Musica

Avui fa...

Torna al prestatge  ►
Efemèrides anteriors  ►


John Cage

"l'home que va ensenyar a escoltar el silenci"El compositor va ser el màxim apòstol del que encara es denomina vanguardia, i va ser una figura fonamental per entendre tota la música creada a partir dels anys quaranta. Autor iconoclasta, va descobrir nous camins, va impulsar la creació del moviment minimalista, va treballar les més diverses fonts sonores i quasi tots els gèneres musicals; i va aconseguir que el silenci fos un fet artístic.

 

Per a Cage, el concepte tradicional d'obra musical estava en les antípodes del concepte acceptat per la gran majoria de compositors de l'època. Segons ell s'havia de partir de la idea que la veritable realitat de la música donava en el moment d'executar la peça i no en l'obra com a tal.

Cage interpreta la seva peça Water Walk en un programa de la televisió italiana,al 1959.


Les idees de Cage transitaven per un camí marginal si el comparem amb la música occidental creada després de la Segona guerra mundial, concebia la música com un moviment contra les institucions.

John Cage també és conegut per una de les obres més singulars de la història musical, tant que alguns experts ja la considera "fora" de la música. Es tracta de "4:33". Aquesta peça és la seva composició més famosa. L'obra consisteix en un silenci en tres moviments. El títol fa referència a la durada de la composició: 4 minuts i 33 segons. A continuació podeu gaudir d'aquest obra:


"4:33 serà només una curiositat al món de l'art o de la música? Serà només un repte pels legisladors responsables dels drets d'autor (qui pot registrar el silenci al seu nom)? Que no (ens) tremoli la mà. Això, efectivament, no és música. És una aventura de la sensibilitat a partir de la música, és l'intent de provar què passa quan el que s'ha de sentir és el propi marc d'escolta (com si una pel·lícula fos allò que passa a un cinema quan la gent està esperant que una pel·lícula comenci): la pròpia respiració, la crepitació de les fustes de la sala, la tos, els moviments de les cadires, els aires acondicionats. Aquí ja estan trencades definitivament les fronteres entre música, só en general i fenòmens extramusicals. Potser 4:33 ja ens acompanya fora d'una sala de concert, amb durades elàstiques, com una banda sonora impossible d'eludir, en cada minut de la nostra intimitat. Així la idea de John Cage va acabar fins i tot al nostre llit, quan sembla que el silenci ens comença a envair"

La descomunal polèmica ha generat tanta tinta que ha fet ensordir un fet palmari: John Cage és, a més d'un experimentador conceptual, un genial compositor. En aquest post intentem posar so a la seva fama.

Bloc Ampli
 

Exposicions i Activitats (2013)La ciutat de Barcelona retrà homenatge a John Cage amb una sèrie de concerts i exposicions que tindran lloc durant els propers mesos i que començaran el dia 6 amb un concert i una exposició al palau de La Virreina. Aquesta podrà ser visitada fins el proper 26 de setembre i ens mostrarà una selecció d'imatges realitzades per l'artista brasiler Emanuel Pimienta, amic de Cage des del 1985.

Entre els dies 9 d'octubre i el 19 de desembre també podrem escoltar la seva música en directe a diferents llocs de la ciutat: Arts Santa Mònica, Fundació Antoni Tàpies i la Universitat de Barcelona. Aquest mateixos espais i l'Institut d'Estudis Nord-americans participaran en un cicle de conferències i lectures. El Museu d'Art Contemporani de Barcelona oferirà una secció permanent dedicada íntegrament a l'artista al seu lloc web i programarà a la seva emissora de ràdio (Radio Web MACBA) diferents entrevistes de personatges vinculats a Cage.
 

 
Enllaços al catàleg Aladí
Recursos externs


Entrada de John Cage a la Vikipèdia.


Bloc Ampli


Web oficial de John Cage

Torna al prestatge  ►
Efemèrides anteriors  ►