12-2021 Última actualització 16-12-2021