Les biblioteques recomanen

  • De Pajareo: rutes ornitológicas por España

    Sandoval, Antonio

    Barcelona : GeoPlaneta, [2022]

    Un recorregut complet per la diversitat ornitològica d'Espanya amb més de 40 rutes seleccionades per la seva riquesa en ocells i el fàcil accés per a garantir grans i còmodes observacions. Cadascuna d'elles compta amb mapa de situació, consells de persones que coneixen la zona en profunditat i molta més informació sobre recursos o altres rutes possibles. En resum, una guia per a planificar viatges o saber sempre on és possible observar ocells.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    09/05/2022
  • L'Enigmàtic tarannà dels ocells :

    Ackerman, Jennifer

    Valls : Cossetània, setembre del 2021

    En aquest llibre de Jennifer Ackerman descobriràs actituds i comportaments inimaginables dels ocells. Amb la seva observació i viatges per tot el món, l'autora ens demostra que no hi ha un únic tarannà d'ocell, sinó tot un ventall inacabable d'espècies amb diferents aparences i estils. 

    Així ens explica com es comuniquen, com es reprodueixen i sobreviuen... I per adonar-nos d'aquests comportaments mostra exemples com que hi ha ocells que tenen cura de pollets d'altres ocells; ocells que la mare mata els seus pollets; ocells que alimenten els seus germans; ocells que creen veritables obres d'art en la construcció dels seus nius i, per contra, hi ha ocells que es dediquen a destruir els que no són seus. Ocells que fan regals i ocells que roben...

    Si ets ornitòleg o simplement t'agraden els ocells, aquest és el teu llibre. Quedaràs fascinat i bocabadat de tot el que hi llegiràs!

    Recomanació de Lourdes Escrigas Casas. Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    08/05/2022
  • Feather girl

    Hurley, Tonya

    Barcelona : Estrella Polar, abril, 2021

    “Els ocells marcaran el seu destí”, frase de la portada del llibre Feather girl on ja s’insinua els animals que formaran part de la història d’aquesta narració juvenil.

    Wren, la nena protagonista de catorze anys, porta el nom d’un ocell petit i cantaire de la família dels canaris, el passerell. En el viatge que enceta per trobar-se a sí mateixa i aprendre que no està sola, ella sempre està envoltada d’ocells, i amb qui sembla ser que manté una comunicació especial.

    L’autora, coneguda per la seva primera novel·la Gostgirl, presenta una bona construcció del personatge principal i planteja una trama original amb una barreja de misteri i fantasia, on l’ambientació és encertada.

    Un llibre juvenil on aquesta criatura tan diferent a la resta de personatges parla d’una història de valentia, de lleialtat, de natura, de família i sobretot d’acceptació d’una mateixa.

     

    Document recomanat per: Rosa Casas. Biblioteca Ferrer i Guàrdia d’Alella

     

    02/05/2022
  • Parlar amb els arbres

    Clopés, Carme

    [Granollers] : Editorial Alpina, juliol 2021

    Una molt bona reflexió de Tortell Poltrona, escrita en el pròleg, per encetar la proposta de lectura de Parlar amb els arbres: “Si conec puc respectar; si distingeixo les diferents varietats i espècies, tinc la possibilitat de sentir-me en harmonia amb l’entorn. De deixar de ser jo per ser una mica tot.”

    Una petita guia il·lustrada dedicada, segons les autores, d’una manera especial a les criatures  amb noms d’arbre o d’ocell: Arç, Savina, Oriol, Paloma...

    El llibre convida a realitzar un viatge tranquil, amb tots els sentits ben desperts, per descobrir arbres de bosc mediterrani, bosc centreeuropeu i bosc de ribera.

    Cada arbre és presentat per una riquesa de mirades per part de les tres autores: comentaris científics de Carme Clopés, poemes de Lola Casas i il·lustracions de Cinta Riera. Un passeig per Parlar amb els arbres que ens endinsa en cada un dels protagonistes del bosc sota les tres expressions: l’artística, la poètica i la científica.

    Cada una de les autores s’emmiralla en una espècie concreta d’arbre, la Carme en un saüc, la Lola en un vern i la Cinta en una moixera.

    I en Tortell Poltrona ho manifesta així: “Si torno a néixer i no puc ser pallasso, vull ser una alzina d’una auleda”

    En quin arbre et voldries convertir tu? Una resposta que es pot trobar en el fantàstic llibre Parlar amb els arbres.

     

    Document recomanat per: Rosa Casas. Biblioteca Ferrer i Guàrdia d’Alella

    08/04/2022
  • 2040 :

    Gise, Pol

    Barcelona : Shaka, novembre 2020

    A mesura que s’apropen les 17.00 h, en Pau, un home de vint-i-vuit anys, molt miop, assegut al sofà, amb les mans al mòbil i la mirada al rellotge d’agulla del menjador, comença a suar [...]. Ha d’aprofitar bé els quinze minuts d’internet setmanals si vol mantenir els seus 67.000 seguidors”.

    Així comença aquesta novel·la, que al llarg de tota la història ens situa en una Barcelona futura, on no funciona el transport públic perquè l’electricitat és massa cara, internet està restringit per la mateixa raó, diuen els governants, i el futur és incert. Si a tot això sumem una altra pandèmia i un grupuscle de dissidents que pretenen segrestar el president de la Generalitat per enviar un missatge, ens trobem amb un relat ple d’acció. Però tot el que s’explica ens resulta massa proper: l’abús que fem del planeta, el consumisme exagerat, la contaminació... Un llibre que ens fa pensar en les generacions futures i com sobreviuran.

    Visualitza un fragment

    Pol Gise és un actor i youtuber català, que va destacar per la creació de continguts humorístics i de ficció. Aquesta és la seva primera novel·la adreçada a joves.

    Recomanació feta per Sara Codina. Biblioteca Central de Terrassa

    18/03/2022
  • Bruixes: deu relats de dones sàvies i màgiques de la nostra història

    Glòria Sabaté, Eva Sánchez

    Aquest llibre ens presenta deu relats basats en algunes de les bruixes més conegudes de la nostra història. Eren dones que guarien amb les seves mans, coneixien les plantes remeieres i ajudaven a néixer i morir. A la darreria de l'edat mitjana, es va considerar que moltes estaven marcades pel diable, i per això se les va perseguir injustament. Tenien els coneixements però van ser menystingudes per no seguir la doctrina catòlica i esdevenir una amenaça per al poder. Aquests relats són un viatge a través del temps i les estacions de l’any, i les il·lustracions que els acompanyen són meravelloses!

    Llibre pensat per a un lector mig (a partir de 10 anys) capaç d'entendre i interessar-se per les bruixes, però també per a un públic adult.

    Llegir-ne un fragment

     

    Glòria Sabaté és doctora en filologia i professora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). > Més llibres d'aquesta autora

    Eva Sánchez Gómez és llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i ha guanyat diversos premis. És una de les il·lustradores amb més vàlua del moment. > Més llibres d'aquesta autora.

    Si llegeixes aquest llibre ens agradaria saber la teva opinió.

     

    Prestatge virtual d'Espais Naturals
    Prestatge virtual de Salut

    * Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

    09/03/2022
  • Por los bosques :

    Vergés, Lluís

    Madrid : Alfabetp, septiembre de 2021

    El primer que trobem en aquest llibre és un full d’instruccions que es podria resumir amb aquesta frase: “Amigo lector, antes de comenzar la lectura busca un buen árbol de tronco recio y abrázalo". Aquesta ordre, tan fàcil de seguir, ens permet deduir que no es tracta d’un llibre merament científic i ecologista, sinó que ens trobem davant d’unes pàgines plenes d’humanisme i sentiments.

    És un llibre molt ben estructurat, àgil, amb alguns tocs d’humor i amb un vocabulari entenedor i gens tècnic, que farà que la lectura sigui planera i engrescadora.

    Lluís Vergés ens parla de la importància dels arbres per regular el clima del planeta. Defensa que són els nostres grans amics i ho argumenta dient que enriqueixen les nostres vides amb la seva fusta, els seus fruits, conformen el paisatge, atrauen la pluja, refresquen pobles i ciutats i atrapen el CO2 de l’aire per alliberar oxigen a l’atmosfera. Aquestes qualitats els converteixen en els nostres millors aliats per combatre el canvi climàtic.

    L’autor recull experiències i opinions d’experts que creuen que cal unir forces per salvar el medi natural. També descriu algunes accions locals concretes que han aconseguit regenerar paisatges desertitzats mitjançant la plantació massiva d’arbres i altre tipus de vegetació.

    Al llarg del llibre, l’autor es fa ressò de la relació dels boscos i els arbres amb científics reconeguts, pensadors, pintors i escriptors, com Darwin, Thoreau, Van Gogh, Picasso, García Lorca o David G. Haskell, entre d’altres.  Tampoc hi manquen referències a llegendes, mites, històries estrambòtiques (d’apareguts, bandolers, bruixes o éssers fantàstics), obres d’art, poesies, espècies i llocs on el món forestal és el gran protagonista.

    Pel que fa a l’edició del llibre, no cal dir que el paper utilitzat prové de boscos gestionats amb totes les garanties ambientals i de fonts responsables.

    No deixeu de llegir-lo. Us agradarà!

    Llibre recomanat per la Biblioteca de Sant Celoni l'Escorxador

    09/11/2022
  • El Llibre de les plantes silvestres comestibles

    Talavera Roma, Marc

    [Igualada]: Col·lectiu Eixarcolant, maig 2020-

    El llibre de les plantes silvestres comestibles és una col·lecció de 10 volums elaborada i autoeditada pel Col·lectiu Eixarcolant. De moment se n’han editat 3 amb l’objectiu d’informar de forma fàcil i entenedora la manera d’identificar, conèixer, recollir i cultivar aquelles espècies silvestres comestibles que podem incloure a la nostra dieta.

    Anys enrere, la gent sabia distingir aquestes plantes, que sovint podem trobar anant a passejar, per les vores de camins, per prats i marges, i en coneixia els usos sense necessitat de cap manual. Com que s’ha trencat la cadena de transmissió d’aquests coneixements tradicionals, avui en dia ens calen llibres com aquests, eines que ens permetran descobrir un món cada vegada menys desconegut i que ens ajudaran a veure que no totes les herbes són males herbes.

    Hi ha infinites maneres de consumir plantes silvestres. Aquests llibres, després d’una fitxa descriptiva i visual de cada planta, ens proposa una recepta culinària que inclou una fotografia, que només de veure-la ja ens fa venir ganes de tastar-la.

    Fonoll, ruca, esbarzer, plantatge, màstecs, xicòria, borratja, orenga, ortigues, créixens, all rosa...

    La primavera és la millor època per perdre’ns per camins i badar. Aprofitem-la per descobrir aquells recursos que ens ofereix el nostre entorn. I com que el llibre és primet, el podem portar a la motxilla i així el podrem consultar si ens sorgeixen dubtes.

    Llibre recomanat per la Biblioteca de Sant Celoni l'Escorxador

    02/02/2022
  • Gallipata

    [Madrid] : Ecologistas en Acción, 2019 -

    Gallipata va néixer com a suplement al 40è aniversari de la publicació degana El Ecologista, un referent de la premsa mediambiental. Aquesta revista infantil es publica trimestralment i s’adreça a infants entre 6 a 12 anys.

     

    Amb una maquetació dinàmica i unes il·lustracions cuidades i acolorides, aquesta revista busca atreure l'atenció dels més petits. En les pàgines del primer número de Gallipata, corresponent a la primavera de 2019, es combinen articles divulgatius, entrevistes, passatemps, acudits i endevinalles amb relats i dibuixos fets per les mateixes nenes i nens. El contingut, encara que adaptat a un públic infantil, abasta tot allò que tingui a veure amb l'ecologisme social, el coneixement, la cura i la vivència de la naturalesa.

    Gallipata deu el seu nom al gallipato (Pleurodeles waltl), un amfibi que és un endemisme iber-magrebí.

    A diferents números de la revista es parla de la formació de les platges, dels invertebrats, dels fòssils vius, la cooperació entre diverses formes de vida, etc.

    Es mostren tot un seguit d’accions per dur a terme amb la canalla i així ensenyar-la a conviure amb la Natura.

     

    Recomanat per Vicky Romo. Biblioteca Antonio Martín

     

    ​​​​​

    09/08/2023
  • Les Formes de la natura

    Konečná, Magdalena

    Valls : Cossetània Edicions, juliol del 2021

    Les Formes de la natura és la nova proposta de les mateixes autores del llibre Els colors de la natura. En aquest segon títol presenten, en un format atractiu, bonic, cridaner i entenedor, tots els detalls de la natura que poden descobrir els més menuts.

    Les formes són ordenades en grups com: fulles, escorces d’arbres, flors, fruites i verdures, pell i closques – “ Sense la pell, amfibis i rèptils estarien nus”- , ales i plomes d’ocell -“Plomes i més plomes pertot arreu! Suaus i corbades, l’orgull de tot ocell.” -, pelatge i pèl –“ Sabies que les pues de l’eriçó també són pèl?”- , etc. Tota la bellesa de la natura per aprendre, per motivar el dibuix creatiu i tot un aprenentatge de lèxic.

    I si els més petits volen seguir investigant la proposta és trobar noves plantes, animals i minerals que encaixin amb la col·lecció de patrons i formes presentada al final del llibre.

    Un llibre-joc per completar el sentit de Els colors de la natura i ajudar a despertar la seva curiositat, a concentrar la seva atenció i alhora a descobrir l’entorn des d’una mirada creativa.

    Document recomanat per: Rosa Casas. Biblioteca Ferrer i Guàrdia d’Alella

    23/12/2021
  • Dones, arbres i poesia

    Argentona : Voliana Edicions, setembre del 2021

    Dones, arbres i poesia és el resultat d’un homenatge a la natura i a la paraula. Una antologia de dones poetes, unes cent trenta veus femenines de referència que escriuen sobre els arbres: les arrels, el tronc, l’escorça, les branques, les fulles. Poetes com Rosa Leveroni, Felícia Fuster o Montserrat Abelló, així com poetes contemporànies de diverses generacions: d’Olga Xirinacs  passant per Teresa d’Arenys, fins arribar a Sònia Moll, Laia Llobera, Raquel Santanera o Queralt Morros.

    Un recull poètic on totes aquestes veus de poetes reflexionen entorn els arbres, cadascuna amb la seva pròpia particularitat, sobre l’amor, la memòria, el pas del temps...; poemes inclosos en l’apartat Arbor, arboris.

    La lectura de la primera part d’aquest llibre de la natura, De arboribus , també permet descobrir els noms i les característiques d’una cinquantena d’arbres i arbusts del nostre entorn, i complementat amb les qualitats místiques, simbòliques i també remeieres dels arbres, o referències literàries i iconogràfiques. L’endreça dels poemes d’aquesta part és alfabètica, a partir del nom en català; s’opta per afegir el nom en llatí i en diferents llengües.

    La publicació s’acompanya de deu il·lustracions amb tinta xinesa de l’artista plàstic Joan Pasqual.

    Marta Pérez i Margalida Capellà són les curadores d’aquest recull poètic que neix arran d’un projecte “botànic-mitològic-poètic” dins una comunitat educativa de la comarca de la Maresma.

    Un llibre “d’un conjunt d’arbres esdevinguts poemes”, tal i com el defineix l’autora de l’epíleg.

     

    Més informació:

    Recomanat per Rosa Casas. Biblioteca Ferrer i Guàrdia d’Alella

    02/12/2021
  • Excursionisme

    Barcelona : UEC, [1975]-

    Aquesta ruta que us volem recomanar transcorre per la comarca del Bages i ens permet descobrir indrets que tenim molt a prop i que precisament per això no coneixem tant.

    L’autor l’ha realitzat a peu però ja avisa que una gran part està preparada per fer-la en bicicleta si volem. Està dividida en 9 etapes, la duració de les quals pot variar de les 5-6 hores a les 9 hores.

    Es tracta, doncs, d’una ruta que la podem planificar tranquil·lament, com si del Camí de Sant Jaume es tractés. Un aspecte positiu que tenen les diferents etapes és que tant el començament com el final, són accessibles en transport públic. També recomana llocs on hostatjar-se en cas de voler fer vàries jornades seguides.

    Font: Excursionisme, núm. 425 novembre-desembre 2021

    Recomanació feta per Sara Codina. Biblioteca Central de Terrassa

    01/12/2021
  • La Felicidad del sapo

    Pasti, Umberto

    Barcelona : Elba, cop. 2017

    La Felicidad del sapo tot i estar escrit com una novel·la, trobarem l’amor de l’Umberto Pasti per la natura i els animals; ja al primer capítol el trobem de jovenet, amb catorze anys, comprant-se una colobra petita a qui va anomenar Carolina; el relat d’aquesta estimació és d’una gran dolcesa i alhora innocència.

    Aquest inici dona pas a la maduresa, quan ja ha descobert Tànger i decideix convertir-lo en la seva segona residència concretament a un poble anomenat Rohuna. Allà compra una casa i al terreny que l’envolta planta un jardí però amb la característica que a més d’arbres fruiters, es dedica a plantar espècies en perill d’extinció al Marroc. Amb la complicitat dels nois que es dediquen a cuidar-li el jardí i els habitants del poble, que al començament se’l miren amb estranyesa, recrea un paradís de vida natural i animal. Per exemple relata un matí que troba un pregadéu; fascinat ens descriu les seves característiques però no com un faria un biòleg sinó amb expressions que la comparen amb una geisha : “una geisha sobre geta altos com zancos”. I això és només un petit exemple, doncs en aquella exuberància de verd i aigua la vida animal se sent atreta, no limitant el seu territori al jardí sinó entrant també a la casa. La interacció entre persones i animals ofereix retrats molt divertits.

    Delirant a vegades, poètic tot ell, Pasti ens porta a un món meravellós que està desapareixent per causa de l’anomenat “progrés”. Un món on no tots els països disposen dels mitjans per conservar-lo o no hi donen la importància que es mereix.

    Una lectura molt recomanable que no us deixarà indiferents.

     

    Recomanació feta per Sara Codina. Biblioteca Central de Terrassa

    12/11/2021
  • Cal que siguem masovers del món :

    Ros, Joandomènec

    Barcelona : Editorial Empúries, maig del 2021

    La definició de masover de l’IEC és: Persona que és estadanta i té cura d’un mas de propietat d’altri.

    Si extrapolem la paraula masover del títol, podem interpretar que l’autor ens diu que hem de ser persones que hem de tenir cura del món, encara que aquest no sigui propietat nostra.

    A la introducció llegim:

    “ En els pocs anys que portem de segle, hem passat d’un menfotisme gairebé general de la societat pel que fa al canvi climàtic a declarar l’emergència climàtica. (...) Malgrat que les diferents i continuades cimeres del clima acaben amb resultats migradíssims, no es pot negar l’augment de la consciència ambiental gairebé a tot arreu...”

    Durant la lectura d’aquest magnífic assaig faràs un viatge reflexiu sobre els conceptes de medi ambient, paisatge, ecosistema, biodiversitat, canvi climàtic, mars i oceans, l’ètica i el medi ambient i la sostenibilitat del nostre futur.

    Recomanat per Lourdes Escrigas Casas. Biblioteca Joan Oliva i Milà

    09/11/2022
  • Arrels, el món que torna

    Barcelona : Som*, 2020-

    Fa tot just un any que es va publicar el primer número de la revista Arrels, el món que torna. Aquest projecte abraça aquesta revista i també el web www.arrels.info, una ràdio que emet per internet i un mercat virtual de productes de proximitat.

    En aquesta revista trimestral trobaràs informació i coneixements sobre els valors de la natura i el món rural amb entrevistes a i reportatges amb persones que s’hi han dedicat tota la vida, de generació en generació, i d’altres que han començat aquesta aventura fa poc.

    És també un espai que posa en contacte directe els consumidors amb els pagesos productors d’aliments de proximitat del nostre país.

    Els quatre números que han sortit s’han dedicat a diferents temàtiques:

    Número 1: Hivern, 2020.  El bosc

    Número 2: Primavera, 2021. Hortes

    Número 3: Estiu, 2021. Aigua

    Número 4: tardor, 2021, Muntanyes

     

    “Què ens diuen les muntanyes?

    Des de temps immemorials, moltes muntanyes han adquirit un significat espirituals i les persones s’hi ha acostat en pelegrinatge per pregar i sentir-se a prop amb la divinitat. I cada muntanya sagrada –i n’hi ha arreu del món, té un significat espiritual propi lligat a la tradició espiritual de l’entorn.”  Fragment del text de Josep Gordi Serrat, pàg 104

    De segur que t'agrada llegir tots aquests articles que ens ofereix aquesta nova revista.

    Recomanat per Lourdes Escrigas Casas. Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    11/10/2021
  • 101 arbusts, lianes i altres enfiladisses de Catalunya que cal conèixer

    Llobet, Toni

    [Barcelona] : Oryx, [2021]

    Els arbusts i les lianes són una part essencial del nostre paisatge natural. En aquesta guia de butxaca magníficament il·lustrada hi trobareu cent una espècies diferents del país, perquè les pugueu reconèixer perfectament!

     

    Llegir-ne un fragment

    Prestatge virtual d'Espais Naturals

    * Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

     

    04/10/2021
  • Un passeig pel bosc

    il·lustrat per Mariona Tolosa Sisteré

    Barcelona: Flamboyant, març 2021

    Fer una excursió pel bosc i gaudir de la natura en família és una experiència increïble!

    Aquest àlbum ple de color dona pistes als més petits de la casa de com l'hem de planificar, de tot el que podrem trobar al bosc si ens hi fixem bé, i de com podem respectar millor l'entorn. Segueix el rastre d'un animal, observa la vida que hi ha sota una pedra, escolta la remor de l'aigua, nota el sol a la cara... Quantes meravelles que amaga el bosc!

    Prestatge virtual d'Espais Naturals

    * Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

    11/01/2023
  • Dicen que no hablan las plantas

    una propuesta poètica de Raquel Lanseros y Fernando Marías ilustrada por Raquel Lagartos

    Madrid: Anaya, abril 2021

    Aquesta selecció de cinquanta-dos poemes, un per a cada setmana de l'any, és un cant d'amor a la natura.

    Els versos estan repartits per les quatre estacions, i tenen unes il·lustracions molt boniques.

    Hi trobareu creacions dels més grans poetes en llengua espanyola de totes les èpoques i latituds, com Federico García Lorca, Alfonsina Storni, Sant Joan de la Creu i Rubén Dario.

    A més, el llibre conté la llavor d'un vers!

     

    Prestatge virtual d'Espais Naturals

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

    13/12/2021
  • 101 anècdotes del Montseny

    Andreu Pujol Mas

    El Papiol: Editorial Efadós, maig del 2021

    Enlairat sobre el principal corredor del país, el massís del Montseny és un referent. Andreu Pujol ens sintetitza a partir de 101 anècdotes (noms, racons, històries, patrimoni) el gran contrast que el caracteritza: als peus, el clima mediterrani de les alzines; més amunt els faigs, els avets i els prats subalpins. A pocs llocs del país s'hi concentren unes diferències tan marcades.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals ​​​​​​​

     

    13/08/2021
  • Rutes amb transport públic per la Xarxa de Parcs Naturals

    Francesc Muntada Sagrado

    Barcelona: Diputació de Barcelona, novembre 2020

    "Com puc arribar al parc amb transport públic?"

    Aquesta guia ens proposa 22 itineraris al punt d'inici dels quals podem accedir sense vehicle privat.

    La guia es pot descarregar gratuïtament al web de la Llibreria de la Diputació de Barcelona.

     

    Petjada sostenible!

     

    22/11/2023
  • El Batec del bosc :

    Wohlleben, Peter

    Valls : Cossetània, abril del 2021

    Peter Wohlleben està convençut que el vincle secret que hi ha entre l’home i natura és més fort del que sembla i que encara avui resta intacte, tot i que no sempre en som conscients. Wohlleben explica les semblances entre l’home, els animals i les plantes i de quina manera estem interconnectats. La nostra pressió arterial es normalitza quan som a la vora dels arbres, el color verd ens tranquil·litza, el bosc aguditza els nostres sentits: ens ensenya a olorar, escoltar, sentir i veure. Un dels temes importants del llibre és la comparació d’actuacions sensorials que inclouen un sisè sentit en animals i humans. També parla dels banys forestals; dels beneficis que aporten a la nostra salut les passejades pels boscos: la reducció de l’estrès i l’enfortiment del sistema immunitari, per anomenar-ne alguns. Per altra banda, les plantes també reaccionen positivament al contacte humà.

    A partir dels darrers descobriments científics i de les seves pròpies observacions fetes durant dècades, Peter Wohlleben ens obre els ulls a la interacció oculta entre l’home i la natura. Ens condueix cap a un meravellós cosmos en el qual l’ésser humà no apareix com un ésser superior sinó com una part de la natura, igual que qualsevol planta o animal i ens fa conscients que preservar aquest bé tan valuós ha de ser un dels nostres principals objectius a la vida.

    El seu llenguatge clar i el seu discurs, comprensibles per a qualsevol persona no entesa en la matèria, són alguns dels punts forts de l’autor, que també trobem en altres llibres seus, com el famós La vida secreta dels arbres.

    Recomanació feta per la Biblioteca de Sant Celoni l’Escorxador

    26/07/2021
  • Cien semillas que volaron

    Martins, Isabel Minhós

    Barcelona : Coco Books, 28 de diciembre de 2018

    Aquest llibre és un àlbum il·lustrat que ens parla amb un llenguatge senzill i poètic d’arbres i llavors.

    L’autora, Isabel Minhós, amb la col·laboració de les il·lustracions de Yara Kono, ens explica el viatge i les aventures de 100 llavors qualssevol d’un arbre qualsevol per camins, ciutats, rius i muntanyes fins a completar la seva transformació en un nou arbre.

    Pel camí es trobaran amb adversitats i contratemps que faran disminuir el nombre de llavors fins al punt de pensar que cap d’elles germinarà. Moltes moriran infèrtils, d’altres, devorades per animals o varades en llocs rocosos. Però cal tenir paciència i esperança, sobretot esperança. La natura és sàvia i té els seus recursos, coneix els secrets per fer prosperar la natura que l’envolta i esperar pacientment el nou cicle. Al final, els que semblaven enemics (merles de bec groc, gaigs, escarabats de cuirassa vermella, esquirols i conills rosegadors) són grans col·laboradors dels arbres i dels boscos.

    Un llibre que fa un homenatge al cicle de la natura, exalça el bosc, celebra la resistència de les llavors i la intel·ligència dels arbres.

     Recomanació feta per la Biblioteca de Sant Celoni l’Escorxador.

     

    08/07/2021
  • Guia botànica per al teu jardí :

    Hodge, Geoff

    Valls : Cossetània Edicions, febrer 2021

    És un arbre, un arbust, una planta perenne o una planta de bulb? Des de la perspectiva d’un jardiner, el punt de partida per a la classificació d’una planta comença amb aquesta pregunta.

    Els organismes del regne vegetal es classifiquen segons els grups evolutius als quals pertanyen. El fet de saber com es classifiquen les plantes t’ajudarà a tenir una millor apreciació d’allò que conrees al teu jardí i et proporcionarà una base sòlida per a estudis posteriors.

    Sabíeu que les primeres indagacions sobre les plantes van començar amb els caçadors-recol·lectors del Paleolític? Ells van ser les primeres persones que van posar arrels i van iniciar-se en la pràctica de l’agricultura.

    Són nou capítols amb precioses il·lustracions botàniques que són autèntiques obres d’art. Ens presenta els èxits assolits al llarg de la vida d’alguns botànics, pintors i il·lustradors de plantes. Una d’elles Marianne North (1830-1890), va anar a Austràlia i Nova Zelanda per consell de Charles Darwin a pintar-hi durant un any.

    Una obra literària que és un gaudi pel tacte, la vista i la ment.

    Recomanat per Vicky Romo. Biblioteca Antonio Martín. El Prat de Llobregat

    25/06/2021
  • L'Hort biològic :

    Vegas Capilla, Jesús

    [Figueres] : Brau, novembre 2020

     

     

    Voleu viure l'experiència d'un any complert sentint i creixent al voltant d'un hort?

    En 52 setmanes aprendrem les eines de l’hort, a conèixer i conviure amb els animals que hi viuen, a saber els criteris de poda, a tallar fustes, a fer adob verd i compost. També ens ensenya com resoldre malalties com els fongs de l’oïdi del míldiu i, com gestionar les pagues de pugó, llimacs, cargols, escarabat de la patata, erugues, etc.

    Comprendrem els cicles de la lluna i com afecten a l’hort. Com la lluna creixent estimula la vitalitat de les plantes i llavors és el moment de sembrar i transplantar.

    L’hort biològic inclou tres elements: en primer lloc un espai amb unes condicions ambientals determinades que proporcionen un hàbitat a tot un seguit de plantes i animals. En segon lloc, una acció humana física i planificada, encarada a la producció i creixement de vegetals. I, en tercer lloc, un aprenentatge en què la persona veu i viu la vida en les seves diferents concepcions.

    D’altra banda, l’hort biològic es fon amb l’antic concepte d’hort com a jardí. Reprenent una pràctica com la de casar la vegetació hortícola amb la medicinal i aromàtica, amb fruiters i amb les flors plantades i les espontànies.

    Aquest llibre reivindica el jardí que aplega horticultura, flors, bellesa, emoció i plaer de passejar i de contemplar.

    Recomanat per Vicky Romo. Biblioteca Antonio Martín. El Prat de Llobregat.

    07/06/2021
  • Elogi dels camins

    Ekelund, Torbjørn

    [Barcelona] : Símbol Editors, setembre 2020

    En aquest assaig l’autor ens porta a descobrir els camins i el fet de caminar des de la seva experiència viscuda, sentida, reflexionada i escrita.

    És després de ser diagnosticat d’epilèpsia i la prohibició de conduir que Ekelund descobreix que pot prescindir del cotxe i que pot viure perfectament sense vehicle. És a partir d’aquest moment que el fet de caminar es transforma en la seva manera de moure’s, descobreix la velocitat d’anar a peu, de posar un peu darrere l’altre, de passejar i de contemplar la natura.

    Camina i pren notes de tot el que veu, del paisatge que recorre. De fet, el camí i el paisatge són indissociables i el mateix passa amb l’ésser humà. Ens comprenem a nosaltres mateixos amb relació amb el paisatge en què hem nascut. Aquest marc és el que constitueix la nostra vida més que cap altra cosa.

    “ Els camins van aparèixer perquè les petjades d’uns peus a terra van ser seguides per la petjada d’altres peus en el mateix tros de terra, i es produïa amb tanta assiduïtat que la natura no tenia temps d’esborrar les petjades abans que en vinguessin de noves.

    Els camins van aparèixer per si sols. No eren sendes pensades per passejar ni per gaudir de bones vistes per allà on passaven. No van ser planificats ni descansaven sobre cap anàlisi profunda, ni hi havia cap avantprojecte ni cap idea de planificació del traçat.”

    Per a Ekelund aquest canvi de vida no va suposar un càstig sinó tot el contrari un alliberament i una descoberta interior i exterior. La natura és la protagonista i la que influeix en la narració.

    Recomanació de Lourdes Escrigas Casas. Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    14/08/2023
  • David Attenborough

    Sánchez Vegara, Mª Isabel

    Barcelona : Alba Editorial, setembre de 2020

    Avui et presentem un llibre que està catalogat com a infantil, però que és molt interessant per als adults també. És una biografia del naturalista anglès David Attenborough que el dia 8 de maig, tot just fa dos dies, va complir 95 anys. 

    En aquest conte il·lustrat s'explica la vida d'aquest noiet que va viure la seva infantesa en un campus d'una universitat d'Anglaterra. Ja des de molt petit va demostrar la seva curiositat pels animals i per tot el que viu al planeta Terra. El que li agradava molt era passejar amb la seva bicicleta pel camp cercant fòssils, restes d'animals i de plantes. 

    De més gran, quan va anar a la universitat, va estudiar geologia i zoologia. Era tan gran el seu interès per conèixer i saber que va viatjar pel món sencer i va filmar els hàbitats naturals. És una de les primeres persones que va iniciar els documentals per a la TV.

    Va ser ordenat cavaller per la reina d'Anglaterra. Molts animals i plantes han rebut el seu nom, com és el cas del plesiosaure extingit al qual s'ha anomenat Attenborosaurus conybeari.

    Amb uns dibuixos molt bonics, t'estimaràs aquest noiet rosset que encara ara defensa la vida silvestre i a qui han demanat que sigui el Defensor del Poble a la Conferència de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP26) que es durà a terme el proper novembre a Glasgow, Escòcia.

    Recomanació de Lourdes Escrigas Casas. Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    10/05/2021
  • Pantera magazine kids save planet

    Altea, Alacant : Savanna Books, 2019-

    Per què la revista es diu Pantera? Sembla ser que la paraula pantera fa referència a un grup d’animals format per diversos felins; això sí, tots diferents però alhora tots iguals. La diversitat, el poder, el perill d’extinció, l’amenaça i la supervivència de les panteres són moltes de les raons per anomenar-la sota aquest títol.

    Una revista pensada per a infants a partir de 8 anys que pretén generar, amb la informació dels seus articles, una comunitat de persones petites i grans poderoses –panteres- perquè adopti  mesures per protegir la natura i el planeta.

    Pantera s’estrena a la tardor del 2019, sota el segell editorial Savanna books, amb una periodicitat quadrimestral i els seus números són temàtics, presentats de manera central i de manera transversal – temes de justícia social, feminisme, filosofia, humanitats, literatura i art-.

    El primer número comença a treballar el tema dels boscos, el segon se centra en els mars nets, lliures de plàstics... Els articles fan referència a: històries o contes, personatges claus en la defensa del planeta, experiències vàries, xifres explicatives... tots ells amb unes il·lustracions i fotografies d’una alta qualitat. Uns exemples de continguts són: el bosc en xifres, Jane Godall, les dones indígenes com a guardianes de la terra, els mars del passat, la posidònia, entre altres.

    La publicació s’imprimeix amb paper certificat FSC de boscos sostenibles i utilitza tintes ecològiques. Els continguts ocupen una extensió d’entre unes 70-80 pàgines i el seu format és de 21 x 27 cm.

    Revista d’un disseny gràfic fresc i modern que amb la seva lectura no deixarà indiferent a mares, pares, mestres i a totes aquelles persones involucrades amb infants.

    Document recomanat per: Rosa Casas. Biblioteca Ferrer i Guàrdia d’Alella

    26/05/2021
  • Ara és un bon moment per sortir a la natura i jugar a descobrir la varietat de colors increïbles que amaga.

    Aquest llibre és una molt bona opció com a acompanyant per la proposta de sortida, s’hi troben els dotze colors més coneguts i les seves tonalitats.   

    Cada doble pàgina està dedicada a un color i als elements de la natura (plantes animals i minerals) relacionats amb aquella tonalitat.

    Si es tria el color blau “Blau llampant a la corona d’un paó ufanós o al curs embravit d’un rierol de muntanya. En les restes de nabius als llavis, en el regust salat de cristalls extrets de la fosca profunditat del mar blau com una infinitud de miralls celestials.” hi trobarem il·lustracions per exemple del bec de corall galta-roig, la papallona morfa blau, la flor nemòfila, la libèl·lula emperador, una calcedònia...

    Com a proposta artística, al final del llibre les autores mostren una barreja de colors per qui vulgui pintar tota la descoberta en la natura.

    Tot un llibre pràctic per conèixer animals, plantes, colors, i altres elements del nostre entorn natural.

     

    Document recomanat per: Rosa Casas. Biblioteca Ferrer i Guàrdia d’Alella

    15/04/2021
  • 30 passejades pel Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac

    Prat, Enric

    Terrassa, Barcelona : OmniaBooks, setembre 2020

    Us presentem aquesta guia per gaudir del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Una selecció de passejades que durant 10 anys van estar fent un grup de persones ja jubilades, amb uns itineraris a l’abast de tothom.

    No trobareu les rutes més transitades sinó altres camins no tan explorats però igualment plens d’interès.

    Els itineraris tenen entre 5 i 10 km màxim i cadascun dels quilòmetres està explicat breument, de manera que si els seguim no ens podem perdre, doncs també afegeix les coordenades que ens situen exactament en cada punt.

    Al final de cada excursió afegeix un petit tast dels punts d’interès, ja siguin forns de calç, unes ruïnes d’algun mas antic o alguna característica del paisatge, amb un petit mapa de la ruta.

    Tot aquest llibre està recolzat per unes fotografies molt professionals però alhora precioses que ajuden a reconèixer els diferents llocs per on transcorren les excursions.

     

     

    18/06/2021
  • Guia il·lustrada per a conèixer els arbusts i les lianes

    Llistosella, Jaume

    Barcelona : Universitat de Barcelona Edicions, [2020]

    El primer que crida l’atenció d’aquest llibre és la fotografia de la portada: el groc i el verd tan vius de la ginesta sessilifolium. És el preàmbul de la resta d’imatges que anirem trobant en aquest magnífica guia apta tant per a entesos com per a principiants.

    Els autors ens presenten 264 arbusts i lianes del bosc que no ens són gaire desconeguts, ja que sovint els podem veure per pobles i ciutats plantats com a ornaments en moltes places i jardins. Però, no us ha passat mai que no sabeu si el que teniu al davant és un arbre o un arbust? Amb aquesta guia no hi ha possibilitat de dubte. D’entrada perquè a la introducció hi ha una exhaustiva i clara descripció de caire general tant dels arbustos com de les lianes. De les dues espècies, en diferencia les tiges i les branques, les fulles (quin món!),  els òrgans, les flors i els fruits. Després, ens dona les claus il·lustrades per identificar els arbusts i les lianes amb les característiques principals de cada espècie, el període de floració, el lloc on viuen, així com el nom científic i el popular en diverses llengües. I el que atrau més d’aquest llibre, les fantàstiques imatges de cada planta que descriu, excel·lents fotografies de la mida de la pàgina, de flors, fruits, branques i fulles.

    Per acabar, al final del llibre hi ha un glossari i els índexs de noms científics i de noms populars en català, que en facilita la cerca.

    Recomanació feta per la Biblioteca de Sant Celoni l'Escorxador

    24/02/2021
  • L'Arquitecte i l'arbre

    Rassat, Thibaut

    Barcelona : Coco Books, octubre de 2019

    Aquest àlbum il·lustrat per a infants ens mostra com es pot conviure amb la natura dins de les grans ciutats. L'autor ens explica la història de l’Òscar, un arquitecte cap quadrat que un bon dia, després que un arbre s’interposi en el seu camí, deixa enrere les seves manies quadriculades i comença a pensar més en els altres que en ell mateix.

    A través de la narració i les fantàstiques il·lustracions, l’autor ens ensenya que podem adaptar-nos als fets imprevistos i fortuïts, que a partir del caos pot néixer la creativitat  sense perdre el respecte a la natura encara que se’ns presenti de forma inesperada.

    En el món de l’arquitectura hi ha molts tipus de vivendes i diferents maneres de construir. La tendència per conservar l’entorn no para de créixer i hi ha arquitectes que van més enllà de fer un edifici sostenible tot integrant elements de la natura a la construcció de l’obra. És el cas de l’arquitecte protagonista d’aquest llibre, que fa un gir inesperat en la seva manera de concebre una construcció i acaba  incorporant un arbre caigut de l’entorn a la decoració de la casa que està edificant.

    L’autor del llibre, Thibaut Rassat, un arquitecte francès que va deixar l’arquitectura per la il·lustració, ens convida a trencar esquemes preconcebuts i a fer atenció a tot allò que ens envolta per tal de ser més receptius amb tot el que la natura ens ofereix.

    Un àlbum il·lustrat no només per a infants.

    Pots trobar més informació sobre arquitectura sostenible al Prestatge virtual de consum alternatiu:

    https://bibliotecavirtual.diba.cat/consum/arquitectura-ecologica-sostenible

    Recomanació feta per la Biblioteca de Sant Celoni l'Escorxador

    11/02/2021
  • Natural mente :

    Palacios Palomar, César Javier

    Pozuelo de Alarcón : Plaza y Valdés Editores, 2019

    Amb Natural mente ens trobem davant d’un llibre ple de petites històries relacionades amb la natura. El seu autor és un periodista especialitzat en temes medi ambientals, que podeu seguir a través del seu blog. Però aquí ha reunit una vintena d’articles que són una delícia de llegir. Tracta temes molt diversos: el despoblament rural, el malbaratament alimentari i la seva relació amb les migracions de les aus, el canvi que s’està produint en els nostres hàbits alimentaris...

    Tot això explicat de manera molt senzilla però a la vegada contundent, doncs amb poques paraules ens fa adonar de com influïm en el nostre planeta, i no sempre per millorar-lo.

    És un llibre a estones divertit, altres vegades preocupant, i que no deixa indiferent en cap cas. Una lectura molt recomanada per la seva estructura permet escollir per on començar i per on acabar.

     

    Recomanació feta per : Sara Codina. Biblioteca Central de Terrassa

    30/11/2020
  • Sota terra :

    Macfarlane, Robert

    Barcelona : Angle Editorial, febrer de 2020

    A Sota terra, ens endinsarem a les profunditats de la terra. Escalarem glaceres, visitarem les catacumbes de París, descendirem a coves que l’embat del marc ha creat per trobar unes pintures rupestres...

    És doncs, un viatge ple d’aventures, de perills, d’impressions, poètic i alhora estremidor. Tot això ho trobem als diferents capítols, que ell anomena “cambra” . En tots aquests relats en l’autor, en Robert MacFarlane, també deixa constància de la fragilitat de la terra. L’acció de l’home, una època que ja és reconeguda com l’antropocè, ens ensenya que si no posem remei anem cap a una catàstrofe difícilment reversible. Permeteu-vos gaudir de la natura tan magnífica que existeix però alhora sigueu conscients de la seva fragilitat. Un bon exemple d’això ho tenim en el seu pas per Grenlàndia, concretament a Kulusuk: “Avui no hi ha vent. L’ambient és càlid. D’una calidesa sense precedents. L’iceberg sua”.

    Recomanació feta per Sara Codina. Biblioteca Central de Terrassa

    10/12/2020
  • Cómo leer las nubes :

    Perkins, Oliver

    Boadilla del Monte, Madrid : Tutor, [2020]

    Si mireu el cel és molt possible que hi trobeu  aquestes masses de vapor d'aigua fred condensat que són els núvols.

    Els núvols ens fan viatjar lluny... La seva observació fascina i ens trasllada a llocs llunyans, ja sigui per les formes que hi veiem, ja sigui pel seu moviment, ja sigui perquè estem abstrets...

    Aquest llibre és una guia per a predir el temps que farà: ploura? farà vent? tindrem tempesta? llamps? trons? Llegint els senyals que ens ofereixen els núvols podem saber el comportament de l'aire, de la pluja... que farà en el lloc on ens trobem.

    Oliver Perkins ens ensenya a reconèixer els diferents tipus de núvols, les seves formes, el seu color i la seva evolució.

    És un llibre de gran utilitat per a tots aquells que facin activitats a l'aire lliure, sigui passenjant per la muntanya, la ciutat o bé navegant.

    Recomanat per Lourdes Escrigas Casas. Biblioteca Joan Oliva i Milà.

     

    15/10/2020
  • La Vida secreta dels arbres :

    Wohlleben, Peter

    Barcelona : Cossetània edicions, gener del 2020

    La vida secreta dels arbres

    Quin és el significat que ens ofereix el diccionari de la paraula arbre i bosc?

    Arbre: Planta perenne de tronc elevat i llenyós que ordinàriament presenta branques a partir de certa altura.

    Bosc: Lloc poblat d'arbres silvestres.

    Darrerament s'han publicat molts llibres que parlen sobre els arbres i els boscos. I, en especial, hi ha molts estudis sobre si els arbres es comuniquen entre ells, si s'avisen quan hi ha perill, si es cuiden... Com a éssers vius que són, Peter Wohlleben, guarda forestal i amant de la natura, ens introdueix dins aquesta fantàstic món aportant el seu punt de vista basat en la seva experiència personal. El nostre desconeixement del funcionament dels arbres ha fet que no penséssim mai en la seva capacitat de comunicació ni en la seva espiritualitat. Aquest llibre ens hi apropa! De segur que us fascinarà!

    Encara que sigui increïble, als boscos succeeixen coses impressionants: arbres que s'estimen i cuiden dels seus fills i dels més vells i dels que estan malalts; arbres sensibles, amb emocions i records.

    Teniu més informació sobre els boscos al Prestatge virtual d'Espais Naturals: https://bibliotecavirtual.diba.cat/espais-naturals/els-arbres

    Recomanació de Lourdes Escrigas Casas. Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    23/10/2020
  • Plantes de muntanya

    Panareda i Clopés, Josep M.

    Figueres : Brau, 2008

    Aquest llibre és una guia d’identificació i reconeixement de plantes de muntanya: arbres, arbustos, herbes amb i sense flor. Conté 300 fitxes d’espècies vegetals que inclouen la denominació científica i vulgar, fotografies i dibuixos, mapes de distribució de Catalunya, dades bàsiques (època de floració, alçada en què es troba...) i un text breu i concís que descriu l’espècie i el seu hàbitat, les espècies semblants i observacions, com per exemple els usos medicinals i tradicionals. És una eina molt útil i còmoda per a aquelles persones que amb unes mínimes nocions del món vegetal vulguin trobar el nom i les característiques de les plantes que més abunden a Catalunya.

    Com diu l’autor, “no hi són totes, però sí moltes de les més significatives, suficient per a un ciutadà normal que té interès a observar-les i descobrir”.

    Josep M. Panareda, llicenciat en geografia i història, es dedica prioritàriament a l’assessorament de recerca i a activitats divulgatives centrades en terme geogràfics mitjançant la redacció de llibres, articles, conferències i guiatge pel territori. És aquesta intenció divulgativa el que fa que moltes de les seves guies siguin accessibles i fàcils d’entendre.

    Recomanat per la Biblioteca de Sant Celoni l'Escorxador

    17/07/2020
  • L'Aulet

    Sant Celoni : Associació per la Defensa del Montnegre i Corredor, 2001-

    L’alzinar és probablement el bosc més estès del Montnegre i el Corredor. D’aquí el nom d’aquesta revista, ja que un aulet és un bosc d’alzines.

    Està editada per l’Associació de propietaris del Montnegre i el Corredor i té una periodicitat anual.

    El primer número va sortir el juny del 2001 amb l’objectiu de difondre el coneixement i els valors culturals i socials dels territoris del Montnegre-Corredor.

    La revista vol desvetllar interès i inquietud per repensar el futur d’aquest paisatge tan humanitzat. Per això, a través dels articles que s’hi publiquen, fa d’altaveu de totes les necessitats i qüestions  i així sensibilitzar els lectors i lectores perquè es mirin el Montnegre-Corredor amb uns ulls nous.

    Els escrits i articles tracten diferents temes: de la vegetació i el paisatge, de la fauna autòctona, dels aprofitaments forestals i activitats agrícoles i ramaderes, de meteorologia, de caça. També proposa itineraris de senderisme, hi ha entrevistes a persones relacionades amb la muntanya i notícies, històries i llegendes locals.

    És una revista feta amb molt d’esforç adreçada a coneixedors del terreny, però que també pot interessar a totes aquelles persones que vulguin descobrir el Montnegre i el Corredor.

    Més informació: https://montnegrecorredor.org/revista-laulet/

    Recomanació feta per la Biblioteca de Sant Celoni l'Escorxador

    01/07/2020
  • Catalunya :

    Pasadas, Cèsar

    Valls : Cossetània, 2017

    Catalunya 50 excursions als seus rius. Cèsar Pasadas

    Catalunya és un país de rius i aquest llibre recull 50 excursions al voltant d’ells.

    Són itineraris on tot el protagonisme el té l’aigua a totes les seves formes. Per aquest motiu hi trobem excursions amb salts i gorgs espectaculars, en un entorn humit i fresquívol, però també deltes sorrencs, barrancs feréstecs, molins i rescloses, canals i sèquies, embassaments, pobles riberencs, valls de secà i molts paisatges rurals i urbans que componen la nostra geografia.

    Aquest recorregut ens porta des dels llocs més coneguts com la Vall de Sant Nicolau a Aigüestortes, el congost de Mont-rebei o el delta de l’Ebre, com a d'altres més sorprenents i amagats com la riera de Rupit o la de Merlès.

    El terme curs fluvial acaba resumint totes les altres denominacions més locals, com ara rec, barranc, rierol, còrrec, torrent, llau, riera, etc., però el cas és que, per allà on passa aigua gairebé tot l’any, els pobladors l’han denominat a grans trets riu. Els rius són la base de tota població i dels seu desenvolupament, també el bressol de moltes civilitzacions.

    Els rius són, en definitiva, una part essencial de la nostra vida sobre la Terra.

    Recomanat per Vicky Romo. Biblioteca Antonio Martín. El Prat de Llobregat

    09/06/2020
  • El Método Skogluft :

    Viumdal, Jørn

    Barcelona : Grijalbo, marzo de 2019

    El mètode per crear un ambient de vida natural i saludable als espais interiors de casa.

    Aquesta tendència que ve de Noruega ens ensenya com amb les plantes i la llum adequada podem millorar la concentració i disminuir l'estrès a casa i a l'oficina.
    Ja coneixem que gaudir de la natura a l'aire lliure ajuda a millorar la salut, tenim l'exemple dels banys de bosc molt habituals al Japó i cada vegada més a Europa.
    El mètode Skogluft ens proposa portar la natura a dins dels nostres espais tancats, ens descubreix com una selecció de plantes d'interior pot millorar radicalment la salut, reduir el cansament, reforçar el sistema immunitari i millorar la concentració, la comunicació i la vitalitat.

    Segons la Organització Mundial de la Salut (OMS) els europeus passem el 90% del nostre temps tancats, a casa, al col·legi a altres espais públics, massa temps sense contacte amb la natura.
    Aquest mètode està basat a posar les plantes i la llum adient a aquelles habitacions a les quals passem la majoria del temps. Viumdal li diu "efecte de l'aire del bosc: terra, llum, aigua i poda". L'origen de tot hi és als estudis realitzats per la NASA sobre com les plantes milloren les condicions de vida a les estacions espacials fent aquests espais més saludables.

    Com diu l'autor d'aquest llibre, el noruec Jorn Viumdal, "ens sentim més feliços quan estem envoltats de plantes".

    Versió eBiblio

    Recomanat per Vicky Romo. Biblioteca Antonio Martín
     

    04/06/2020
  • Podem salvar el món abans de sopar :

    Foer, Jonathan Safran

    Barcelona : Ara Llibres, sccl, setembre del 2019

    El llibre que et recomanem fa pensar i molt. És una reflexió sobre l'emergència climàtica actual i el que es pot fer per posar-hi una data de caducitat. El problema principal que tracta és el de la ramaderia industrial: el consum i la producció de carn a gran escala.

    Jonathan Safran Foer defensa la necessitat de reduir el consum de carn a Europa i als EUA un 90% i consumir un 60% menys de productes làctics. Ell té molt clar que la manera més ràpida d'assolir una societat amb zero emissions és deixar o limitar el consum de carn. En l'últim informe de l'IPCC de l'ONU,  es va anunciar que la fórmula per a combatre era reduir-ne el consum.

    S'ha de tornar a l'agricultura i a la ramaderia tradicional!

    "Hem de fer alguna cosa." Quantes vegades no hem sentit i ,fins i tot, no hem dit nosaltres mateixos aquesta frase? I, així i tot, gairebé ningú no fa res més enllà de repetir que cal fer alguna cosa.

    Però sí que hi ha una cosa que podem fer: menjar menys productes d'origen animal. Aquesta és la iniciativa més important que podem emprendre per enlentir i/o revertir l'escalfament global. Si es fes d'una manera col·lectiva influiria molt més en la cultura i en el mercat, més que fer grans manifestacions puntuals.

    Canviar d'alimentació significa reduir un 23% les emissions GEI (gasos d'efecte hivernacle) globals que generem anualment.

    "El missatge de Foer és emotiu, dolorós i optimista alhora, i ens obliga a replantejar-nos el nostre compromís amb la lluita contra la crisi més important que hagi afrontat mai la humanitat." Publishers Weekly

     

    Versió eBook

     

    Recomanat per Lourdes Escrigas Casas. Biblioteca Joan Oliva i Milà.

     

    09/11/2022
  • Canvi climàtic

    Herrero, Yayo

    Albuixech : Litera, [2019]

    Canvi climàtic és un llibre infantil, però de lectura molt recomanable per als adults. Com ja indica el seu títol, el tema principal és una situació que preocupa molt darrerament i sobre la qual es parla i s'escriu constantment.

    Yayo Herrero,  l'autora, és enginyera agrícola, antropòloga i una referent de l'ecofeminisme a Europa. En una entrevista a Crític diu:

    'El canvi climàtic és, dit d'una manera molt col·loquial, el desajustament o el canvi de les regles de joc que organitza tot allò viu. El nostre planeta terra, la biosfera, és un sistema completament autoorganitzat que canvia i té equilibris dinàmics que van canviant en funció de les pertorbacions o els canvis que es produeixen en la mateixa natura.'

    Els éssers humans van viure durant milers d'anys de l'energia solar, dels vents, de les marees... Però, a partir de la Revolució Industrial es van començar a fer servir elements fòssils que havien trigat milions d'anys a formar-se: carbó, petroli i gas natural. Aquest ús que es creia il·limitat, ha resultat que no l'és. Utilitzar-los indiscriminadament, sense mesura ni control, només per al guany d'uns pocs, ha provocat que hi hagi l'anomentat escalfament global, la qual cosa du al canvi climàtic, un problema ecològic que posa en risc la vida tal com la coneixem.

    I les preguntes que et respon:

    • entenem bé què és el canvi climàtic?
    • com s'ha produït?
    • sabem com afecta els boscos, l'aigua, els animals?
    • com ens afecta a les persones?
    • I, sobretot, sabem com resoldre el problema?

    Sobre els boscos llegireu: 'Som boscos. Pot sonar estrany, però som boscos.Són els boscos els qui, en gran mesura, han donat forma a la Terra tal com la coneixem. De tot el planeta és on hi ha més biodiversitat i, a més, regulen el clima. A partir dels boscos es van general els combustibles fòssils, la crema dels quals està produint el canvi climàtic...'.

    El text va acompanyat per unes il·lustracions senzilles i molt aclaridores.

    És una bona lectura per a petits i per a grans.

    Recomanat per Lourdes Escrigas Casas. Biblioteca Joan Oliva i Milà.

     

    05/05/2020
  • Primavera silenciosa

    Carson, Rachel,

    Barcelona : Crítica, 2016
    > Veure disponibiliat a l’eBiblio

    Silent Spring, títol original en anglès i publicat l’any 1962, de la biòloga marina Rachel Carson. L’obra inicialment escrita en format d’article a la revista The New Yorker, i concretament en tres números publicats el mes de juny del mateix any. L’edició en llengua castellana apareix en el mercat l’any 1964, el mateix any en què mor l’autora.

    El llibre és considerat un clàssic de l’ecologisme i l’escriptora és coneguda com la fundadora de les bases de l’ecologisme modern, com també l’autora científica que desperta la força dels moviments ecologistes.

    Rachel Carson, a Primavera silenciosa, denuncia el perill de l’ús irresponsable dels insecticides químics. Adverteix, amb arguments científics, dels efectes nocius que poden provocar els pesticides en el medi ambient i a les persones, i en gran mesura perjudicials pels ocells. La seva constant reflexió sobre la disminució de les poblacions d’aus a causa del insecticida DDT fa que el seu principal cavall de batalla s’enfoqui cap a la indústria química, generadora dels pesticides i responsable de la creixent contaminació de l’entorn natural.

    Una publicació de caràcter divulgatiu i on Rachel Carson defensa unes idees pròpies ben argumentades,  qui a més a més recorda el compromís de la humanitat envers la importància de la protecció del medi ambient per a la supervivència de generacions futures.

    Qui no s’ha adonat de la proliferació d’ocells i de la freqüència del seu cant, aquests dies de confinament causat per la pandèmia de la COVID-19? Quin gran despertar d’una primavera no silenciosa!

    Recomanat per Rosa Casas. Bib. Ferrer i Guàrdia. Alella

    05/05/2020
  • La Dignitat de l'arbre

    Martínez, Pere

    La Bisbal d'Empordà : Edicions Sidillà, 2019

    “La relació entre homes i arbres és tan antiga com la mateixa humanitat”,  premissa que Pere Martínez utilitza per originar, en el pròleg , el seu discurs del perquè d’aquesta obra i on projecta la seva mirada per l’entorn natural.

    L’autor, especialitzat en arboricultura, proposa recuperar la nostra relació tan necessària i beneficiosa amb els arbres i ensenya com tractar-los amb sensibilitat i respecte. Ho fa amb el plantejament de l’obra en sis capítols que aporten aspectes tècnics i coneixements, aspectes ètics, com també aspectes funcionals i culturals, i amb aquests aconseguir-ho. El capítol setè assumeix la tanca del llibre, dedicat a la llegenda nòrdica basada en Wotan - déu guerrer- i en l’arbre d’Yggdrasil, arbre de l’existència, arbre de la saviesa, arbre del món, arbre de la vida.

    Al final del llibre, Pere Martínez inclou un glossari per facilitar la comprensió del termes tècnics i assimilar la lectura del text.

    És important treballar per l’interès comú de mantenir l’equilibri natural del planeta. Com es pot fer? Segons l’autor cal un canvi cultural: “donar als nostres arbres tot el valor que tenen i que es mereixen”

    Aquesta obra és una aposta clara d’Edicions Sidillà pel  gènere  anomenat Nature writing o en català Liternatura, amb un fort interès de fons com és la preocupació per la degradació de l’entorn.

     

    Document recomanat per: Rosa Casas. Biblioteca Ferrer i Guàrdia d’Alella

    30/04/2020
  • Pasión por los insectos

    Sistach, Xavier

    Madrid : Turner Publicaciones, septiembre de 2019

    Les aventures de il·lustradores, viatgeres i col·leccionistes que van contribuir a l'estudi dels insectes

    Les vides de les dones que protagonitzen aquest llibre són molt diverses, però totes elles van compartir una vocació, l'entomologia. Des del segle XVII algunes han aconseguit el reconeixement propi d'expertes en la matèria, com Maria Sibylla Merian, coneguda com la "mare de l'entomologia", o Miriam Rothschild, que va estudiar per primera vegada com les puces aconsegueixen saltar tant.

    No obstant això, d’altres han passat inadvertides. Tot i la condescendència amb què van ser tractades i de les dificultats que es van interposar en el seu camí, elles van viatjar, estudiar, analitzar, van col·leccionar i van investigar, col·laborant amb la seva curiositat i el seu treball a ampliar i enriquir l'estudi de la natura.

    09/11/2022
  • El Motín de la naturaleza :

    Blom, Philipp

    Barcelona : Editorial Anagrama, noviembre 2019

    Una aclaridora crònica que és al seu torn una crida a afrontar els reptes climàtics del present i el futur.

    Cap a finals de segle XVI, les temperatures van començar a caure dràsticament, fins al punt que es van congelar les aigües d'alguns ports mediterranis i les aus es congelaven en ple vol. A mitjans del segle següent, el paisatge europeu va veure el seu entramat social i econòmic transformat per complet: collites arruïnades, fam, migracions... El mateix pensament occidental va iniciar un procés de canvi culminat amb el sorgiment de la Il·lustració, que va combatre la concepció d'aquests fenòmens naturals com senyals o càstigs divins.

    Més enllà de ser un excepcional assaig històric, El motín de la naturaleza és una reflexió sobre els reptes de la catàstrofe que s'apropa, una invitació a pensar, a centrar-se en trobar solucions imaginatives i perdurables a les noves, profundes i ominoses alteracions climàtiques com es va fer al segle XVI a Europa.

    09/11/2022
  • La Memoria secreta de las hojas

    Jahren, Hope

    Barcelona [etc.] : Paidós, 2017

    Aquest llibre classificat dins el rang tant incomprès de l’assaig, ha estat dels més venuts segons el New York Times. I sí, tracta de plantes, d’arbres, de la meravella de la natura, però sobretot és un relat autobiogràfic de la científica Hope Jharen, que ha lluitat per ser respectada dins aquest món encara avui dia associat als homes. Però la Jharen sempre va creure en ella mateixa i amb molt d’esforç va aconseguir tenir el seu propi laboratori d’investigació.

     Alhora també ens trobem davant d’una història de superació, doncs la Hope admet sense problemes que és bipolar. Això, però, no li impedeix cursar una carrera, trobar feina a diferents universitats, liderar investigacions de camp, forjar una gran amistat amb un alumne que després es converteix en un col·lega, buscar constantment finançament per als seus experiments... Tot escrit de tal manera que un cop el comences no el pots deixar. Talment com si estiguessis llegint una novel·la que t’atrapa des del començament. I per sobre de tot es tracta d’un cant a la natura que ens fa adonar de la importància que té a les nostres vides i al planeta.

     

    Recomanació feta per Biblioteca Central de Terrassa

    18/03/2020
  • El Mundo que nos dejáis :

    Barrero, Lucas

    Barcelona : Ediciones Destino, septiembre de 2019

    La rebel·lió dels més joves davant l'emergència climàtica i ambiental. Un manifest pel clima.

    Durant anys, quan es parlava de el terrible impacte que tindria el canvi climàtic, es solia esmentar les generacions futures. Doncs bé, aquestes ja són aquí i han nascut en un planeta a la vora del col·lapse. Per això, cada vegada més estudiants de tot el món prenen consciència del problema i se sumen a la vaga del moviment Fridays for Future.

    En aquest llibre ineludible, l'activista Lucas Barrero ens explica de manera contundent el que sempre hem imaginat, però mai hem tingut la valentia de mirar de front: l'emergència climàtica i ambiental en què es troba el nostre planeta.

    «Ha arribat l'hora de que tota la societat es bolqui en aquesta lluita.» Lucas Barrero

    09/11/2023
  • Gracias por la lluvia

    Barcelona : Cameo, DL 2018

    Després d’haver patit els efectes devastadors del canvi climàtic a casa nostra, segurament mirarem aquest documental amb uns altres ulls. Ens farem nostres els problemes que pateixen en Kisilu, granger kenyà, la seva família i tot el seu poble: inundacions, tempestes, sequeres, destrosses, fugides...

    En Kisilu va filmar durant quatre anys totes aquestes desgràcies i les seves conseqüències. Casa seva també va ser destruïda. És aleshores quan inicia un moviment comunitari d’agricultors per lluitar contra els brutals efectes d’aquests canvis climàtics i decideix anar a la XXI Conferència sobre el Canvi Climàtic a París per fer sentir la seva veu i intervenir en les polítiques ambientals.

    De ben segur, un documental que no us deixarà indiferents.

    Recomanat per la Biblioteca de Sant Celoni l'Escorxador

    17/02/2020
  • ¡El Planeta se calienta!

    Tres Cantos, Madrid-España : Akal, [2018]

    "Vivim per sobre dels mitjans de la nostra Terra. Aquest ja no és el moment de fer preguntes. És l'hora d'actuar."

    Així diu el llibre “¡El planeta se calienta!”

    Mentre que els Estats Units han decidit retirar-se de l'Acord Climàtic de París, i en un moment en què els recursos anuals del planeta s'esgoten en menys de vuit mesos, aquesta selecció de vinyetes seleccionades per Cartooning for Peace, reflecteixen l'alarma ecològica i ens recorden els riscos de la contaminació, la necessitat d'energies renovables o les conseqüències de l'escalfament global. 

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    13/02/2020
  • Com llegir l'aigua :

    Gooley, Tristan

    La Bisbal d'Empordà : Sidillà, 2019

    L’autor, escriptor, navegant i explorador (és l’única persona viva que ha travessat l’Atlàntic en solitari), ens proposa un recorregut pels rius, mars i llacs que ha descobert al llarg dels seus viatges per tal que el lector es conscienciï del gran valor i la bellesa d’aquest element indispensable per a la vida, l’aigua. Gooley ha observat l’aigua des de totes les perspectives possibles, nedant, navegant i pescant per tal de desxifrar-ne el color, el soroll que fa, com es formen les onades, com neixen les illes o quina vegetació hi creix. És un llibre peculiar, mig llibre d’aventures mig assaig filosòfic, ple de curiositats i històries sobre l’aigua.

    Per altra banda, cal dir que l’edició catalana ha estat molt ben valorada per l’autor, el qual diu a la seva pàgina web, que és el més bonic de tots els que s’han editat.

    Un llibre imprescindible per a tots els amants de la natura.

    Recomanat per la Biblioteca de Sant Celoni l'Escorxador

    03/02/2020
S'estan mostrant 51-100 de 259 resultats