"La Consagració de la Primavera" (1913) d'Igor Stravinsky

La primavera és una època de l'any on neixen flors i plantes arreu i surten els animalons dels seus caus. Un moment de canvis importants pel món vegetal i animal.

Hi ha diferents compositors que s'han inspirat en aquesta època de l'any per crear les seves composicions. 

Doncs bé, un d'ells és el compositor rus Igor Stravinsky.

Stravinsky (1882-1971) va compondre l'obra "La Consagració de la Primavera" (1913) pels ballets russos de Diaghilev. Aquesta obra es va presentar al Théâtre des Champs-Élysées  de París i va ser un escàndol estrepitós ple de polèmica. "La Consagració de la Primavera" no va deixar a ningú indiferent perquè trencava amb els 3 pilars fonamentals de més de 500 anys de música: la melodia, l'harmonia i el ritme. Fins llavors, aquests pilars havien estat indestructibles i inqüestionables. Stravinsky va fer desaparèixer els accents des de l'inici del compàs de la famosa Dansa de les adolescents per tornar-los a fer aparèixer de forma imprevisible. L'harmonia es tornava com boja per culpa de la melodia, ja que Stravinsky jugava amb la combinació de melodies tonals tradicionals amb melodies de tradició més arcaica o llunyana, creant així un món sonor totalment nou i transgressor, desconegut fins aleshores. I és que no ho oblidem: estem a l'any 1913!!!

Aquest ballet atrevit i innovador, juga també amb la instrumentació posant-hi notes de greus i d'aguts que fins aquell moment no se sabia ni que existien. Stravinsky es carrega el tractat d'orquestració del seu gran mestre Rimski-Kórsakov creant així nous colors. Potser a dia d'avui ja ens hem acostumat a aquestes sonoritats però penseu que a començaments del segle XX, va ser un veritable trasbals i una revolució.

"La Consagració de la Primavera" es va estrenar el 29 de maig de 1913, és a dir, fa gairebé 107 anys!!! Estem d'aniversari, doncs. Per aquest motiu hem volgut recordar-la ja que també és primavera i estem cofinats i confinades.

Si en voleu saber més d'Stravinsky i de molts altres compositors clàssics, heu de llegir el llibre "Els homes clàssics" de Pedro Pardo i Albert Galceran. 

Un llibre ple de curiosats i anècdotes que ens permet acostar-nos a la música clàssica amb facilitat. El llibre és molt divertit perquè ens presenta uns quants personatges que van envoltar grans compositors de la música clàssica com Stravinsky, Rossini, Verdi, Bach, Beethoven, Berlioz, Ravel, i molts d'altres. Adreçat al públic en general, és un llibre amb el qual riureu molt, i que us farà passar una bona estona. També podeu escoltar "Els homes clàssics" a Catalunya Ràdio i a Catalunya Música, uns programes entretinguts i didàctics al voltant dels grans compositors de la música clàssica de tots els temps.